bugün

çok makul olmayan bir davranış, zannımca.
bilim ve sanat insanlarının isimlerinin verilmesi daha yerinde olur gibi geliyor bana.
siyasetçileriyle değil düşünce insanlarıyla övünen bir toplum olabilirsek ancak, uygarlık düzeyinden merhale kat edebiliriz.
gerçi orhan pamuk üniversitesi veya necip fazıl üniversitesine toplum ne kadar hazır ve kaldırabilir durumda.. orhan pamuk desen bir kesim itiraz eder, necip fazıl desen bir kesim, nazım hikmet desen bir kesim..
ingiltere'de ve amerika'da örnekleri olandır.

(bkz: john kennedy university)
(bkz: john moores university)

http://www.jfku.edu/
(bkz: hasan mezarcı üniversitesi)
amerikalılar bu işi çok sever.
Başlı başına problemdir.

Problemin çok farklı yönleri olmakla beraber bir kaçına değinmeye çalışalım:

Öncelikle, toplumun hemen hepsi tarafından kabul edilmiş insan var mıdır? Elbette yok. Bu açıdan ülke sathında yaşamını sürdüren tüm insanlara hizmet etmek maksadıyla, bizzat onların alın terleriyle ödedikleri vergiler yordamıyla kurulan bir müesseseye bir insanın ismini vermek sakıncalıdır ve kimsenin de hakkı değildir! Bu kişi her kim olursa olsun, ismi bir müesseseye verilmemelidir. Şayet hatırası yaşatılmak isteniyorsa bunun daha farklı yolları bulunmalıdır. Fakat halka hizmet için, halkın vergileriyle kurulan müesseseler her anlamda nötr kalmalılar.

Türkiye, kabul edilsin ya da edilmesin bazı ideolojilerin tesiri altında fanatikleşmiş insan gruplarından oluşmaktadır. Sağcısı, solcusu, milliyetçisi ve liberali mevcut olmakla beraber bu gruplar da kendi aralarında ittifak halinde değiller. Siyasi, dini ve kültürel anlamda çok ciddi ayrılıklar mevcut. Bu gerçeğin farkına varılması ve bilinen hassasiyetlerin kaşınmaması önemlidir. Bu yönden kamu hizmeti için kurulan müesseselere şahısların isminin verilmesi doğru değildir. Gerek de yoktur.

işin garip tarafı Kamu kurum ve kuruluşları arasında yalnızca üniversiteler bu haksız uygulamanın kurbanı olmaktadırlar. Kim, hangi hakla milletin parasıyla yapılmış bu üniversitelere, milletin tamamı tarafından kabul görmeyen kişilerin isimlerini verebilir?

Neymiş efendim, devlete hizmet etmiş, vefa borcuymuş.

Bedava mı hizmet etmiş millete? Duyan da, sözüm ona "devlete hizmet etmiş" bu insanlar; milyarlarca liralık maaşdan, görev süresi boyunca devletin her türlü imkanlarından, emekli olurken kallavi miktar ikramiyeden ve lüks bir emeklilik hayatından fedakarlık etmiş zannedecek!!! Peh peh peh.

Kardeşim, devlete hizmet eden çatır çatır maaşını da aldı, ikramiyesini de aldı ve ölene kadar krallar gibi de yaşıyor. Görev süresi boyunca yedi sülalelerini devletin imkanlarında yüzdürmeleri de cabası! Neyin hizmetinden, neyin vefasından bahsediyoruz Allah aşkına? Şayet üniversitelere birilerinin ismi verilecekse üç kuruş paraya bu ülkenin madenlerinde kömür tozu yutan, üç kuruş aylığa belediye temizlik işlerinde çalışan eli - ayağı öpülesi yüce insanların ismi verilsin. Bu ülkenin asıl sahipleri, ülkeye asıl hizmet edenler onlar. Kallavi sofralarda göbek büyütenlere gelene kadar bu vatanın nice evlatları var!

Her kim olursa olsun, isminin herhangi bir kamu kuruluşuna verilmesini doğru bulmuyorum.
çok saçma.

düşünsenize koyu komünist bir kardeşimiz üniversite sonuçları için ösym'nin sitesini yenileyip duruyor. en sonunda karşısına "recep tayyip erdoğan üniversitesi" çıkıyor.

şimdi bu komünist kardeşimizin ne günahı var?

bu adamın arkadaşları nereyi kazandın diye soru sorduğunda bu adam ne yapsın şimdi?

belli döneme iyi veya kötü etki etmiş siyasilerin üniversitelere ad olarak konulması hakikaten çok geri kafalı bir düşünce.

mesela atatürk üniversite'si olabilir, çünkü o belli bir kesime değil türk halkına sahip çıkıyor. ancak ne bileyim, sülemyan demirel üniversitesi, bülent ecevit üniversitesi, cem uzan üniversitesi gibi isimlere hiç gerek yok.

bir öğrenci için üniversitesinin adı çok önemlidir. bunu yaşlılar anlayamaz, mesela eğitimden çok üniversitenin duvarlarının rengi bile önemlidir. ama bizi yönetenler bu farkı göremiyor.

birilerinin hoşuna gitmeyen isimleri üniversite adı olarak koymak çok yanlış. bir akpli bile üniversitesinin adının recep tayyip erdoğan üniversitesi olmasını istemeyebilir. ben okula siyaset yapmaya mı geliyorum ilim öğrenmeye mi?

çok saçma.
(bkz: silgi yiyen çocuk üniversitesi)*
gelecek için reserve.

(bkz: bülent arınıç üniversitesi)

(bkz: Kadir Topbaş üniversitesi)
süleyman demirel üniversitesi bunlara en iyi örnektir. adam her yıl kep törenine ve üniversite açılışına gelir. ayrıca mezun olduğum üniversitedir. saadetçi bir arkadaş vardı. fırsat buldumu mason falan diye başlardı sülo muhabbeti açıldığında, hiç sevmezdi garibimin şimdi süleyman demirel yazan diploması var.
ali kuşçu' nun, evliya çelebi' nin, katip çelebi' nin, piri reis' in, cahit arf' in, feza gürsey' in, hazerzm' in, ibn- i sina' nın, uluğ bey' in, nizamu'l- mülk' ün, abdülbaki gölpınarlı' nın, sokullu mehmed paşa' nın, cemil meriç' in ve daha nice bilim adamlarımızın kemiklerini sızlatan olaydır.
nuh naci yazgan diye bir üniversite vardı. düşünün en azından rte kim hepimiz tanıyoruz az çok. hakeza demirel de öyle gül de öyle.
lanet ettiğim türkiye gerçeği.

bilime hiçbir katkı vermemiş olan birinin ismi neden bilim yuvası olan üniversitelere verilir anlamak mümkün değil. ulan bu ülkede neden Cahit arf üniversitesi, yunus emre üniversitesi, akşemsettin üniversitesi, farabi üniversitesi, ibn-i sina üniversitesi yok? hadi bunlar yok diyelim neden abdullah gül üniversitesi, bülent ecevit üniversitesi, süleyman demirel üniversitesi, bülent ecevit üniversitesi vs var ?