bugün

Bu sene mühendislik, hukuk ve pdr gibi çok sayıda mezun veren bölümlerden uzak durun.

Sağlık alanında tercihlere odaklanın.

Tercih edilebilir bölümler;

#tıp
#hemşirelik
#ebelik
#laborant
#tıbbi sekreterlik
#anastezi
#yönetim bilişim sistemleri
#turk dili ve edebiyati
#matematik öğretmenliği
#besyo
vs.

Tercih edilmemesi gerekenler:

#mimarlık
#hukuk
#mühendislik
#işletme (boğaziçi hariç)
#kamu yönetimi
#hakla ilişkiler
#reklamcılık
vs.

Tercihlerinizde kolaylıklar dilerim. 5 tane tercih yaptım ve 3 tane üniversite de okudum. Farklı bölümler ve farklı üniversiteler.
Yapmayın.

gidip bir işe başlayın bu arada açıktan üniversitenizi okuyun.

Kafanız azıcık çalışıyorsa, sizle aynı okulu kazanıp okuyan arkadaşınız 4 yıl sonra mezun olduğunda karşısına kendi kazandığınız parayla aldığınız c segment bir araba ve fazldan 4 yıllık iş tecrübesi ile çıkarsınız.
hemşirelik önerimdir. Kadın erkek farketmez. memur olmanın ve sağlıkçı olmanın avantajlarını kullanın.
ilk sene yurtta kalın sonra ordan iyi dövüştüğünüz birileriyle eve çıkarsınız. eve çıkınca halıda dövüşürsünüz daha iyi oluyor.
Üniversitede okuduğunuz bölüm ne olursa olsun yazılım öğrenebilirsiniz, illa yazılımcı olacaksınız diye bilgisayar mühendisliği okumanıza gerek yok. Mümkün olan her boş vaktinizde yazılıma yoğunlaşın.

Diğerleri gezsin kızlarla takılsın, 101 batak vs. Oyunlar oynasınlar, kendinize ve geleceğinize yoğunlaşın. 3. Senenin sonunda yurt dışına gidebilecek(çalışabilecek) ortamınızı sağlayın, uzun ilişki vs hikaye bu dünyada malesef paran kadar adamsın.

Türkiye’den kurtulmanızı öneriyorum, keşke zamanında ben de yapsaydım.
Malesef ekonomi, çok dar boğazda, her taraftan zam üstüne zam haberleri geliyor. Alım gücü düşüyor.

Ömrünüzün kalan kısmında pasif gelir oluşturmalısınız, aylık gelirinizden zorunlu ihtiyaçları çıkartıp kalan paranızı nasıl değerlendireceğinizi planlayın. 6 aylık birikiminizle bir şeyler deneyin.

Okul, bölüm falan hikaye işler, tanıyabildiğiniz kadar insan tanıyın; iş bağlamayı öğrenin.
Aöf yazıp çalışın.

Sonra da bana dua edin.
Arkadaşlar herkes boş yapmış kusura bakmayın.

iki önerim var:

1) puanınız iyi değilse bir yıl daha hazırlanın bir yıl çok önemli değil .

2) çevre yapın arkadaşlar sıktır edin okulu. Çevre çevre çevre...

Edit: arkadaşlar gerçekten olaylar bildiğiniz gibi değil. En büyük holdingler bile tanıdığı adamı alıyor. Çevre yapın.
Burada verilen tavsiyelere uymayın, bu dahil.

yaşayamayacağınız bir şehri, bölüm yüzünden tercih etmeyin. nasılsa geçiş yaparim düşüncesiyle tercih listesi oluşturmayın. yerleştirme puanı ile ve yatay geçiş gibi imkanlar olmasına rağmen bunu düşünmeyin, yurt vs çok problem olacaktır.

önce bölüm seçin, sonra üniversite. bölüm seçerken de detaycı olun. örneğin öğretmenlik bölümlerinin koşulları aynı olmadığı gibi, mühendislikler arasında da çok farklar var.

bölüm seçiminiz gelecekteki çalışma koşulları, iş olanaklar ve gelirinizi belirleyecek. en önemlisi de mesleğinizi belirleyecek. tercih yaparken meslek seçtiğinizi unutmayın.

üniversite eğitimi çok önemlidir ama herşey de değildir.
üniversiteye bakış açınızı kesinlikle değiştirin. okul değil orası artık, hayatın kendisindesiniz. sikişinizi, içkinizi, otunuzu, kokonuzu yapın hatta çağırın birlikte yapalım ama sakın ha sakın kendinizi ihmal etmeyin.

pompanı, sporunu, dersini, hobini aynı anda yapmak inan zor bir şey değil. hayattan tat almanı sağlar zamanını yönetme becerisi. üniversitede kendini kesinlikle geliştir kesinlikle, sana bölümün değil bildiğin dil, yazılım kabiliyetin, karizman yarayacak inan cvde yazan boğaziçi üni ismi değil. o işe sokar seni fakat orada tutmaz. tutamaz. kendine gel olum.
iletişim fakültesi düşünen genç kardeşlerim varsa istanbul üni'yi kesinlikle tercih etmesinler.
söyleyeceklerim bu kadar.
Kpss de ataması kolay bölümleri seçin. Aksiyon aramayın hayalci olmayin masabaşında oturup çay saatinde dedikodu yapabileceğiniz meslekleri tercih edin. Üniversite size birşey katmaz eğer siz kendinizi geliştirmek istemezseniz. Ne demek istiyorum? Sadece vize haftalarında sınavlara girip diğer haftalarda kantinde arkadaşlarla batak atmayın mezun olunca iş arama döneminde bunun bedelini ödersiniz türkiye şartlarında. Yabancı dil öğrenin, yazılım öğrenin, bi partiye üye olun, mümkün olduğunca çok insan tanıyın. Sosyal olun ama dalgacı olmayın. Organizatör ruhlu olun. Saçma bir bölüm bile yazsanız bu dediklerimle hayatınız kariyeriniz herseyiniz çok değişir. Fark yaratırsınız.
Tıp mühendislik hukuk yazın arkadaşlar malesef tr de gerisi hikaye. Eğer puanınız yetmiyorsa aöf bir bölüm yazıp zanaat öğrenin üst seviye mavi yakalı yok bu ülkede. babamın yönetici ve teknik işe alımlara baktığı ve çalışanı olduğu firma cnc tezgah kullanmayı bilen tornacı arıyor ama yok. Geçen 21 yaşında çocuk başladı 5000 tl ile siz düşünün. Ülkede vasıfsız veya bir halta yaramayan ıvır zıvır bölüm bitirmiş çocuklar var sadece vasıflı mavi yakalı yok herkes ya beyaz yakalı olmak istiyor yada okuyamadigindan vasıfsız işçi. Misal veriyorum gidip işletme iktisat tarzı bölümler okursanız işsiz kalırsınız kolunu sallasan iiibf ci ciddi söylüyorum bu tarz bölümler için boğaziçi tarzı bir yerden mezun değilseniz iş bulma şansınız yok. Diploma istiyorsanız aöf yazın ama zanaat öğrenin. Eğer yurtdışı diye tutturuyorsaniz unutmayın ki öyle görüldüğü gibi kolay değil mesala bi almanya kolunu açmış hasan mehmet ayşe gelsin ortadoğu ülkesinden diye kimseyi beklemiyor malesef batılı ülkelerin gözünde sen bir ortadogulusun bunu unutmayın. Yani çifte vatandaş değilseniz yurtdışı zor ama ben illa gidecem abi diyorsanız temel mühendislikler kardeşim temel müh. Yanına belki bilgisayar ve yazılım da konulabilir. ingilizce bilmeniz de kesin şart ve gitmeyi hedeflediğiniz ülkenin de az çok dilini öğrenin gidebilirseniz zaten geliştirirsiniz ve alanınızda kendinizi geliştirin ve gideceğiniz ülkede mesleğinize talep var mı ona bakın. Şimdiden hepinize hayırlı uğurlu olsun biliyorum tr de genç olmak çok zor ama yapacak bişey yok. Son olarak şunu söyleyim bir hayaliniz varsa peşinden koşabilirsiniz ama hayalim karnımı doyuracak mi diye düşününün eğer doyurmuyorsa ama halen hayalim diyorsanız onun peşinden koşun. Şunu unutmayın ki hangi meslek olursa olsun o mesleği iyi yapan kendini geliştiren kazanır.

Son sınıf mak. Müh. Öğrencisi abiniz.
Edit: yazı uzun oldu ama bu şekilde sadece merak edenler okur.
yazılım mühendisliği okuyun. Kaliteli üniversitede okumak önemli ama puanınız orta ölçekli üniversitelere yetiyorsa 1 sene daha beklemeye gerek yok gidin. Diploman hangi okuldan olmuş çok önemli değil. Her şey senin kendini geliştirmene bağlı.
ingilizce öğrenin
Dünya'nın neresine giderseniz gidin iş yapabileceğiniz bir meslek seçin.

Gerekirse babanıza araba sattırın erasmus wat veya ne yapabiliyorsanız yapın. ileride yurt dışına yerleşirseniz, alım gücü türkiye'den daha yüksek bir ülkede garsonluk bile yapsanız babanıza iki senede bir 0 km araba hediye edersimiz. An itibarıyla;

Pound: 8,87 tl
Dolar: 6,9 tl
Euro: 8,08 tl
Altın (ons) : 1918 usd

Tr asgari ücret: 2325 tl

Karar sizin.
Şunda güzel para var, bunun ataması çok, böyle yata yata kazanırsın laflarına aldanıp sevmediğiniz ve sevemeyeceğiniz bölüm yazmayın. Hem ortalamanız düşük olur hem hayatınız boşa gider. ilginiz ve mutluluğunuz neredeyse oraya gidin.
Hukuk tercih etmeyin.
Hangi bölümü istiyorsanız orasını yazın. Eş dost akraba ana baba dinlemeyin. Zorla öğretmenlik falan yazdıran akraba kurbanı olmayın. Onların kafası öğretmen olup devlete kapağı atarsın hesabına çalışıyor. Baba zoruyla işletme-iktisat okumayın. Onlar da bir bankaya girer çalışırsın diyecektir.