bugün

arkadaşımın çocuğu ilk okul 2. sınıfa gidiyor. 90 bin tl para istemişler. sanırsın koç üniversitesine gidiyor çocuk.
devletin olmayan, kişiler ya da özel kuruluşlarca işletilen okul anlamına gelir.
ÖĞRETMEN iHTiYAÇLARINI NASIL KARŞILADIKLARINI MERAK ETTiĞiM OKUL ÇEŞiDiDiR.

HiÇ GiRENi, ÇIKANI DUYMADIM. OKULUN MÜŞTEMiNATINDA BARINDIRIYORLAR HERHALDE

EMEKLi OLANA KADAR ÖĞRETMENLERi. KENDi AKRABALARINDAN DA SEÇiYOR OLABiLiR

KURUMUN SAHiPLERi
leş okullardır.

sadece cahil ebeveynler para verip sorumluluklarını üzerlerinden atsınlar..

işin özü bu..

bir de eşe dosta sağa sola gösteriş..
açmak istediğimdir. belki hayal gibi görünüyor ama o sağlam daşşağa ulaşırsam açacağım okuldur.
Özel okul fikri

Lise düzeyinde bir kolej. Yalnızca bir kolej değil; kolejler bütünü. Aynı ada bağlı 4 lise, aynı yerleşkede. Yurtlu bir okul. Sahil şeridinde. Güvenliği var. Marka bir okul. Bir eğitim merkezi. Seçkin öğretim görevlileri.

Ekstim bir fikir olarak gözükse de liseden itibaren meslek kazandırmak misyonumuzun anahtar kelimesi.

Öncelikle bu 4 okulu anlatarak bilgi sahibi olalım. (okulların ortak adı henüz belirlenmediği için x okulları olarak söylenecektir.)

1. Okul: x Fen lisesi

Lisans yerleştirme sınavında fen alanından tercih yapacak öğrenci bu okula kayıtlı olarak gözükecektir.[1]

2. Okul : x sosyal bilimler lisesi

Lisans yerleştirme sınavında eşit ağırlık ve sözel bölümlerinden tercih yapacak öğrenci bu okula kayıtlı olarak gözükecektir. [1]

3. Okul : x güzel sanatlar ve Spor lisesi

Lisans yerleştirme sınavında özel yetenekden müzik, resim veya spor salonu alanından tercih yapacak öğrenciler bu okula kayıtlı olarak gözükecektir. [1]

4. Okul : x Anadolu lisesi

Lisans yerleştirme sınavına diğer özel yeteneklerden( aşçılık, bilgisayar, fotoğrafçılık vb) ve dil alanından tercih yapacak öğrenciler bu okulda kayıtlı olarak gözükecektir. [1]

----------------------------------------------------------------------------
Bir özel okul kuruluyor. Bu okul baya baya iddialı bir okul(öyle ki sözlüğe yazma gereksinimi bile duyuyorum). O zaman basit sorular sorarak okulu tanıyalım.

SSS:

1)Neden başka okullar değil de x okulu?

- okulumuzu diğer okullardan ayıran kıyaslanamaz değerde birçok özellik mevcut.
Amaç, öğrenciye okula geldiğinde istediği mesleği kazandırmak. istenilen mesleği kazandırmak için okul her türlü imkana sahip.

- lise öğrencilerinin en çok söylenen şeyler olarak yeterince eğlenemedikleri ve sınıflarından hoşlanmadıkları olur. Okul bir yerleşke şeklinde planlanmış olup bolca yeşil alan, büyük amfi, okulun farklı yerlerine serpiştirilmiş küçük amfi derslikler, yine okulun farklı alanlarına serpiştirilmiş yurt alanları, çeşitli kafeler, marketler, Müzikhane, spor salonu bulunmaktadır. Öğrenciler farklı zamanlardaki ve farklı yerlerdeki derslerine dilediği gibi giderek rahat eder.

Kısacası öğrenci lisede üniversite hayatı yaşar. (yanlış olmasın, öğrenciye tüm imkanlar sağlanır, doğru şekilde yönlendirilir hatta kontrol edilir. amaç sadece öğrencinin başarısı olur.)

2) okullarda barınma nasıl olacak ?

Okul tüm öğrencilerini barındıracak kapasitede yatakhane imkanına sahiptir.

Okullarımızın kuralları gereği, öğrenci yerleşkeye girer; tatiller ve çok özel durumlar dışında dışarı çıkması yasaktır.

3) derslikler nasıl oluyor tam olarak?

Yerleşkenin her yerine dağılmış vaziyette her dersin derslikli küçük amfilerde işlenir. Her ders hocası sınıfında öğrenciyi hazır olarak bekler. Bu sayede öğretmen dersliğini dersine göre düzenleyebilir ve performansı arttırabilir.

4) yerleşkenizde bu kadar imkan var, öğrenci gezmekten tozmaktan nasıl imkan bulacak derse?

işte tam bu sebepten ötürü okulumuz hazırlık + 4 yıl olarak okutuluyor. Öğrenci hazırlık sınıfında yerleşkeye alışacak, arkadaşlarıyla tanışacak, eğlenecek ve elbette mesleki olarak kararını tam olarak verecek. Misal ; öğrenci okula geldiğinde ne olacağından bihaber. Rehberlik sistemimiz devreye giriyor, öğrenciyi ilgisi be yeteneği doğrultusunda farklı derslere yönlendiriyor. Öğrenci müzik dersine bakıyor, beğenmezse bilgisayar dersine kalıyor şansını farklı alanlarda deneme imkanı bularak kendine uygun mesleği buluyor.

5) Benim oğlan/kız psikolog olmak istiyor ama biz onun avukat olmasını onun için daha iyi görüyoruz. Benim oğlana/kıza nasıl bir mesleki eğitim vereceksiniz ki?

rehberlik sistemimizle görüşmeniz, sizin ve öğrencimizin talepleri doğrultusunda bir ders programı hazırlanıyor. isterseniz içinde psikoloji mesleğine destek olacak ek dersler olacak, isterseniz hukuka destek ek dersler. Veya ikisi de.

6) varsayalım benim oğlan / kız iş olarak gazetecilik istiyor. Bu alan ts puanına göre alıyor. Nasıl kazandıracaksınız ki?

Her özel okul evladınızı deyim yerindeyse köpekler gibi çalıştırarak ona istediği bölümü kazandırabilir. Bizim onlardan farkımız şudur. Evladınızı alacağız, onu deyim yerindeyse köpekler gibi çalıştıracağız ve istediği bölümü kazandıracağız. Bu geçen 5 yıl içerisinde ona mesleğine uygun görevler ve uygulamalar öğreteceğiz, yaptıracağız.
Öğrenci kararlı olduğunu varsayalım. Geldiği andan gideceği ana kadar kararı değişmeden gazeteci olmayı istiyor. Hazırlık sınıfında onu kampüs Gazetesi kurduracağız veya diğer gazetelerden birisine girmesini söyleyeceğiz. Bu onun görevi olacak. Bilgi toplayacak, haber yazacak. Yapamadığı yerde öğretmenine danışacak. Öğretmen yolgösterici konumunda olacak. Bu şekilde hazırlık sınıfında zorlanmadan ve eğlenerek mesleki dersler alacak.

7) tatiller ve çok özel durumlar dışında yerleşke içine giriş veya çıkış yapamadığı söyleniyor. Bunu biraz açıklayabilir misiniz?

Burası bir eğitim merkezi. Burada eğitim dışında başka bir şey düşünülmesi yanlış olur. Derslerinde Tempo tutturmuş bir öğrenciyi dış dünya alt üst edebilir. Bunu istemeyiz. Veya bazı öğrencilerin kötü alışkanlıkları olabilir. Bunları engellemek asıl amacımızdır.

Tatiller olarak sömestr dışında haftasonuna yakın bir tarihe denk gelen dini / milli bayramlar okullar açılmadan önce belirlenir, öğrencilere ve velilere bildirilir. Bu tatiller dışında hiçbir allahın kulu içeri giremez, dışarı çıkamaz.

Dışarıdan herhangi bir eşya sipariş verilebilir veya aile tarafından gönderilebilir. Güvenlik ekibi tarafından onay verildiği takdirde içeri istenilen ihtiyaç maddeleri sokulabilir.

8) eğitim kadrosu nasıl acaba bu okulun?

eğitim kadromuz, dekanlık tarafından özenle belirlenmiş , Türkiye'nin seçkin hocalarından oluşmaktadır. X okullarının marka bir okul olmasının ve sizin seçme sebebiniz de bundandır.

-------------------------------—-----———————————

Okullarda eğitim hazırlık + 4 yıl olarak verilecek.

Hazırlık sınıfı

Öğrenciler resmi olarak türkçe, ingilizce ve matematik görüyor olacaklar.

Gerçekte, mesleki derslere ağırlık verilecek, öğrenciler sıkılmadan, yorulmadan istediği mesleği seçecek ve biraz olsa o mesleği tanıyacaklar. Bu sayede ne meslek istediklerini bilecekler.

1-2. Sınıflar :

ygs sınavına odaklı bir eğitim görecekler. Aylık yapılan ygs bir deneme sınavları ile kendi durumlarını öğrenci, rehberlik sistemi ve rehberlik sistemi vasıtasıyla veli öğrenecek.

Öğrenci dilerse mesleki dersleri veya rahatlatıcı olarak görülen ek dersleri alabilecek.

Bu sınıfların sonunda ygs tümüyle bitmiş olacak. Öğrenci diğer sınıflara eksiksiz bir şekilde geçecek.

3-4. Sınıflar :

Lys sınavına odaklı bir eğitim görecekler. Aylık yapılan ygs ve lys deneme sınavları ile yeni gördükleri konular hakkında eksiklerini öğrenecekler ve ygs konularını unutmamış olacaklar.

———————-———————————-—--——-

Diğer özellikleri :

* bir devre 80 kişi (yani, 3 sınıf) olarak alırsak ve okulda 5 devre var ise bir okulda 400 kişi, toplamda ise 1600 adet öğrenci eğitebilecek, barındırabilecek öğretim ve barınak olacak.

*okulun kuralları gereği dışarı giriş ve çıkışlar yasak olduğu için öğretmenleri de yerleşke içerisinde barındırıyoruz. Yerleşke içinde yurtlar, derslik-amfiler ve yeşil alanlar gibi öğretmen konutları da serpiştirilmiş halde bulunacaklar. ( ilk tahminlere göre 150 öğretmen olması planlanıyor)

*yerleşke içerisinde bulunan Cafe, market gibi dükkanların elemanları; Yerleşkenin sınır bölgelerinde onlar için temin edilmiş olan lojmanlar kalacaklar. istisnai bir durum olarak tatil günlerinde dışarı çıkabilecek. (içeri girişlerde elbette arama var)

*tahmini olarak yerleşke içinde öğretim kadrosu dışında bulunan çalışan sayısı da 25-30 u geçmez herhalde.

*Yerleşke içerisinde bulunan eğlence merkezlerinden en önemlisi büyük amfi. 2200 kişi bulundurabilen açık hava amfisinde belirli vakitlerde önemli duyurular yapılır, belirli vakitlerde öğrenci etkinlikleri düzenlenir, belirli vakitlerde ise konserler yapılır. Ortak toplanma alanı olarak belirlenmiştir.

* okulun iç güvenliği konusunda; okulun her alanı(özel yaşam alanları -yurt odaları,öğretmen konakları, lojmanlar vb hariç-, bilfiil kamera altına alınarak kaydedilir. Kameralar güvenlik ekipleri tarafından kesintisiz takip edilir ve yönetim birimş(dekanlık) tarafından izlenebilir. Bu sayede yerleşke içinde çıkan bir sorun karşısında güvenlik ekipleri harekete geçer.

*okulun güvenliği konusunda; Yerleşkenin sınır bölgesinde bulunan bir lojmanda barınan güvenlik ekipleri, okulun içindeki ve dışındaki kameraları kesintisiz denetler ve ihtiyaç durumunda gerekeni yapar. (Normal güvenlik gibi değil, yanlış anlaşılmasın, öyle elinde cop, belimde silah felan... Çok zaruri ihtiyaçlar için kullandıkları sakinleştirici mermilerle sahip silahları olur ve bunu öyle her olayda da kullanamazlar.)

* Yerleşkenin takip edilmesi konusunda : yerleşke içinde bulunan her insan için birer kart çıkartılır. Bu kart talep edilen yerlerde okutulur. (müzik sınıfına girerken okutursun, markete gittiğinde kredi kartı niyetine okutursun, yurda girerken okutursun vb.). Bu sayede hem kimin hengi departmana ne zaman giriş yaptığını takip edebiliriz, hem de ne harcama yapmış onu kontrol edebiliriz.

* burası bir özel okul. Aynı zamanda yurtlu bir okul. Öğrencinin paraya ihtiyacı var. Öğrencinin hiçbir zaman zor durumda kalmasını istemedimiz için yerleşke içindeki herkese kartlar veririz. Hem kimlik kartı hem de kredi kartı olarak kullanılır bu kartlar. Öğrenci yerleşkede bu kartları kullanır ve harcamasını yapar. Ay sonunda kullanım miktarı, kullanım türü gibi şeyleri veliye göndeririz. Veli aylık tutarın ne olduğunu, evladının nerelere harcama yaptığını veya hangi departmana girdiğini öğrenir, ödemesini yapar. Bu sayede yerleşke içerisinde para kullanımı kalkmış olur.

* burası özel bir okul. Bir kolej. Ve kolejlerin ücretleri olur. Ama kaliteli öğrencileri de kaçırmak istemeyiz. Bu sebeple Türkiye'nin belirli Büyükşehirlerinde yaptığımız sınavlar ile öğrencilere farklı burs imkanları sağlarız. %50 eğitim ve barınma bursu , %100 eğitim ve barınma bursu , %100 eğitim ve barınma bursu + x tutara kadar öğrenciye yerleşke içerisinde harcanabilecek tutar, özel dekanlık bursu vb. Birçok burs imkanı ile yetenekli beyinleri okulumuza davet ederiz.

# Şu anda bu kadarı aklıma geliyor.

edit: beğenme beğenmeme felan gelmiş, tamamını okudunuz mu gerçekten?? üşenmeden yazmışım resmen yahu
bünyesinde bulunan öğretmenlerinin özlük hakları bulunmayan eğitim yuvalarıdır. her sene devlet okulunda çalışan öğretmenler yerin dibine sokulurken aslında çalışma şartlarının normal olduğu hiç fark edilmez.

özel okulda çalışan bir insan 7 gün boyunca tatilsiz çalıştırılabilir. bu çalışma saatleri 8.30-19.00 arası olabilir ve bu insanların da bir hayatı olduğu kimse tarafından düşünülmez. ek mesailer için bir ücret söz konusu değildir. talep ettiğinde kapının önü her zaman orada mevcuttur.

teftiş için gelen müfettiş bir hafta önce müdürle yemeklere, balıklara çıkmış olabilir. geldiğinde "hafta sonu çalışmalarınız için tebrik ederim" gibi akla zarar cümleler kurabilir. onun görevi işleyişin düzgünlüğüne bakmakken ve böyle bir köle sistemi varken öğretmeni koruması gerekirken yediği rüşvetlerle bunu takdire değer bir olay olarak kabullenebilir.

öğretmenin haklı olması diye bir durum asla söz konusu değildir. her zaman öğrenci haklıdır. sınav soruları önceden öğrenciye servis edilir ve sınav esnasında dahi öğretmenden esnek olması istenir. es kaza bir öğrenciye 80 sözlü notu verilmişse okulda kıyamet kopar ve o not müdür tarafından bir anda 100'e çevriliverir.

kimse sormaz öğretmen bu çocuğun eksiğini göremediğinde üstüne nasıl eğilecek diye. sonra ygs sonuçları geldiğinde enteresan triplere girilir. 40 soruluk matematik testinde 20 soru yapan sayısal öğrenciler normalken, sosyal testinden 28 net yaptıkları için okulda sosyal zümresi başarısız ilan edilir.

160 soruluk sınavda 8 soruluk felsefe dersiyle koca bir okulu trollediğime gerçekten kendini inandırmış sevgili müdürün karısı tarafından kafama kalem bile atılmış olabilir bir yerlerde belki. felsefe ortalaması kimya, fizik, coğrafya, biyoloji ve geometriden fazlayken nedense okulda derece çıkmamasının sebebi sizmişsinizdir. toplantıda şöyle bir cümle kurulabilir: " felsefe soruları zordu ama bizim gibi bir kurum bunu önceden sezebilmeliydi." lan geri zekalı senin o çok bilmiş öğrencilerine her allahın günü saatlerce tarama sorusu hazırlerken sorduğum direkt bilgiye dayalı soruların hesabını soran, "çocuklar böyle çıkmaz diyor hocam, neden sordun ki, niye bu kadar zorladın ki" diyen ben miydim? ikinci dönem sayısal sınıfların hepsinden felsefe dersini kaldıran ben miydim? eksik kalan konulardan nasıl bir başarı beklediniz acaba?

akşam sekizlere kadar soru çözümü yapılırken ve 40 sorusu bulunan matematik öğretmeniyle aynı saatte okuldan çıkarken çocuklara elli kere aynı şeyi anlatmış olabileceğim aklınıza geldi mi acaba? arkadaşlar özel okul öğretmeni insan değildir. süper herodur. çünkü yedi gün aralıksız çalışsa bile en yüksek performans beklenir. çünkü en genç öğretmeni aynı zamanda ameledir ve gelmeyen öğretmenlerin dersine girmek, sınavda gözetmenlik yapmak gibi hususlarda da joker gibidir.

tüm bu yaşananlardan sonra müdürün odasına gidip "ben çalışmak istemiyorum bu kurumda daha fazla" dendiğinde, ay hocam bilmem ne diye geri vites yapmak da ancak buradaki karaktersiz insanlara ait bir iştir.

günlerdir geceleri uyuyamama, uyuduğumda kramplarla uyanmama sebep olan, hayatımın en ağır döneminden geçerken bir kez olsun geçmiş olsun dahi demeyen insanların mevcut olduğu o okula gelmemi bekleyen siz daha çok beklersiniz. bakın bugün cumartesi ve yatağımdayım. çok enteresan benim için gerçekten. okula gitmediğim taktirde belki kovarlar. bir umut.

sizin gibi insanlara çocuk emanet edenlere de elinizde paçavraya dönüşecek o çocuklara da yazık. tek temennim ettiklerinizi bulmanız. görmesem de olur.
sosyal bir devlette bulunması gariptir. ama burası türkiye, burada her şey olabilir.

bütün özel okullar stanford'un türkiye şubeleri olmadığı gibi zenginlerin para saçtığı bir yer de değildir. bütün genellemeler doğru olmayabilir. önce onu belirteyim.
bu okulların en önemli özelliği paralı olmasıdır. derine girersek devlet okulları da para ister fakat bunun binde biri değildir. 2 top kağıt ve aidat, o kadar.
özel okulların yıllık maliyeti de değişebiliyor. yıllık 9 bin ₺ fen lisesi (bu, yanından yol geçen küçük bir müessese) var, yıllık 52 bin ₺ anaokulu da (bilfen'di galiba yanlış hatırlamıyorsam). bundan dolayı özel okullar arası da bir fark var.
anaokulundan üniversiteye bir öğrenciyi özel okullarda okutsanız büyük masraf, o parayla çocuğunuza özel okul açarsanız daha karlı çıkarsınız.

fakat bizim millette son zamanlarda bir özel kurum furyası başladı. ben bunu ilk başlarda garip buldum. millet para saçmaya meraklı değil de neden oralara kayıt yaptırıyor? milli eğitim bakanlığının da "eğitim-öğretim desteği" vermesi buna tuz-biber oldu. ayrıca binlerce devlet okulu boşa mı yapıldı? devlet okullarından sınavda derece yapanlar çıkmasına rağmen neden böyle?

çünkü devlet okullarında güvenlik, tesisat ve bakım sorunları var. eğitim materyallerinin yetersiz oluşu, sıkı denetim ile denetimsizlik arasında, sinx grafiği gibi artıp azalan bir durum var. (şimdilerde denetimsizlik ön planda) ayrıca oradaki öğrenci profilinin pek parlak olduğunu söyleyemeyiz. sigara içen, esrar kullanan, daha aklınıza gelmeyen pek çok şey.

artı özellikleri yok mu bu devlet okullarının. olmaz olur mu? orada homojen bir ortam vardır, eşitlik vardır fakat biraz aristokrasi görülür. başarısızlar olduğu kadar başarılılar da vardır fakat bu arkadaşlar pek varlık gösteremezler. kısaca, riskli olduğu kadar güzel bir yerdir, hayatın simülasyonudur bir bakıma.

şimdi bakalım neden özel kurumlar tercih ediliyor? üstteki sebepler etkili olmuştur büyük ihtimal. ayrıca yabancı dil imkanı (dil kurslarının eli armut topluyor sanırsam), sosyal etkinlikler, laboratuvarlar, yüzme salonu, kütüphaneler (devlet okulunda da bulabilirsiniz fakat kapalıdır veya hizmete açık değildir).

lakin bu kurumların birtakımında "vurucam kırbacı" düşüncesi halim olduğundan oradaki öğrenciler aşırı özgüvenli, kibirli olarak ortaya çıkabilmektedir. marka, sınıf savaşları vardır. terbiye seviyesini pek altta bulabilirsiniz. bazı okullarda artıdan külfet yüklerler. imkanlı olduğu kadar laçkadır da. sınav ve yerleştirme dönemindeki alavere dalavereler, hile hurdalar ve devletteki başarılı öğrencileri son yıl ağına çekip gazetelerde boy boy "teog'da 130 tane 500 tam puan, bütün öğrencileri tıp-mühendislik-hukuk üçlüsüne gönderdik, bizimkiler dağıtmış ortalığı" reklamları görürseniz şaşırmayın.

halkımızın birtakımı bu yüzden özel okullara veriyor sonraki nesli.

halkımızın birtakımı özel kurumlara bu yüzden para döküyor. meb de onlara yar ve yardımcı oluyor.

peki bu durum düzeltilemez mi? tabi ki. impossible is nothing. fakat bunu yapmak için idealist olmak gerek. halkımız devlet okullarına yardım etmelidir. ayni-nakdi fark etmez.
hükümetde eğitim işini siyaset ile karıştırmamalıdır. bu iş, partilerüstübir iştir. eğitim; insanın, ailenin, toplumun, ülkenin hatta dünyanın kaderini belirler.kuzey kore ile güney kore arasındaki çizgidir eğitim.
her yıl girip batırdığımız, sıralamada sondan derece yaptığımız pisa sınav sonuçlarını gördüğümüzde "bizden adam olmaz, biz yapamayız" demeyelim. dört elle sarılalım bu işe.

"Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder."
mustafa kemal atatürk

esir ve sefil mi olalım yoksa özgür, bağımsız, şanlı mı?
cevre edinmek adina tercih edilesi lakin eğitimini savunamiycam. Devlette okuyoruz biz...
Sanırsınız ki tüm öğrenciler robdöşambr giymiş ve ellerinde kadehle bilgili bilgili konuşuyor ama aslında bir kısmının beyin taşımadığı okul tipi. Geleceğin parayla satın alınmasına en güzel örnek.
Yine de hakkını veren öğrenciler sayesinde idare eder bir kurum.
1. zengin ailelerin çocuklarını gönderdikleri okul.
2. burslu kazanıp ezildiğin okul.
sanılanın aksine tembel çocukların gitmediği okuldur.

çocukları devlet okulunda kalabaliktan ders dinleyemiyen, kötü ortamlara uyuşturucu bonzai esrar gibi şeylere alışmasın diye ailelerin gönderdiği okullardır.

özel okulda da gayet köpek gibi ders çalışıyosunuz derslerde uyuyosunuz da onlar geçiriyo diye bi kural yok.
özel okulları tv de dizilerde gördükleri gibi sananların bok attıkları okullardır.
Ne kadar para o kadar çok not prensibiyle çalışan sözde eğitim yuvası.
Zengin ailelerinin çocuklarını sevgi yerine parayla tatmin ettiği kurumdur. Sonra bu çocuklar başarısız oluncada ben sana şu kadar para harcadım bi ev parası ve ya bi araba parası derler sen ilk başta çocuğa sevgini ver o çocuk başarısız olursa gel yüzüme tükür!
artık sadece maddi durumu iyi olan değil, olmayan da gönderebilecek. devlet, dershaneleri özel okullara dönüştürme projesini hayata geçirecek gibi.
dershaneler özel okula dönüştükten sonra devlet bu okullara kayıt olan öğrencilere kişi başı 4000 lira yardımda bulunacak.
böylelikle devlet okullarında kısa sürede öğrenci kalmayacak.

ve eğitim kademeli olarak özelleşecek.
Zengin ailelerinin çocuklarını okuttuğu okul ama ne yazık ki o okuldan kibirli, havalı, ahlaksız çocuklar yetiştiriliyor.
ana okuluna yıllık 31 milyardan 35 milyara çıkaran okullardır zengin ailelerin çocuklarını düşünüp bu okullara verirler. (bkz: kolej) (bkz: zengin velet) (bkz: zengin piçi).
görsel
çoğu ahlaksız ve kendini beğenmiş insanlar yetiştirir. *
öğretmenlerini az paraya çok iş politikasıyla çalıştıran, her konuda velinin haklı olduğu kurum..

- öğretmen gözüyle... (bir kaç özel okul dışında tabi.)
paralı eğitim veren hususi okul.