bugün

(bkz: erol göka)
söz dedin de aklıma kelime geldi. kelime : yani hazreti isa'ya has bir isim.

NiSA suresi:

171-ey kitap verilenler, dininizde aşırılığa gitmeyin ve allah hakkında yalnızca gerçeği söyleyin! meryem oğlu mesih isa, yalnızca allah'ın peygamberi, meryem'e ulaştırdığı kelime'si ve ondan bir ruhtur; başka birşey değil. gelin allah'a ve o'nun peygamberlerine iman getirin ve "üçtür" demeyin. bundan vazgeçin; hakkınızda hayırlı olur! allah, ancak bir tek ilah'tır, haşa o'nun bir oğlu olması asla düşünülemez. göklerde ve yerde ne varsa hepsi o'nundur. vekil olarak da allah yeter.

önce söz vardı'dan kasıt [ incil perspektifinden ] baba - oğul - kutsal ruh'a bir göz kırpmadır.
yuhanna incili 1. bölüm 1. ayetidir. "başlangıçta söz vardı. söz tanrı'ydı ve söz insan olup aramızda yaşadı." demektedir. kastedilen kişi isa mesih'tir.
incilden ilk ayet.
türk edebiyatındaki önemli yazarlar arasında en sevmediğim yazarlardan olan (nasıl olduysa 3/3) iskender pala, ahmet ümit ve mario levi'nin gerçekten çok güzel olan edebiyat sohbetleri programı.

üç yazarı da ayrı ayrı okumuş olup, kitaplarını ayrı ayrı sevmemekle beraber sohbetlerini dinlemek anlam veremediğim bir şekilde çok keyifli oluyor. programa başta bu yüzden önyargıyla yaklaşmıştım ama sonradan hata ettiğimi anladım. fırsat buldukça takip etmeye çalışıyorum.

sanki ihsan oktay anar mı eksik ne. o da olsa tam olacak. fakat kendisini severim; belki de bu yüzden orda oturanlardan biri değildir, kim bilir. *

ayrıca "önce söz vardı" incilin ilk ayetidir, dipçe.
an itibarı ile ntv'de iskender pala'dan ahmet ümit'ten bahsedilen program.
Başladığı günden beri özenle takip ettiğim enfes program.

Gece sessizliğinde hayatın iğne deliğinden geçen muhabbetler, edebiyat, film... dolu insanların muhabbetleri ayrı bir keyifli oluyor.
Aynı hissiyatı yaşatan diğer muhabbetler için celal şengör ve ilber ortaylı nın birlikte yer aldığı programları izleyebilirsiniz.

Hakkında pek fazla entry olmaması beni şaşırtmadı...
levi, ümit ve pala gibi çok başarılı türk edebiyatçılarının sunduğu yararlı bir program. yalnız çok emekli muhabbeti yapıyorlar arkadaş. ilk on beş dakikadan sonra çekilmiyor. gidin gecenin o sessizliğinde kitap okuyun daha iyi.
Yeni ahit'in bana göre etkileyici olan cümlesidir.

Burada sözden kastın isa olduğundan veya ayetten bahsetmeye gerek yok. Ben -5 veya 6 yıl önce- bu cümleyi ve yeni ahit'i okurken aklıma en çok gelen şey logos'tu. Logos eski yunancada bir çok anlama gelse de "söz" en geniş anlamıdır. Ve bilindiği üzere felsefe ilk kendisini gösterdiğinde "mitos'a karşı logos"Tur.

Erken dönem ben'de bu oldukça ilgi çekici bir şeydi. Daha sonra zaten ta patristik dönemde felsefe/logos ve din/Hristiyanlık ilişkisini ortaya koymak ve din ile felsefenin çelişmediğini göstermek adına filozofların buna, belli ederek ya da üzeri örtük olarak başvurduğunu gördüm. Oldukça zoruma gitmişti.

Ardından aslında böyle bir ilişkinin sadece spekülatif bir çabanın zorlama sonucu olduğunu düşündüm. Sonra önceden aksini düşünmem daha çok zoruma gitti.

Neden anlattım bunu, bilin istedim. Nys, kib, bye, aeo, öptm, grsrz, ii gclr, hsckln.
Merhamet adlı konusuyla yüreği cız ettiren su gibi bir program. Şu aralar başıma gelen en guzel şeylerden biri.
Bu sezon yayınlanıp yayınlanmayacağını merak ettiğim program. Havalar soğumaya başlayınca arıyor insan.
Belgariad serisinde evrenin yaratılışı anlatılırken geçen bir söz..
"Başlangıçta daima şairler vardı. Başlangıçta daima şairler olacak." 1959 Attila ilhan 1925-2005
Oğuz atay'ı hatırlatır.

selim ışık sen kalbimde hep bir yara olarak kalacaksın.

(bkz: Tutunamayanlar)
güncel Önemli Başlıklar