bugün

normal başlığımız;

ön lisans mezunu vs lisans mezunu vs yüksek lisans mezunu şeklinde olacaktı ama harf kısıtlamasına takıldığımdan master mezunu olarak telaffuz ettim, bilginize yazar arkadaşlar...

neyse efendim işte lise'den sonra olunabilecek 3 tür mezuniyet şeklidir.

peki neye yarar;

efendim adı üstünde ön lisans, lisans eğitiminin ön adıdır yada başka bir ifade ile lisans eğitimine hazırlık aşamasıdır ki buradan mezun olup da lisans okumayanların sayısı bolcadır. burada alınan eğitim 2 yıl sürer ve bu okullar halk içinde 2 yıllıklar olarak adlandırılır.
ara eleman yetiştirmek yada bazı kurumlara yardımcı çalışanlar yetiştirmek, devlet kurumlarında a grubu memurlukların altında bulunan, tapu, nüfus memurluğu, belediyeler ve il idareleri gibi devlet kurumlarında çalıştırılmak üzere yetiştirilen elemanlardır bu bölüme girenler.

lisans mezunları, daha çok özel sektörün yönetim, idare, halkla ilişkiler ve tanıtım, insan kaynakları gibi alanlarında ve devlet kurumlarında a grubu olarak adlandırılan öğretmenlik (sadece eğitim fakültesi mezunları) hakim, savcı, kaymakam, mülki idari amirler, müfettişlik, uzmanlık gibi a grubu devlet kademelerinde çalışmak üzere yetiştirilen elemanlardır ki; devlette çalışmak için ağır bir kpss sınavına girmek bu sınavdan yüksek puan alıp ikinci bir kurum sınavına girmek oradan da yüksek bir puan alıp mülakata girmek oradan da iyi bir derece alıp seçilmeyi beklemek gibi yüzde 10'luk bir ihtimali kapsar ki, neredeyse imkansız gibi görünür. ancak lisans mezunları ön lisans mezunlarına göre özel sektörde daha çabuk iş bulur tercih meselesinde her zaman lisans mezununa öncelik verilir.

yüksek lisans (master) mezunu olmak ise çok çok daha iyidir. hem özel sektör açısından hemde devlet kademelerinde çok daha fazla yüksek makamlarda çalışmayı içerir.
özel sektörde yüksek lisans öğrencisi yada mezunu olarak çalışmaya başlayan birisi ortalama 2000 ila 2500 tl gibi paralarla işe başlar, yönetici, idareci, bölge müdürü, kurumsal müdürlükler, uzmanlıklar ve daha iyi makamlara yüksek lisans (tezli-tezsiz fark etmez) yapmış yada yapmakta olan çalışanlar getirilir hele ki, odtü, boğaziçi, ankara, istanbul, gazi, hacettepe, itü, ytü, yeditepe, bilkent, koç, sabancı vs gibi üniversitelerde yüksek lisans yapmışsanız daha üst makamlara getirilirsiniz.
bu durum devlet memurluğu içinde geçerlidir. yüksek lisans mezunu bir insan akademisyen yada öğretim görevlisi olabileceği gibi devlet sektörlerinde de en üst makamlara ulaşır.
yani özetle ön lisans mezunu olmak lise mezunu olmaya göre iyidir, lisans mezunu olmak ön lisans mezunu olmaya göre iyidir ancak yüksek lisans mezunu olmak hepsinden iyidir.

ancak torpil mekanizmasının bolca işlediği ülkemizde adamını bulan ilkokul mezunu bile master mezunu olan iyi eğitimli biri ile aynı seviyede bir tutulabilir. özeti budur...
ilkokul mezunu bir adam sanayide kendi dukkanini buyutuyor patron oluyor ve o kadar sene okumus universite bitirmis endustri muhendislerini emrinde calistiriyor. Ve bir diyaloga sahit oldum bu adaletsizlik konusunda. Bir muhendis adama gidiyor is icin adamin dedigi su " verecegim en fazla birbucuk milyar alirsan calisirsim yok kabul etmezsen gidersin " insan hazmedemez bunu. Sen o kadar sene oku ilkokul mezunu olan sanayici ahlaksiz herefin teki sana emretsin. Yok ya.
hepsi ben.
fazla mastürbasyon sonucu yapılan gereksiz karşılaştırma.
bir gereksiz karşılaşma da benden.

(bkz: mastürbasyon vs seks)
Patronların MBA yapmak için okudukları master programı. ( Master Business Administrations )