On üçüncü asırda Kastamonu ve çevresinde faaliyet gösteren Türkmen beyliği.Beyliğin kurucusu Hüsameddin Çoban Bey, Kayı boyuna mensup olup, Anadolu Selçuklu Devleti'nin ileri gelen devlet adamlarından biriydi. Bunun isminden dolayı, kurduğu beyliğe, Çobanoğulları beyliği denildi. Hüsameddin Çoban, Birinci izzeddin Keykâvus'un sultanlığı sırasında, Bizans'a karşı düzenlenen seferlere katıldı. Birinci Alâeddin Keykubad tahta çıkınca, bağlılığını arz etti.
1227-1309 yılları arasında varlıgını sürdürmüştür.
Çobanoğulları Beyliği, Kastamonu ve çevresinde 1227-1309 yılları arasında hüküm sürmüş Anadolu Beylikleri'ndan biri.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin Bizans sınırında birçok Türkmen kitlesinin toplanmasıyla oluşan "Batı uçları"ndan birini Hüsamettin Çoban'ın Kastamonu ve çevresindeki Türkmenleri toplayarak oluşturmuştur. Sultan I. izzettin Keykavus'tan sonra tahta çıkan I. Alaeddin Keykubad, bağlılıklarını arz etmeleri için bütün uç beylerini huzuruna çağırdığında, bu beyler arasında Oğuzların Kayı boyundan olan Hüsamettin Çoban da bulunmaktaydı.
osman gazi'nin gençlik yıllarında subaşısı olduğu anadolu selçuklu devleti'ne bağlı gazi bir uç beyliğidir. hatta osman gazi'nin çocuklarından birinin adı da beyliğin kurucusuna nispetle "çoban"dır.
Soyadımı almama vesile olmuş türk tarihinde az bilinir olmasına rağmen osmanlı devletinin kaynağı diyebileceğimiz anadolu selçuklu beyliği. Beyliğin kurucusu Hüsameddin Çoban beyin Çankırınin fatihi Emir Karatekinin soyundan geldiği düşünülmektedir.
kırım'da fetihlerde bulunmuş ve rus prensliklerini vergiye bağlamış beylik. selçuklu'nun moğollar tarafından ele geçirilmesine rağmen moğollar'a karşı direnmiş ve moğollar'la işbirliği yapan candaroğulları beyliği tarafından son verilmiş beylik.
güncel Önemli Başlıklar