bugün

amin maalouf 'un yapı kredi yayınlarından çıkan ikinci deneme kitabı.

--spoiler--
Çivisi Çıkmış Dünya, bir yandan küresel ısınma, enerji kaynakları ve doğal felaketlerle, bir yandan da yanlış ve çıkarcı politikaların doğurduğu ekonomik ve siyasal krizlerle mücadele eden insanlık için bir yol haritası... Kitabın satır aralarında Amerikan politikaları, Avrupa Birliği, 20. yüzyıl Arap siyasi tarihi ve Türkiye'den bahsediliyor.
--spoiler--
amin maalouf'un ilk defa denediği bir tür olmasına karşın, oldukça başarılı, dolu dolu denemesi.

gerek üslup gerekse içerik bakımından lübnanlı yazarın bilindik çizgisinden oldukça farklı. zira, bu sefer bir romanın değil hayatın tam içinde buluyorsunuz kendinizi okurken. anlatılan, bugün çünkü. ne geleceği ne geçmişi resmediyor bu kitap, sadece bugünü.

nihayetinde, romancılığı böylesine kuvvetli bir yazardan günümüzün çivisi çıkmış dünyasının halet-i ruhiyesine farklı bir gözle bakabilmek son derece keyifli.

tavsiye olunur.

edit : ölümcül kimlikler'i atlamışım. ilk deneme kitabı o imiş. affola.
kitap hakkında maalouf okuyuca niçin bir deneme kitabı yazdığını şöyle açıklıyor;

"her ne kadar burada savunduğun değerler romanlarımda yer alsa da, kurguda geçmesi olanaksız olan şeyleri söylemek istiyordum. bir karakteri bir sözcüye dönüştürmek kötü bir fikir. kendimi ne zaman bir yurttaş olarak ifade etmek istesem, deneme yazarım, sonra doğal anlatım tarzıma geri dönerim: romana... "

"bu kitabı yazmamdaki amaç, geç kalındığını, ama çok geç kalınmadığını söylemek. çöküşü ve gerilemeyi önlemek amacıyla bütün gücümüzle harekete geçmemenin bir intihar, bir suç olduğunu söylemek. düşünce ve davranış alışkanlıklarımızı kökünden değiştirme, hayali gerçekliklerimizi kökünden değiştirme ve öncelikler ölçeğimizi yeniden oluşturma cesaretinin gösterilmesi gerektiğini dile getirmek". amin maalouf
amin maalouf'un ölümcül kimlikler denemesinde olduğu gibi yine başarıyla döktürdüğü kitaptır.
Tek kelimeyle mükemmel bir kitap.Tavsiye edenden de kaynaklanıyor olabilir.
kısa geçmişte "neler oluyor anam buralarda" diyen bünyelere ilaç gibi gelebilecek, doğu ve batının birbirine tokuşturulup yerlere bırakıldığı kitap. öyle gece yatmadan önce 15 dakika okuyup yatıvereyim tarzında bir kitap değildir. anlaşılıyor ki, yazar gözlerini hırsla bürümüş, zenginliklerini kimseye yedirtmeyen batıyla, at gözlüklerni çıkaramayan doğuya çok fena bozulmuş durumda.
başucu kitabı sıfatını layıkıyla hakeden bir deneme. özellikle meşruiyetler bölümünün başlangıcındaki panarap düşüncenin yükselişi ve arap-israil ile körfez savaşları ile dibe vurmasını anlattığı bölüm kesinlikle okunmalı.

(bkz: cemal abdülnasır)
(bkz: enver sedat)
(bkz: saddam hüseyin)
doğrusu için (bkz: orospu çocuğu dünya)
ilk defa okuduğum yazarın romanı..Oldukça gerçekçi fikirler, çözüm önerileri, kıyaslamalar ve senkronik tarih muhteşem resmedilmiş..Gazetede köşe yazısı okuyor gibi hissettim kendimi...Tavsiye edilesi bir kitap..
Amin maalouf' un en sevdiğim kitabıdır.
güncel Önemli Başlıklar