bugün

görsel
restoranlarda salataya koyarken sınır tanımadığımız yağ. bence onun parasını da hesaba ekliyorlar. o derece çok döküyoruz.
Bir faydası vardı damarlarımı açıyordur neydi.
Ekmek banıp yerim.

Nedeni malûm.
Ben sızma dışında tercih etmiyorum.
görsel
en sağlıklı yağ.
Zeytinliğimiz olmasına rağmen her sene 40 kilo aldığım ilginç ürün. Çok severim.
hayat kalitesini arttıran bir şey olduğunu düşünüyorum ama tamamen lezzetinden kaynaklı olarak. bir de bunun soğuk sıkım denilen bir çeşidi vardır ki off...
akdenizin kralı zeytin, kraliçesi zeytinyağıdır, ve bizler de sadık bendeleri.
en çok ege bölgesi'nde üretilir.
Satsana bize de..
Çok şükür para vermeden azıcık emekle elde ettiğim nimet. Zeytin yağı candır. Zeytin yağı giren eve hastalık girmez.

Satmıyoruz maalesef kendimize yetecek kadar yetiştiriyoruz. Bir de malum iklim bozukluğu kuraklık verimi iyice düşüyor :/ Akdeniz Ege taraflarına tatile gidersen köylere uğra hal hatır sor acı bir Türk kahvesi içer ikramlık yağını alırsın. Çok misafirperverdirler.
tariş marka 5 litre zeytinyağına efendi gibi 390 tl verip çıktım.
sizin gibi ağlamadım, evet.
bi an cumhurise mızınher yerde önerdiği kitap sandım duygulandım. duygu duygu ve perde kapanır.
Çocuklara Özel 250 ml Organik Natürel Sızma Zeytinyağı 60 lira.
https://www.ayhansicimogl...inyagi-250-ml-kargo-dahil
bu ürünler zeytin yağı içinde acılığı (fenolik maddeler ve fenolik asitler ile vitaminler acılığa neden olur. yağın işlem görüp sağlık açısından zeytin yağının değer kaybetmemesini sağlamak maliyeti artırır) çocukların da çiğ olarak tüketebileceği seviyeye gelmiş ürünlerdir.

sağlık açısından kaliteli yağ almak istiyorsanız (hele ki uluslar arası yarışmalarda ödül alacak seviyede) litresi 150-200 lira arasında.
https://www.nerminhanim.c...en-hasat-sizma-zeytinyagi

bu iki marka şahsen mutfakta kullanılmakta ve çok memnun kalınmış markalardır.
sağlığınız için ısrarla tavsiye olunur ki; bunu bir reklam değil de sağlığınız için uyarı ikaz olarak alınız. artan fiyatlar ile düşen satınalma gücü piyasanın o kadar çok sağlıksız gıda ürünü dolmasına neden oldu ki anlatamam.
idare hükümet kamu yönetimi şu an ucuz gıda diye bastırıyor.
içinde bulunduğumuz şu ortamda her bir kuruş ucuz gıda maliyeti ürünün sağlık açısından uygunsuzluğu ve kalitesizliği ile mümkün olur.

unutmadan; hangi zeytin yağının hangi sıcaklıklarda ve hangi pişirme tekniğinde, nerede nasıl kullanılacağına dikkat ediniz.
üste çıkmak için kullanılır. her yerde kolay bulunur.
en faydalı yağ.
görsel
içine Pul biber ve kekik varsa ekmek banıp banıp yenir.
yakında marketlerde alarm takılacak gıda.
dolmakalemde de kullanan oluyor.

(bkz: zeytinyagli dolma kalem)
tadı çok kötüdür.
zeytinyağı(olivae oleum); zeytin ağacının, doğrudan meyvesinden sıkılarak; hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen, yeşilimsi, sarımtırak renkte, sıvı bir yağdır. ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi bitkisel yağlardan farkı da, doğal yollardan üretilmesidir.

zeytinyağı, zeytinin etli meyvesinin, çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için, tohumlardan elde edilen diğer yemeklik yağların aksine; bir "meyve suyu"dur. zeytinin, ezilen ve parçalanan tane hücreleri; patlayarak, yağını dışarı verir. taze sıkılmış portakal ya da vişne suyu gibi, çiğ ve saftır. zeytinyağı, rengi, kokusu, lezzeti ve hazım kolaylığı ile tüm sıvı yağların, en değerlisi ve kralı olarak bilinir. "delice" aşılanmamış yabani zeytin ağacıdır. çekirdeklerin saçılmasıyla dağda bayırda kendi kendine yetişir. köylülerin dağdaki deli zeytini sıkıp çıkardıkları ve ilaç gibi kullandıkları yağa da "çoral" adı verilir.

zeytinyağının, sabit bir bileşimi yoktur. çünkü zeytinyağı, kullanılan zeytinlerin; türüne, üretim yılına, zeytinin geldiği bölgeye ve zeytinin sıkılma yöntemine göre değişir. ayrıca yıldan yıla da farklılık gösterir. zeytinyağı; yağ asitleri, vitaminler, uçucu bileşenler, suda eriyen bileşenler ve mikroskobik zeytin parçacıklarından oluşan, karmaşık bir bileşimdir.

gıdalarımızda yer alan, iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı, ayçiçek ve zeytinyağı gibi yağlar, kendine özgü bir metabolizmaya sahiptir ve farklı yapısal özellikleri vardır. bu farklılığın nedeni, yapılarındaki değişik yağ asitleridir. bu yağ asitleri, molekül yapısındaki hidrojen sayısına göre; doymuş ve doymamış yağları oluşturur.
Asidik oranı sıfıra yaklaştıkça kalitesi artan yağdır.
Yani 0,3 olan 0,5 olandan daha iyidir.