bugün

olea europaea. akdeniz ikliminin ve bitki örtüsünün en tipik ağaçlarındandır. yüzlerce yıl yaşayabilir. kışın yapraklarını dökmez. zeytinin yabanisine delice denir. delicenin meyveleri daha küçük olur. zeytin, tarih boyunca barışın ve bağlılığın simgesi olmuştur. akdeniz uygarlığında önemli rolü olan zeytin yetiştiriciliğinin günümüzden 5000 yıl önce başladığı biliniyor.
çocukluk bolca bulundukları yerde geçmişse, her daim kendileriyle hemhal olunmuşsa taşıdığı anlam başkadır. kendine özgü karaktere, şahsiyete haizdir. arkadaştır, oyuncaktır. kimi zaman üzerinde (bkz: soğan gak gak) oynarken vurdumduymazdır, aldırmaz hiç varlığınıza; bazen de cayırt diye ayrılıverir tuttuğunuz dalı. bazen o dalların size sarıldığını hissedersiniz.mütevazı gölgesinde çocuk piknikleri düzenlersiniz.
kulaklarına gizlerinizi fısıldarsınız, eğilip dinliyormuş gibi gelir...
çok soğuğa çok sıcağa gelemez. asi yamaçlara tırmanır ovaları gezinir barış dağıtır dünyaya. meyvesi dünyanın en değerli meyvelerindendir. meyvesinin özü dünyanın en değerli maddelerindendir. her daim yapraklıdır. odununun yanma ısısı oldukça yüksektir.
(bkz: türkiye de 150 milıyon zeytin ağacı olması)
hangi tarihte akdeniz bölgesinde yetişmeye başladığı tam olarak bilinmemekle birlikte çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından kutsal sayılmıştır.
homeros'un eserlerinde, eski mısır papürüslerinde adı sıkça geçmiştir.ayrıca üç kutsal kitap da yani tevrat,incil ve kuran-ı kerim'de saflığın, zenginliğin ,barışın, gücün, sağlığın, güzelliğin sembolü olarak tanımlanmıştır.
efsanelere konu olan zeytin ağacı tanrının insanlara armağanı olarak kabul edilmiştir.
ağaçlar toplanmış, krallarını seçmeye karar vermişler ;teklifi zeytin ağacına götürmüşler.
demişler ki : sen bizim kralımız ol.
zeytin ağacı onlara:benim insanların hayran olduğu yağım ve meyvelerim var, şimdi tüm bunları bırakıp ağaçlar arasında eğlenmeye mi geleyim ? demiş.
işte böyle anekdotlara konu olan güzel bir ağaç.
bir sene büyük ve az, bir sene küçük ve bol zeytin verir. hemen bu bilgi kesinlikle doğrudur deyip bütün paranızı bu konu ile ilgili bir bahse yatırmayın. ben sadece 2 zeytin ağacı gözlemleyip yazdım bu bilgiyi.

yani kimi zeytin ağaçları vardır, aykırıdır, delişmendir her sene portakal gibi verir. kimi piçtir vere vere bir tane verir. onun da sapını demirden yapar koparttırmaz.

muhammet arkadaşımızın da dediği gibi zeytine güven olmaz.
iyi bakılırsa, zeytinleri sopayla vurularak değil dallarından elle toplanırsa, her sene bol bol zeytin verir.

aynı kadına benzer: dallarını çekersiniz, gelir, gelir....en ummadığınız bir anda çıt diye kırılıverir!
zeytin veren ağaçtır.
akdeniz ikliminin ve bitki örtüsünün en tipik ağaçlarındandır; zeytin yetiştiriciliği günümüzden 5000 yıl önce başlamıştır. kışın yapraklarını dökmez. zeytin yabanisine delice adı verilir; delicenin meyveleri daha küçük olur.
zeytin ağacının, yaprağı da yüksek tansiyona iyi gelir.
arto tunçboyacıyan'ın - le voyage en armenie isimli albümünde yayınlanmış "zetuni zar" bestesine, selim oğur'un yazdığı sözlerle ortaya çıkmış can yakıcı bir şarkı.
müziğin tınısına yazılan sözler öyle denk gelmiş ki, etkisi altında kalmamak mümkün değil...
henüz dinlemediyseniz buradan buyrun;

http://www.dailymotion.co...acy-www-mavizel-com_music

sözler;

ah orda mısın sevgilim hala
asırlık zeytin ağacının altında
dudakların kırmızı gözlerin kahve mi
yıllar senden de çaldı mı yoksa bir şeyleri

çizgiler yüzümde aşkın hala kalbimde
bu halim yıllar var ki hep böyle
mühürlendiğim resmin elimde
aslında ben de hep kaybettim senden sonra
paramparça hatıran aklımda
senden daha mutsuzum aslında

gözüne kana kana bakamadım da
içim kan revan hala
göğsüme başını bastırıp saatlerce
uyumak vardı ya

halim yok mecalim de
sensizlikte takatim de
bir rüzgar seni savursa
kapım çalsa ve sen karşımda!

daha fazlası için;

http://www.facebook.com/games#!/selimogurfan
http://twitter.com/#!/selimogur
bir de alerjisi vardır bunun. benim vardı mesela 'zeytin ağacı'na alerjim.

edit: eksileyen arkadaşın 1000 dönüm kadar zeytinliği var sanırım, alındı biraz.
zeytin ağacı egedir ege huzurdur huzur mutluluktur.
hıristiyan kültüründe son derece önemli yerde konuşlanan ağaçt. hoş, ağaç kültü iskender'in doğu seferinde dünyanın kıyısına ulaşmasını takiben karşısına çıkan hayat ağacından tutun da(firdevsi-şehname), eski türk inanışlarında ve musevi kültüne kadar, kendisine yer edinmiş oldukça köklü bir figürdür. mesih ve şakirtlerinin yaşadığı ilk büyük gizem, zeytin ağacını da barındıran getsemane bahçesinde cereyan etmiştir.

(bkz: getsemani bahçesi)
aralarında yürümek, ve yorulduğunda en kokulusunun altında sırtını gövdesine dayamak, ağzına bir ot parçası alıp gözlerini kapatmak, şu yalan dünyada yapılması elzem ve hiçbir para biriminin satın alamayacağı güzellikte bir eylem olur.
Güzel görünümünün yanında meyvesi olan zeytin sayesinde sabah kahvaltılarımızda yeşil/siyah zeytin yiyebilir, zeytin yağı olarak kullanabilir, sabun yapabilir ya da bazı kozmetik firmaları aracılığıyla zeytin yağlı losyon/krem olarak kış aylarını yumuşacık ellerle geçirebiliriz.
En uzun yaşayan ağac.
Çocukluğum bu ağaçların arasında geçti. Yapraklarından gübre yaptık, meyvesinden soframıza zeytin, yağıyla yemeğimizi Pişirdik, yaralarımızı tedavi ettik. Hatta kurumuş dallarıyla kışın Sobamızı tutuşturduk.

Bana hep ağır başlı, ciddi bir izlenim bıraktı bu ağaçlar. Kolay değil koca bir köyün tek geçim kaynağı. Kaç boğaz doyuruyordu. Hatta yılan yavrularına ve kaplumbağalara gövdesindeki kovuklar yuva oluyordu.

Bizde çok eski 2 tanesi vardı ki dedemin demesine göre en az 300 yıllıktılar. Dedemin babası zamanında bile çok eski oldukları anlatılırmış. Dedem o ağacın meyvesini toplamaya başlamadan önce itinayla o 2 yaşlı ağacı öperdi. Babamı öpüyorum gibi oluyor derdi.

Yani velhasıl kelam 2-3 kuruşluk çıkar için yok edilmeyecek kutsal ağaçlardır. Yarın öbür gün cocuklarımızın bizi hatırlayıp öpmeleri icin yaşatılmalıdır.
kutsal 3 bitkiden biri.

korunmalı.
her bir dalı barışı temsil eden, en güzel kokulu ağaçlardan birisidir. canan karatayın bu ağaca olan düşkünlüğü haberlere konu olmuştur. haklı bir düşkünlük kesinlikle.
zeytin; ege bölgesinin en önemli geçim kaynaklarının başında geliyor. bir çok insan yazın mahsüllerden iyi para kazanamazsa, umudunu sonbahar kış arasında toplanan zeytine bağlar. üstelik sofralarda çokca tüketilir egede. son dönemde popüler olan tartışmanın mahiyetini bilmiyorum ancak zeytinin ehemmiyetini egelilerle tartışmayın derim.

zeytin mi önemlidir tesis mi gibi tartışmaları başlatacağınıza, zeytin desteklemelerini nasıl daha iyi hale getirirsiniz onu düşünün.
Dünyanın en yararlı ağacı olarak bilinir. tarihi eskiye dayanır. Evet.
döviz getiren fabrikalardır.
Şartlar ne olursa olsun hayatta kalmayı başaran ender canlılardan biridir.

görsel
Türkiye'de değil de israil Filistin'de kesse, tüm türk halkının şiirler okuyup, ağıtlar yakıp, ayetler paylaşacağı ama kendi hükümeti kesince baowwww kesss satttt satt diye alkış tuttuğu ağaçlardır.