Zariyat 7:

Özenle oluşturulmuş yollara(yörüngelere) sahip Evren’e (Göğe) andolsun.

Ayın bir yörüngesi vardır, dünyanın bir yörüngesi vardır, güneşin bir yörüngesi vardır, Samanyolu galaksisinin bir yörüngesi vardır, herşey birşey etrafında döner ve o yörünge diğer yörüngelerle uyum içinde bir düzene oturmuştur. Biz bu bilgilere daha dün ulaştık.

Mısırlılar mayalar falan yıldızları ışıklar olarak biliyordu. Onların evet gökyüzündeki pozisyonlarını biliyorlardı ama kimse onların kiminin gezegen kiminin güneş, kimin yıldız olduğunu bilmiyordu. Ama bu zıt bilgiye rağmen kuranda başka şeyler yazıyordu. Tam 1400 yıl önce.
Ne demek istiyorsun anlayamıyorum. Yörüngeler olmadığını mı, dünyada galileodan önce güneş merkezli sistem, teleskoptan önce gök cisimleri olduğunun bilindiğini mi iddia ediyorsun. Ayrıca senin ne olduğundan bana ne.
Bilimsel gerçek olarak sümerlerin milattan önce yanlış hatırlamıyorsam 3300 yıllarında çizdikleri uzay haritası örnek verilebilir.

Gezegenlerin belirli bir yörüngede oldukları, mısırlarda piramitler de buna göre yapılmıştır, sümerler bu yörüngeleri gökbilim araştırmalarında, tarımda kullanmışlardır.

Var olan keşfedilmiş bir şeyi, bize hatırlatması kur’an’ın takdir edilmesi gereken yönlerden biri. Hayatında gezegenle ilgilenmemiş arap sığırlara bilimle ilgilenin demiş, asıl mucizesi bu.
Ha evet rootz. Sen öyle dedin diye kevser göl oluyor.

Pardon bu kafadan bir doz alabilir miyim?
Teleskop icad edilmeden önce yıldız haritaları vardı uzay haritaları değil. Ayrıca o yıldız haritaları bizim bildiğimiz manada hidrojen helyum yada proton yıldızları değil gökte geceleyin ışık veren sabit noktalar olarak biliniyordu. Aslında insanların şu anda da bildiği astroloji.

Fakat astronomi farklı birşey. Lütfen biraz okuyalım, meraklı olalım
"proton yıldızı" adlı bir yıldız türü olduğunu öğrenmemize(!) vesile olan "gerçek"(!)tir.

ahahaha!...
evrende bir düzen kesinlikle yoktur, hiçbir gezegenin yörüngesi muntazam değildir. sırf dünyanın ekseninin eğilmesi bile, ya da birkaç bin yılda bir kutupların değişmesi (pusula yönünün) buna bir örnektir.

muhteşem bir düzen varmış gibi konuştuğunuz evren çarpışan gök cisimleri, yok olan gezegenler, ölen yıldızlar, radyasyon ve karadelikler ile dolu.

hala anlat babam anlat.
Bu bilgiler sümerlerde kat be kat fazla vardı.

görsel
görsel
Sakin olun millet.bir soluklanın su,çay, kahve, soğuk meşrubat, bi kendinize gelin. Tek bilimsel gerçek vardır: arayan mevlasını da bulur, belasını da.
Yıldız haritası ile astronomiyi karıştıranların doluştuğu başlık.

Teleskop bulunana kadar gök cisimleri gökyüzünde gece beliren ışıklardı. Yuvarlak ve çok uzakta gök cisimleri değil gece ışık veren noktalardı. Yerleri hep sabit olduğu için yön bulmak için haritalar vardı. Ama astronomik anlamda değildi bu. Kimsenin o cisimlerin maliyetinden, büyüklüğünden, uzaklığından yörüngesinden haberi yoktu.

Herşey teleskobun icadıyla başladı.