bugün

(bkz: ışıkları kim kapattı) ne kadar boş beleş bi insan oldum lan ben.
doctor who nun bir bölümünde geçen diyolog.
dalekler gezegeni farklı bir boyuta taşımıştır.
ve gökyüzüne bakan yardımcı kadın merakla sorar: " yıldızlar nereye gitti"
merak edilmiş bir soru. belki de gökyüzünü bulutlar kaplamıştır, belki de şu anki gibi sabah olmuştur. ancak bir kişiye göre tüm yıldızların ortadan kaybolması için onların orada olmadıklarına dair inancının fazlasıyla yüksek olması gerekir. oysa ki yıldızlar gerçeklikte bir yere gitmedi ve muhtemelen insanlık yok olsa dahi uzun bir süre de orada olacaklar. tabii bahsettiğim yıldızlar gökyüzüne bakınca çıplak gözle görebildiğimiz yıldızlar.

bir söz vardır hani hep "belki de şuradaki yıldız şimdi çoktan yok olmuştur" diye. halbuki gökyüzüne baktığımızda çıplak gözle görebileceğimiz herhangi bir yıldızın çoktan yok olmuş olması ihtimali oldukça düşüktür. hatta konuya teknik yaklaşıp bir yüzde verirsek %0.0001 gibi bir ihtimali vardır.

madem "yıldızlar nereye gitti" diye bir soru sorulmuş, o halde en azından farzı misal gökyüzünde görebildiğimiz tüm yıldızların bir anda kaybolduğunu hayal edersek yıldızsız bir gökyüzünün dünyamız açısından nasıl bir şey olacağı ve sonrasındaki etkileri hakkında bilimsel anlamda konuşabiliriz.

güneşimiz çevresindeki gezegenlerle birlikte samanyolu galaksisi etrafında sürekli dönmektedir. biz şu an öyle bir zamandayız ki gökyüzüne baktığımızda bir sürü yıldızı geceleri çıplak bir gözle görebiliyoruz. aslında biraz da şanslıyız çünkü bu tamamen tesadüf. çünkü güneş sistemimiz samanyolunun etrafında dönerken kozmik tozlarla kaplı bölgelerin de içerisinden geçmektedir. bazı kozmik tozlar ışıkyılı uzunluğunda olduğundan başka yıldızların ışığı bizim gezegenimize ulaşamayabilirdi böylece biz de onları hiç göremeyebilirdik. görebileceğimiz tek şey sevgili ayımız ve mars, venüs, merkür, soluk da olsa satürn ve jüpiter gezegenleri olacaktı.
eğer insanlık böyle bir dönemde ortaya çıkmış olsaydı o insanlar gökyüzünü bu şekilde göreceklerdi. içinde bulunduğumuz zamandan onların yanına gidip yine onlara gökyüzünde bir sürü yıldızın olduğunu söylediğimizde bize muhtemelen inanmayacaklardı. bunu bir hayal edin. biz gerçekten şanslıyız zira yıldızlara merakla bakmamız bize astronomiyi kazandırdı. onara bakarak denizlerde yönümüzü bulduk ve diyarlardan diyarlara doğru yolculuk ettik. onlar olmasaydı uzayın güneş sistemimizden (ki onu bile tam olarak göremeyebilirdik) ibaret olduğunu düşünecektik.
güncel Önemli Başlıklar