bugün

Fakir Baykurt'un Yılanların Öcü adlı romanında uyarlanan film.
Oyuncular ve Filmdeki Karakterler:
Kadir inanır:Kara Bayram
Fatma Girik:Irazca
Serpil Çakmaklı:Fatmaca
Nur Sürer:Haçça
Erdal Özyağcılar:Haceli
Savaş Yurttaş:Köy Bekçisi
ihsan Yüce:Muhtar
Ahmet Evintan
Avni Yalçın
Necati Şaşmaz:Efe
çok kaliteli türk filmlerinden biri.
daha öncesinde metin erksan tarafından çekilerek sansürle başı çokça belaya girmiş, dönemin cumhurbaşkanı cemal gürsel'in şahsi izniyle gösterime girebilmiş, buna rağmen gösterildiği salonların basıldığı güzide türk filmi. 1985 yılında Şerif Gören tarafından yeniden çevrilmiştir.
gelmis gecmis en iyi turk filmlerinden dir. erdal ozyagcılarbir baskadır bu filmde. haksızlık, karsı koyus, umut, ofke ve intikamdır, azimdir. izlenesi bir filmdir.
metin erksan ın yönettiği ilk versiyonunda kara bayramı fikret hakan, ırazca halaaliye rona canlandırmıştır.
erdal özyağcılar'ın üstün performansı ile insanın içini ısıtan film.
kendinizi Anadolu'nun bir köyünde hissetmemenize olanak yoktur.
Irazca KAdın'nın karizması bambaşkadır. fatma girik bu karizmasını söz fato'da adlı programda milletin suratına tükürerek kaybetmiştir.
Şerif Gören'in çektiği ikinci film daha izlenesidir. Kara Bayram'ı , Irazca'sı , Haceli'si ile gerçekten Türk Sinemasının az sayıdaki kaliteli filmlerinden birisidir. Ama stv ve kanal 7 de yayınlanırken en güzel yerleri makaslanarak mundar edilmektedir.
''haceli emmi nenem diyo ki!''
(bkz: salma)
köy ortamını, o köy insanlarının inanılmaz iyi niyetlerini ve saflıklarını yaşayamamamak zordur bu filmde. nitekim insanoğlunun uç noktalarını, iki yüzlülüğünü tamamen ortaya koyar ki aynı zamanda gerçekten ders verici bir yapıttır. ama o iyi insanların istediği tek şey mutlu ve huzurlu bir şekilde hayatlarına devam etmektir. ama mutlaka bu huzurun ve sessizliğin battığı insanlar olacaktır. (bkz: fakir baykurt)
klasik bir yeşilçam filmidir,başrolde fatma girik vardır.
ege sivesi ile konusulan kadir inanir ve fatma girik in basrolleri paylastigi muzigi arif sag a ait olan basarili turk sinemasi eseridir.

+fatma cok atesliii
+heceliiii deli heceliii
+bayramm kara bayraaam
+saci gibi gendide dik *
(bkz: yaran replikler)
afiş:http://www.80ler90lar.com...er/buyukafis/yilanlar.jpg
kahpe kader gençlerimizi, orhan pamuk gibi abuk, elif şafak gibi subuk yazarların pençesine yem niyetine atmış ki; fakir baykurt gibi yazarların değerlerini yine ve yeniden hem de katmerli bir şekilde anlayabiliyoruz. malum beyefendilerin ve hanımefendilerin dünya görüşü ancak belirli camialarca düzenlenmiş balolarda bir kaç kadeh şampanya yudumlarken demokrasi ve özgürlük üzerine söylenmiş bir kaç lakırtı ve espri ve buna karşılık genizden çıkan bir kaç yapmacık kahkaha ile sınırlıdır.
her kitabı okunası gereken fakir baykurtun mükemmel romanı. yine bir anadolu köyünü bizlere çok güzel anlatmıştır. çekilen filminde akıllarda kalan bir sahne de ; ırazca ananın , kara bayramı dövülmüş , elleri , gözleri bağlı bir şekilde bulmasıdır.
- yılanlar gibi çullandılar üstüme ana , heryer yılan olmuş , dünya yılana kalmış anam.
ve arif sağın güzel parçası (sözde ben bir insan olmaya geldim) girer.
son sahnesinde ırazca nın sözleri hepimizedir. düşün yollara yollara.
necati şaşmaz'ın oynadığı ilk flimdir kendileri.
müziği ile akıllardan silinmesi zor olan bir türk klasiği.

iki de bir''hacele emmi hacele emmi nenem seni çağırıyor'' seni diyerek insanın sinirlerini zıplatan çocukta vardır bu filmde
1985 yılında çekilen Kadir inanır ve fatma girik'in başrollerini oynadığı film. her şeyiyle mükemmel bir filmdir. oyunculuklar süperdir, şahıslar arasında geçen konuşmalar, şiveler çok güzeldir ve filmin olmazsa olmazı müziği; Arif Sağ'ın 1983 yılına ait aynı adlı albümünden "insan olmaya geldim" adlı parçası harikadır. Filmdeki yaran konuşmalardan bazıları şöyledir:

MUHTAR: Dedim ya yavşak bit enik it oldu.Bak Baaayram sen akıllı adamsın.Şimdi Haceli temelleri doldurucek, iğnelerin parasını da vericek.Külleyiverin de bitsin şu iş.

-HACELi: (sinirlidir) Ya muhtar sen bizi hepten batırcen.Temellerle kerpiclere o kadar masraf yaptım.nerden bulucem ben o kadar parayı.Senin kurula üye oldum deyi kervanla Bağdat’tan mı geliyom?

-MUHTAR:Ne o zaman elin evini basıp garısına saldırıyon?Köroğlu musun sen?

-HACELi:Bi öfkeyle yaptık işte.

-MUHTAR:Öfkeyle kaaalkan zaraala oturur.Sen burada haksızsın haceli.Şimdi başka sorusu olan vaa mı?

-BAYRAM:Şimdi benim bi sorum var. ister cevap ver ister verme. O gün iki adam gözümü elimi bağladı. Sen de yan odadaydın. Neydi bu dayağın sebebi?

-MUHTAR: orası yanlış

-BAYRAM:O zaman karımın dövüldüğü evimin basıldığı da yanlış.

-MUHTAR: Onlar doğru ama senin dövüldüğün yanlış yalan. Sen beni faka bastıramazsın Baaayram.

-BAYRAM:Peki bu konuda cevabımı aldım. Gelelim ası kuzu meselesine.

-MUHTAR:Korucu kapıyı kapat, özel konuşacaz. Bilirsin bizim çoban saalaktır biraz. Kalkmış benim kuzu yerine senin kuzuyu vermiş haceliye.

-BAYRAM:yooo...ben gittim çoban hüseyinle konuştum. Haceli kara bayramın kuzularından birini verecen muhtar öyle deyo demiş.

-MUHTAR:yooo…orası yanlış işte. Hem bi yanlışlıktır olmuş neyse parası veririz.

-BAYRAM: peki benim evimin basılması karımın dövülmesi ne olacak?

-MUHTAR:Haceli iğne parasını verecek.

-BAYRAM:O kadar işten kaldı.

-MUHTAR:Fatma ara sıra tarlaya çapaya gelir.

-BAYRAM:ası kuzu?

-MUHTAR: parasını vercez.

-BAYRAM: Olmaz ben koyunum gibi kuzulu bi koyun isterim.

-MUHTAR: oldu kara baaayram. Başka sıkıntın var mıydı?

-BAYRAM: Bu iş olmaz muhtar

-MUHTAR: Nasıl olacak kara bayram. Olurunu söyle de senin hacetine göre bi delik delek haceliye!

Evinin temeli Irazca tarafından toprakla doldurulmuş Haceli ile bekçinin selamlaşması:

-BEKÇi : Kolay gelsin Haceli efendi !

-HACELi : Saane len bekçi !

Kara Bayram eli, ayağı ve gözleri bağlı olduğu halde muhtarla tartışırken:

-BAYRAM : O ganun, size başka, bize başka mı deyyo akıllım!

Muhtar, oğlunu elinden kurtarmaya çalışan Irazca'yı azarlıyor:

-MUHTAR: Sülalecek mi deliydiniz garııı! Çık'şarı!

Köye gelen kaymakama hazırlanan yemeği köy kahvesinde yerlerken :

-köylü : ben yedim allah arttırsın sofrayı kuran kaldırsın
-muhtar : hee şindi git tavuk gibi tüne.
ilk kez 1962 yılında gösterime giren bir filmdir. fikret hakan ve nurhan nur başroldedir. ayrıca; ali şen (muhtar), aliye rona (ırazca), erol taş (haceli), kadir savun(ağali dayı) gibi ünlü sanatçılar da rol almıştır. uzun süre sansüre takılı kalmış, cumhurbaşkanı cemal gürsel çankaya köşkündeki özel gösteride sanatçıları kutladıktan sonra sansürden çıkabilmiştir. gösterime girdiği gün sağcı kesimin büyük tepkisini çekmiş, sinemadan taşan öfkeli kitle 'kahrolsun komünistler' ve 'gürsel'i istismara kalkışanlara karşıyız' sloganlarıyla kızılay'dan zafer anıtı'na doğru yürümüştür. film izleyenlere; hakkını arayan, adaletsizlik çarkıyla yol alan düzene baş kaldıran insan modelini sergiler. sonradan çekilen versiyonu bu sert mizaçlı filme göre çok daha ılımlıdır.
görsel
Çekirdek bir ailenin haksızlığa karşı politik birleşmesini konu alan film hak arama ve intikam alma adına yapılmış sağlam bir yapımdır.Aliye ronadan oscarlık bir performans izliyor, yılanlardan çok bu yaşlı kadının korku salmasasına hayretle tanıklık ediyoruz.
kadir inanır ve fatma girikin başrollerini oynadığı ve serpil çakmaklının da aktif olarak filme katkısı bulunan müthiş bir türk film yapıtıdır..
(bkz: yılanların öcü adına)*
(bkz: he man)
Fakir Baykurt'un köy hayatını anlattığı ilk romandır.
Irazca'nın Dirliği ve Kara Ahmet Destanı ile Fakir Baykurt üçlemesini oluşturur.
Yani sırayla okunması daha manalı olacaktır.

1- Yılanların Öcü
2- Irazca'nın Dirliği
3- Kara Ahmet Destanı

Kitap köydeki konuşma diliyle yazılmıştır.
Ayrıca Fakir Baykurt kitabın başında dönemin hükümetine ( DP )iğneleyici sözler söylemiştir. Fakir Baykurt'un başı çok belaya girmiştir bu kitap ile. Sözde müstehcen bir kitaptır Yılanların Öcü.

Kesinlikle okunması tavsiye edilir.
Fakir Baykurt un romanında uyarlanmış, 1962 yapımı türk filmi. Filmin yönetmenliği ve senaryosu Metin Erksan a ait. Oyuncu kadrosunda ise Fikret Hakan , Nurhan Nur , Aliye Rona , Kadir Savun , Erol Taş , Ali Şen , T. Fikret Uçak , Sadiye Arcıman , Giray Alpan , Mengü Yeğin , Hamit Türker , Suzan Uçaner , Avni Dilligil , Hüseyin Karındoyuran , Selahattin Geçgel , Adil Güldürücü , Talat Güryuva , Melek Ökte , Cemal Gürsel , Abdurrahman Palay , Jeyan Mahfi Tözüm , Sami Ayanoğlu , Erol Günaydın , Kemal Ergüvenç , Hakkı Haktan yer almaktadır. Usta aktör erol günaydın bu filmde aliş şen in sesine hayat vermiştir.
dizi yapacaklar.

edit: niye eksiliyonuz lan, ben mi çekiyom diziyi?