bugün

Bilim insanları, yıllar süren çalışmalar sonucunda yüzebilen en büyük dinozorun fosilini ortaya çıkarmayı başardı. Spinosaurus aegyptiacus adı verilen dinozor, T-rex'ten bile daha büyüktü.

Arkeologlar, dinozorların bir zamanlar sadece karada değil, sularda da dünyaya egemen olduklarını ortaya çıkardı. Fosili on yıllar süren çalışmalar sonucunda oluşturulan Spinosaurus aegyptiacus, şlk suda yaşayabilen dinozor olarak ilan edildi.

Yetişkinleri 15 metre uzunluğa ve 20 ton ağırlığa ulaşan Spinosaurus, bu özelliğiyle uzunluğu 12.5 metreyi bulan T-rex'ten bile daha büyük bir dinozordu. Kemik yapısının yanı sıra, burun deliklerinin kafatasının yukarısında olması ve dişlerinin balık yakalamak amaçlı çaprazlama yapısı, Spinosaurus'un yüzmek için 'tasarlandığını' ortaya koydu.

Kemiklerine ilk kez 1911'de yapılan kazılarda Mısır'da ulaşılan dev dinozor, Alman paleontolog Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach tarafından keşfedilen ve Münih'teki paleontoloji müzesine kaldırılmıştı. Ancak ingiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin 1944 yılındaki bombardımanı, fosillerin yok olmasına neden oldu.

Bilim insanları, Stromer'in notlarından yola çıkarak gerçekleştirdikleri çalışmalarda, Fas çöllerinde bulunan yeni fosiller sayesinde Spinosaurus'un fosilini yeniden ortaya çıkarmayı başardı. Chicago Üniversitesi'nden paleontolog Nazar ibrahim, 2008'de bedevi bir fosil avcısından on yıllardır kayıp olan dinozorun kemiklerini elde etmeyi başardı. Kemiklerdeki farklılığı tespit eden ibrahim, fosil avcılarının italya'ya gönderdiği örnekleri müzelerde inceleyince Spinosaurus'u yeniden buldu.

Los Angeles Times'ın haberine göre, ibrahim yaptığı keşfin farkına varınca 'ağzının açık kaldığını' söyledi.

Sırtında kemikten 'yelken' vardı
http://cdn4.sci-news.com/...inosaurus-aegyptiacus.jpg

alıntıdır.