bugün

partilerin meclise girmeleri için aşması gereken seçim barajı.
bazı partilerin afişlerine malzeme olan yüzde. "yüzde onu aştık geliyoruz" diyorlardı. gelemediler malesef.

(bkz: gelemedim dur)
ankara üniversitesi hazırlık sınıflarındaki devamsızlık barajı. toplam ders saatinin %10 u alınır.
türkiye'de bazı partilerin hükümete girmesini önlemek için konmuş barajdır.ama çok yanlıştır.sanki o pkk destekçileri bir şey yapabilecekmiş gibi diğer partilerinde hakkından çalınmaktadır.onlardan korkan onlar gibi olsundur.sonuç itibariyle,oy veren milyonlarca kişinin oyu sanki çöpe gitmektedir.e durum böyle insan kendini enayi olarak görmektedir.fakat nolursa olsun yüzde 10 u geçemez diye kendi partinize oy atmaktan vazgeçmeyin.
zort partisinden aday olan zart vatandaşımız aday olduğu hırt şehrinde % 100 oy olsa dahi zort partisi barajı aşamadığı vakit zart vatandaşımızın meclise girmesini engelleyen barajdır. bu durumda "hırt şehrinde demokrosi vardır" denilemez.
9.15'e çekilmesi gereken barajdır. *
"birinci bölgeden aday olmamın da nedeni aslında bütün bağımsız adayların ortak özelliği işte bu yüzde 10 barajının bir demokrasi ayıbı olduğunu düşünüyoruz ve bağımsızlara baraj olmadığı için herkes kendi bölgesinde tayyip erdoğan ile deniz baykal'ın bu yüzde 10'luk demokrasi ayıbını kendilerine iadeli taahütlü yollamak ve bir daha türkiye'de seçimlerde yüzde 10 barajıyla girmememiz için böyle bir sivil iteatsizlik girişimini başlatmış bulunuyoruz. tahimn ediyorum bu yüzde 10 barajıyla girdiğimiz son seçim olacak. böyle bir kaptı kaçtı partileririn kendi haketmedikleri oylarla milletvekili olmaları ve seçmenin yüzde 48'inin parlementoya yansıması dönemi tahmin ediyorum artık sona erecek. önemli olan tabi türkiye'de değişik renklerin, değişik seslerin parlementoya girmesi. halbuki yüzde 10 barajı ile bir tür halkın iradesine ipotek konuluyor. temsilde adaletten yana değilseniz, başka en kutsal kavram olan adalet, sosyal adalet ve diğerlerinden zaten nasıl yana olabilirsiniz ki. temsilden, adaletten yana olmadığınız zaman, en büyük demokrasi ayıbı işlediğiniz zaman o paralel olarak bölgedeki bütün adayları merkezden atama, bölgedeki insanların tanımadığı insanları lider vekillerini, aslında bir tür liderlerin atadığı adayları benimseme gibi demokrasi ayıbı zinciri kendini sürdürüyor. bu tutumları değiştirmek, dönüştürmek için herkes kendi bölgesinde aday oldu. tahmin ediyorum bir daha türkiye böyle bir dünyanın hiçbir yerinde olmayan yüzde 10 barajı gibi, dünyanın yine hiçbir yerinde olmayan tümüyle lider sultasınyla yukarıya aşağıya insan atamak gibi, ön seçimi yapmamak gibi siyasi ahlaka uymayan tutumlarla bizi karşı karışa bırakmazlar, ilk öncelikli amacımız o."

mehmet ufuk uras
istanbul 1.bölge bağımsız sol aday
türkiye'de işleyen demokrasinin yüz karasıdır.
ama gerekli olduğu söylenir. peki şimdi güneydoğuda bağımsız aday olan kürt adayların en az 25 tanesi meclise girecek. o zaman bu barajın kime ne faydası oldu?...
kalkmadığı sürece türkiye'de azınlığın iktidarlarının çoğunluk gibiymiş gibi şov yaparak insanları mest edeceği usuldür.
akp ve cehepe haricindeki tüm partilerin suları altında boğulacağı baraj.
bazıları da yuzduk yuzduk kuyruguna geldik ihitimali ile son an da bogulacaklardır ki en zoru onların durumudur. * * *
okunduğu zaman sözlüğün orta yerinden bangır bangır bir seçim otobüsü geçeçeği hissi uyandıran entry örneklerinin yazılacağı siyasi propangandaya alet edilebilecek başlık cümlesi
demokrasilerde olmazsa olmaz bi haldir ki baraj olmaz ise hiç bir surette uzlaşma olmaz. azınlığın çogunluğa tahakkumu olsa idi en cok azınlık sayılmazdı. sorarım size yüzde kırk'ın aznlık oldugu ya da yuzde dokuzların ulke yonetımınde oldugu nerde gorulmustur.
kalkması, %30'un %70'e tahakkümü altında laçkalaşmaması gereken ülke yönetiminin kurtuluş çaresidir.

yönetim için en az %50 gerektiren koalisyon ya da tek parti en iyi çözümdür.

barajı da yüzde beş yaptın mı, leziz mi leziz bir musakka ortaya çıkar.
Demokrasi denen oyunun kuralının, gücü elinde tutanlar tarafından yazıldığının kanıtıdır. Vatandaşlık hakkını kullanıp oy kullanan milyonların oyu, barajın altında olduğu gerekçesi ile yok sayılır. Yok sayılıp temsil edilmeyen insanlardan vatandaşlık görevlerini yapmaları beklenir. Daha sonra yok sayılanlar, kendilerini yok saymayan bilimum terörist, din tüccarı, bölücü v.s.nin kucağına atlarlar. Yok sayılanlardan da toplanan vergilerle devlet ülkeyi terörist, din tüccarı, bölücü v.s.den korumak için haraket geçer. Böyle sürer gider, Velhasıl dert ve elem hiç bir zaman eksik olmaz bu topraklarda.
akp ve chp nin uzlaştığı tek konu. 40 milyon seçmenin bulunduğu türkiye de yüzde dokuz buçuk alsanız bile meclise giremiyorsunuz. bu 4 milyon kişiye takabül ediyor. barajın gerekliliği konusunda hem fikirim fakat yüzde on yüksek bir baraj. demokrasi domokrasi diye yırtınanların bu konu içinde biraz yırtınmaları herkesin menfaatine olur.
(bkz: d hondt metodu)
dtp nin bağımsızlarla meclise girme formülünden sonra herhangi bir işlevi kalmamıştır; muhtemelen yakın zamanda ya kalkacak yahut inecektir.
Eğer ki 9.15'e çekilirse demokrasimizin çok daha tıkırında olacağı aşikardır.
dtp nin allem edip kallem ederek, delip geçtiği, toplamda %3 oy almasına rağmen 23 vekil çıkartarak barajın bi halta yaramadığını ispatlamışladıkları siyasi saçmalıktır.
olmasının olmamasından daha iyi olduğu kesin olan barajdır. %10 baraj ile seçilemeyen cumhurbaşkanı baraj olmaması halinde hiç seçilemeyecektir. bilinmelidir. bağımsızlar ile alakası yok değildir lakin olması gerekirdir. bağımsızlara çözüm bulunması gereklidir.

kafada çakan şimşek: asıl baraj %5 tir.
temsili demokrasinin gereği olan, temsilde adaletin önündeki dağdır, baraj değildir.
türkiye'de demokrasinin önündeki en büyük engellerden biridir.
devletin kürt siyasetine set olması için çıkardığı antidemokratik temsil sistemi.
üniversitede ikinci öğretimde, bölüm ortalamasında %10a girdiğinde, yani yanılmıyorsam ilk 15 kişinin arasında olduğunda, birinci öğretim harcı ödeme hakkı kazandıran baraj. valla çok makbule geçti, sağolsunlar!