bugün

günümüz genclerinin iyi bir gelecek kaygısı duydugu ülkemizde üniversite mezunu olmanın bir anlam ifade etmemesi sebebiyle lisans egitiminin en az iki yıl süren yüksek egitimidir. (bkz: Yüksek lisans)

basvuru esnasında bir sürü para yatırır saatlerce kuyruk beklersiniz,mülakat olur belkide kabul edilemezsiniz ya les düsükdür ya ingilizce yada ortalama alınamadınız iste
yandı gitti paralar.sizcede bu bir isgence degilmidir düsüncesine vesile olan olaydır.
eğer herhangi bir yerden (enstitü yada dekanlık) kadro almamışsanız gerçekleşmesi kesin bir işkence türü. hocaların yüksek lisans öğrencilerinin sırtından para kazanmaları dolayısıyla çoğunlukla 2 senede bitiremediğiniz*, sürekli önününüze engellerin çıkartıldığı, öğrenci olmanız gereken yerlerde size araştırma görevlisi gibi muamele yapılan, araştırma görevlisi olmak istediğiniz yerde ise size öğrenci gibi davranılan bitirince eğer devamını getirmeyecekseniz size ünvan olarak pek te bir getirisi olmayacağı gibi espri konusu da olmaya namzet bir garabet yumağı...
türkiye eğitim-öğretimin ve araştırma-geliştirmenin sıçışlarda olduğunun bir kanıtıdır.
öğrenmeyi ve ona giden yolu işkence haline getiren okumuş cahiller yüzünden üniversitelerimiz ezbercilikle ve üç maymunu oynayarak yaşamlarını sürdürüyor.
-ortalamanı 65 isterler, finalden en az 65 almanı isterler ama kendileri anlatmadığı konulardan bile sorarlar.
-bir derse en aşağı 3 prof girer notları vermezler, verseler de kesin başka yerden acısını çıkarırlar.
-bir dönem uzatma şansın var. sadece bir dönem . ikinci dönemden eğer dersin kalırsa atılırsın.
-vize final var. telafi sınavı yok.
-ayrıca tezini uzattıkça uzatırlar. eğer bir hoca senin danışman hocana gıcık kapmışsa senin zamanını piç ederler.
başlayana kadar ayrı bir işkence silsilesinden geçilir, başlayınca ayrı bir boyuta tasınır. hocaların kahrı, bitmek bilmez ödevler,sunumlar, makaleler... kastığın üds lere aleslere acırsın ve muhtemelen bitiremeden son bulur bu macera.
önce alesle başlayan işkencedir. Iyi bir üniversite için bölümden bölüme değişse de 85 üzeri alınmalı yds, IELTS, TOEFL sınavlarından hatrı sayılır puan alınmalı.
Daha sonra yeni çıkan üniversitenin bölüm için uyguladığı yeterlilik sınavını geçmek gerekiyor. Daha sonra bir de mülakat var. mülakat geçildikten sonra kesin kayıt olabilirsiniz geçmiş olsun.