bugün

heyecanlanmayın, rahat olacagım derken de abartmayın.
ciddi bir seyler giyin. renk olarak acık renklerden kacının.
bekletilmeye hazırlıklı olun, sitem etmeyin. zira bazı firmalar sırf sabrınızı olcmek icin sizi bilerek bekletebilirler.
ben diye baslayan cumleler kurmayın, onlar sormadıkca hobilerinizi anlatmayın.
kendine guveninizi belli eden bir tokalasma yapın, insan kaynakları yoneticileri buna dikkat ediyor.
goruseceginiz firma hakkında onceden bir hazırlık yapın ve mulakat esnasında bildiklerinizi yine abartmadan aktarın.
en onemlisi ne yapın ne edin ama sakın kekelemeyin.
sizin iş aradığınızı tümüyle unutun, firmanın elaman aradığını düşünün bu sizi rahatlatır kesin bilgiler verin ve fazla düşünmeyin. 2 sn geç cevap vermek kararsız olduğunuzu gösterir. kendinizi kontrol edebildiğinizi gösterin işi herkes idare eder zaten.
örneğin ; lise mezunu biri fakülte bitirdiğini söyleyip. zafer plazanın müdürlüğünü 2 yıl yapmıştır. sadece kendiden çok emin ve güvenilir olduğu için işe alınmış olduğu söylenir.
eger mulakat grup mulakatı seklinde ve tek olarak iki asamalıysa, grup mulakatında ilk sırayı almamaya calısın. boylelikle sizden onceki kisilerin sozlerinden ve mulakatı yapan kislerin sorularından anlamlar cıkartıp, secme sansı elde edersiniz.

tuzak sorulara sakın aldanmayın. hayattaki amacınız ne derlerse sakın ben bu firmada kariyer istiyorum, en buyuk amacım bu, demeyin. (gulerler)

ozgun olun. hedeflerinizi sorduklarında gercekci konusun. ornegin almak istediginiz arabayı veya sahip olmak istediginiz evi anlatın.

istediginiz maası net olarak ifade edin. benim icin farketmez demeyin.

son olarak, olculu bir sekilde olmak kaydıyla, kendinize guvendiginizi belli edin.
iş arayanlar için en iğrenç olaydır.başımdan da epeyce geçmiştir.
üniversiteyi bitirmiş yıllarca baba parası ile geçindikten sonra kendi paranı kazanmak hayat atılmak durumunda kalan gencin önündeki en büyük engel.
hafta sonu yayınlanan insan kaynakları gazeteleri almış yada secretcv yenibirişcom yada kariyer.net gibi yerlerden büyük firmaların işine başvurmus ve beklemekte olan genç çalan telefon sesi ile irkilir. başvurduğu firma onu belli saatte ve yerde sınava çağırmıştır. gencimiz sevinçle ailesine haber verir sanki işe girmiş gibi. *
neyse belli yer saatte bir adet kalem silgi ve kalemtraşın yanında her ihtimale karşı bir tane daha karakalem götürür.sınava girer. ve haber bekler. * * * telefon çalar. gencimiz sınavdan başarılı olduğunu ve belli saat ve yerde mülakata çağrıldığının haberini alır.***
neyse ailesi genç için yeni takım elbise alır. gömlek ütülenir. kravat en ekistırasından.*
belirlenen yer ve saatte mülakathanede olunur. senin gibi bir çok ümitvar genç oradadır.
kapıdan biri girer biri çıkar.sıra sana gelir.
- kirmizi baslikli kiz * kim
+ evet evet benim buyrun içeriye

ayağa kalkılır.son bir kez elbise düzeltilir.düğmesi ilikli olduğu halde tekrar kontrol edilir. çünkü içerde 4-5 dallama kendisi de bu yollardan geçmiş ama geçmemiş gibi o günleri unutmuş hödük seni denemeye tabii tutarlar.
sonuçta bu mülakatlardanda geçip işe girmeye hakkazanan kişi sayısı başvuranlara göre çok az olduğundan yeni iş başvurusu yapacak arkadaşlara önemle duyurulur.
1 karşınızdaki dallamadan kesinlikle çekinmeyin.
2 aslında çok şey bildiğini zanneden ama aslında pekde birşey bilmeyen kişilerden oluşur.
3 fazla iplemeyin
4 rızkı veren allahtır
(bkz: bende ki anı bitmez be abi)
iş görüşmelerine girmeden önce bu görüşmelerde adaya sıkça sorulan bazı soruları bilmekte ve görüşme öncesi verebileceğimiz cevaplarınızı tasarlamakta fayda vardır. Bu şekilde bir hazırlıkla vurgulamak istediğiniz özelliklerinizi görüşme sırasında daha net ve rahat bir şekilde anlatabilirsiniz.

ilk görüşmeler, genellikle mülakatı yapan kişinin (işveren), karşısındaki kişiyi (aday) tanımaya yönelik soruların ağırlıkta olduğu görüşmelerdir.

Sorulabilecek sorulara kısaca göz atarsak:

Kendinizden bahseder misiniz?
Bu tarz sorular, genellikle açık uçlu sorular olup görüşmeyi yapan kişinin karar vermesinde büyük bir etkiye sahiptir.
Bu soruya önceden hazırlıklı olunmalısınız, aksi takdirde neleri ne kadar sürede ve ne şekilde söylemeniz gerektiği hakkında o anda doğru karar veremeyebilirsiniz.
Bu sorunun ayrıca kendi tanıtımınızı yapmanız için bir fırsat olduğunu da unutmayın.
Kısa kısa eğitim durumunuzu, iş hayatınızı ve tecrübelerinizi anlatırken kişiliğiniz ile alakalı belli özellikleri de vurgulamalısınız.
Çocukluk döneminiz, hobileriniz ...vb. gibi diğer detaylara fazla girmeyin.

Kendinizi nasıl tanımlarsınız?
Bu tarz sorularda iş dışında kişiliğiniz hakkında bilgi almaya yöneliktir.
Cevap verirken ukala olmadan ancak çok alçakgönülü de davranmadan cevap verererek kısaca kendinizi anlatmalısınız.
Bu kısmında hobileriniz, ilgi duyduğunuz ...vb. gibi alanları görüşülen pozisyona uygun şekilde anlatabilirsiniz.

işinizden neden ayrılmak istiyorsunuz?
Bu tarz soruları çok uzun ve detaylı anlatımlarla değil de, iş hayatınız ve kariyeriniz ile alakalı genellemeler yaparak cevaplayın. Mesela "yeni deneyimler edinmek istediğinizi / değiştimek istediğiniz iş yerinde kariyer yönünden tıkandığınızı" söyleyebilirsiniz.
Dürüst olun, kimseyi suçlayıcı cevaplar vermeyin. Unutulmaması gereken anlatılanların doğruluğunun çok kolay şekilde araştırılınabilir.
iş arkadaşlarınız ya da yöneticiniz hakkında kötü veya karalayıcı konuşmanız sizin hakkınızda olumsuz düşünülmesine neden olur.

Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
Bu tarz soruları cevaplarken pozisyonun gerekliliğini göz önüne alın. ilgili pozisyonun gerektirdiği özelliklere göre güçlü yönlerinizi sıralayın.
Unutulmaması gereken karşınızdakinin psikolog, arkadaş veya dost olmadığıdır. Zayıf yönlerinizden bahsederken aşırı dürüstlük size artı puan kazandırmaz. Ancak hiç zayıf yön söylenmemesi de mülakatı yapan kişi karşısında inandırıcılığınızı zedeler.
Zayıf yönlerinizi olumlu örneklere anlatın. Örneğin "önemli bir projede yer aldığınızda sosyal ilişkilerinizi ihmal edecek kadar işe odaklandığınızı ama son dönemde bu konuda daha dikkatli olmaya çalıştığınızı" söyleyebilirsiniz.

iş yaşamınızda işiniz ile ilgili karşılatığınız probleme nasıl bir çözüm yolu buldunuz?
iş görüşmelerinizde karşınıza çıkma olasılığı yüksek bir sorudur. Görüşme önceki iş hayatınızda karşılaştığınız bir sorunu/problemi, bunu çözmek için izlediğiniz yolu ve sonuçlarını düşünerek kafanızda nasıl anlatacağınızı tasarlayın.
Analiz yeteneği, pratiklik, takım çalışmasına yatkınlık, hızlı karar alma, hatalardan ders çıkarma, ileri görüşülük ..vb. tarz yönlerinizi vurgulayarak kısa, açık bir şekilde olayı anlatın.

Bu pozisyona neden başvurdunuz? Bu pozisyonda (veya başvurduğunuz ilanda) sizin ilginizi çeken nedir?
Görüşme öncesi pozisyonu neden istediğinize dair ikna edici sebepleri düşünün. Kariyer yolunuzu ve görüştüğünüz şirketin önemini vurgulayarak cevap verin.

Başka iş başvurularınız var mı?
Bu soruyu cevaplarken ne çok fazla iş başvusu yaptığınızı söyleyin ne de hiçbir yere başvurmadığınızı. Birincisi sizin bir an önce yeni bir iş bulma ihtiyacında olduğunuz, ikincisi de bu konuda yeteri kadar istekli olmadığınız şeklinde algılanabilir.

Sizi işe almalı mıyız? Neden?
Kendinizi bu soru ile karşınızdakine ifade edebilirsiniz. işveren bu soru ile sizin bu iş için uygun olup olmadığınızı ölçmeye çalışmaktadır.
Bu durumda ilgili pozisyonun nitelikleri ile örtüşen özellik ve deneyimlerinizi sıralayarak, pozisyona ve şirkete olabilecek katkınızdan söz ederek ilgili pozisyonda çalışmak istediğinizi vurgulayın.
Hangi konularada kendinizi bu pozisyon için yeterli gördüğünüzü vurgulayın.

Ücret beklentiniz nedir?
Bu soru genellikle sizin beklentiniz ile şirketin ücret skalasının örtüşüp örtüşmediğini ölçmek için sorulur. Ekonomik koşullar, sizin yaşam standartınız göz önüne alınarak bir ücret belirleyin. Mümkünse görüşmeye girmeden önce şirketin ücret politikası ile alakalı araştırma yapın.
Ancak ücretten çok işin ön planda olduğunu vurgulayın.
Başka bir sorunuz veya eklemek istediğiniz birşey var mı?
iş görüşmesinin sonunda soru sormak veya eklenti yapmak iki açıdan faydalıdır. Birincisi işe olan ilginizi bir kere daha vurgulamanızı, ikincisi ise görüşme sırasında kendinizi tam istediğiniz şekilde ortaya koyamadığınızı düşünüyorsanız bu aşama ifade etme şansınız olur. Eksik kaldığını düşündüğünüz veya kendinizle ilgili daha belirgin hale gelmesini istediğiniz noktalara geri dönüş yapma ve bilgi tazeleme fırsatı verir.

Görüşmelerde sık sık rastlayabileceğiniz sorulardan bazı örnekler:
- Şirketimiz hakkında ne derece bilginiz var?
- Kariyerinizdeki veya hayatınızdaki en önemli başarınız nedir? Anlatır mısınız?
- Eğitiminiz ve iş tecrübeleriniz haricinde hangi özelliklerinizin bu pozisyonda size avantaj sağlayabileceğini düşünüyorsunuz?
- Bireysel olarak mı yoksa takımın bir üyesi olarak mı çalışmayı tercih edersiniz? Neden?
- Sizi motive eden faktörler nelerdir ve neden motive eder?
- En son okunan kitap ve gidilen sinema / neyini beğendiniz?
- Stres altın nasıl çalışırsınız? Örnek verin.
- işin zorlukları ile başa nasıl çıkılır? Örnek verin.
- Olaylar karşısındaki tepkileriniz nasıl olur? Kızdığınız zaman kendinizi nasıl ifade edersiniz?
- Üçüncü şahıslarla ilişkileriniz nasıldır?
- Sizinle ilgili olarak bir önceki yöneticiniz ile görüşsek, sizin hakkınızda nasıl referans vereceğini düşünürsünüz?
- iş arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlarlar?
- işiniz ile ilgili sevdiğiniz ve/veya sevmediğiniz kısımlar nelerdir?
- Size bağlı çalışan elemanlarınız sizi / yöneticiliğiniz / stres veya kızgınlık anındaki durumlarınızı nasıl tanımlarlar?
- Boş zamanlarınızda neler yaparsınız?
- Kendinizi 5/10 yıl sonra nerede/nasıl görmek istiyorsunuz?

Cevap Verirken Dikkat Edin:
- Cevaplarınızı verirken "eeee..., ıııı.. " gibi bekleme kelimeleri kullanmayın.
- Cevaplarınız mümkün olduğunca kısa ve öz olmalı, karmaşık cümleler kurarak hem sizin hemde karşı tarafın "soru neydi" tereddüdüne düşmesine izin vermeyin.
- Cevaplarınızı mümkün olduğunca açık bir dille, takılmadan ve en optimum sürede verin.
- Cevaplarınızda eski işyerleriniz/yerinizdeki yöneticileriniz, çalışma arkadaşlarınız, elemanlarınız ile alakalı asla kişisel eleştiri yapmayın.
- Cevap verirken kendinize güvenli bir şekilde konuşun.
- Cevap verirken iş konusundaki istek ve kararlılığınızı açıkça ortaya koyun.
- Profesyonel olun.
- Heyecanlanmayın.

Görüşmede sorulan her sorunun yanıtını bilemeyebilirsiniz. Ya da cevap vermek için süreye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bazen de sorulan soruyu tam olarak anlayamazsınız. Böyle durumlarda görüşmeyi yapan kişiden açıklama istemenizde, soruyu yinelemesini rica etmenizde ya da düşünmek için 1-2 dakika istemenizde hiçbir sakınca yoktur.

işveren görüştüğü adaylar arasında karar verirken firmanın genel kültür yapısı ilgili pozisyonun bağlı bulunduğu departmanda çalışanların yapısı gibi faktörleri de göz önünde bulundurur.
Bu sebeple görüşeceğiniz pozisyonun yanında şirket ve departmanın nitelikleri/nicelikleri de cevaplarınızda dikkat etmeniz gereken noktaları belirlemelidir
(bkz: mülakat soruları)
mülakatta savunacağınız konuya gerçekten inanmıyorsanız, o masadan kalkın.
Sayısı her geçen gün hızla artan işsizlerden biri iseniz ve dahi, bilmem kaç yüzüncü mülakatınıza katılmak üzereyseniz, bu yazıyı okumadan mülakata gitmeyiniz. Mülakatlarda karşınıza çıkabilecek bazı sorular ve bunlara verilmesi gereken cevaplar aşağıda ele alınmıştır:

- Soru: Beş yıl sonra iş hayatında kendinizi nerede görüyorsunuz?

Niyet: Bu soruyla soru sahibi, iş başvurusu yapan kişinin kendi odasında ve pozisyonunda olmak isteyip istemediğini öğrenmek niyetindedir.

Ne yapmalı: Bu soruya verilecek en makul cevap; 'kapıcı ile sizin mevkiniz arasındaki herhangi bir yerde, ama asla sizin yerinizde değil' olmalıdır.

- Soru: iş hayatında alışılmışın dışında bir durumla karşılaştınız mı?

Niyet: Soruyu soran kişi, sizin işten atılma konusunda tecrübeniz olup olmadığını öğrenmek niyetindedir. işten atılmaya alışkın biri, ilerde de muhtemelen işten çıkarılacağı için, buna hazır olsa iyi olur.

Ne yapmalı: Bu soruya 'birkaç kere işten atılmıştım, hiç acıtmadı' veya 'bir kere cinsiyet değiştirme ameliyatı olmuştum' şeklinde cevap verirseniz olumlu puan alırsınız.

- Soru: En beğenmediğiniz yanınız hangisi?

Niyet: Bu sorudan maksat, en beğenmediğiniz özelliğiniz kabul edilebilir nitelikteyse, sizi işe alma ihtimalinin olması ihtimalidir!..

Ne yapmalı: Bu soruya 'çalışırken chat de yaparım' şeklinde asla cevap vermeyin. Verilecek en mantıklı cevap: 'eşekler gibi çalışırım, yorulmak nedir bilmem' gibi bir şey olmalıdır. 'Aile benim için daima ikinci plandadır, varsa yoksa işimdir' demek de, size artı puan getirir.

- Soru: Şimdiye kadarki en büyük başarınız nedir?

Niyet: işte en kritik sorulardan biri. Görüşmeci, gerçekten işe yarar bir adam olup olmadığınızı öğrenmek istiyor.

Ne yapmalı: Bu soruya 'matbaayı ben icat ettim' veya 'Amerika'yı ben buldum' şeklinde bir cevap vermeseniz iyi olur. En makul cevap 'daha önce çalıştığım yerlerde, ne zaman maaşıma zam gelse, işyerim o sene vergi şampiyonu oldu' olabilir. 'Bir keresinde, gereksiz yere zam isteyen bir mesai arkadaşımı dövmüştüm' şeklindeki bir cevap da, sizi görüşmecinin gözünde sempatik kılar.

- Soru: Bizim için diğer adayların yapamayacağı ne yapabilirsiniz?

Niyet: Bazı sorular diğerlerinden daha önemlidir. Bu da onlardan biri. "Sizi niye işe alalım?" sorusunun bir başka şeklidir.

Ne yapmalı: Bu soruya 'yere dağılan kibrit çöplerini 3 saniyede zihnimden sayabilirim' şeklinde cevap vermeniz hiçbir işe yaramaz. 'Ücret almadan fazla mesai yaparım, izin kullanmam, sendikaya üye olmam, greve gitmem, sigortasız bile çalışırım' şeklindeki bir cevap, sizi görüşmecinin gözdesi yapar.

- Soru: Şu anki işinizi niye bırakmak istiyorsunuz?

Niyet: 6 ay sonra işi bırakmayacağınızdan ve yeni işinizden tatmin olacağınızdan emin olmak isteniyor.

Ne yapmalı: 'Eski patronum çok cins biriydi, hiç kıymetimi bilmedi, o yüzden ayrıldım' şeklindeki bir cevap, sizi ilelebet işsizler ordusunun bir neferi yapar. 'Babam bana derdi ki, bu memlekete kasap da lazım, ama sen olma!' cevabı sizi çok zeki gösterecektir. 'işini bırakan kim, ben ikinci iş için buradayım' diye cevap vermeniz de, duruma göre olumlu puan getirebilir.

- Soru: Şu anda hangi kitabı okuyorsunuz?

Niyet: Görüşmeci, entellektüel birikiminiz, ilgi alanlarınız veya sektörle ne kadar ilgili olduğunuzu öğrenmeye çalışıyor.

Ne yapmalı: Kişisel ve mesleki gelişim kitapları okuyor olmanız, sizi diğer adaylar arasında öne geçirecektir. Okumuyorsanız bile, bunlardan okuyorum, deyin. Şöyle bir cevap görüşme için çok uygun olabilir: "Kişisel gelişimim için 'Taocu Seks' kitabını okuyorum, mesleki gelişimim açısından ise '100 Soruda Patronun Kölesi Olmak' isimli kitabı okuyorum."

- Soru: Kendinizden bahseder misiniz?

Niyet: Kendinizi ne kadar tanıdığınız ve bundan bahsederken nasıl bir tutum sergilediğiniz görülmek isteniyor.

Ne yapmalı: 19XX yılında filan yerde doğmuşum, özel zevklerim arasında.... diye başlayan klasik bir cümle ile asla başlamayın. Onun yerine, 'gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım' ilkesini benimsemiş biri olduğunuzu ifade edin. 'Duruma göre, kulaklarımı da kapayarak görevimi yapabilirim' diye de eklerseniz, iş garanti sizindir.

- Soru: Masanızın başında çalışırken, patronunuzun borçlarından dolayı işyerine haciz memurları geldi ve haciz uygulamasına başladılar. Masanızın üzerinde ise; 1 adet makas, 1 adet delikli zımba, 1 adet uhu, bir adet telefon var. Şu halde patronunuzu hacizden kurtarmak için ne yapabilirsiniz.

Niyet: Burda niyet gayet açık, fedakar bir eleman mısınız, bu öğrenilmeye çalışılıyor.

Ne yapmalı: 'Masamın üzerindeki bu eşyaları gizlice ceplerime doldurarak, bunları hacizden kurtarmaya çalışırım' cevabı kesinlikle yanlıştır. Üç beş tane zımbırtıyı gizlemenin patronunuza hiçbir faydası olmaz. 'Makas ile haciz memurunu yaralarım, daha sonra telefonla polisi arayıp bomba ihbarında bulunup kıyameti koparırım' cevabı ise, size yüksek bir maaşla işe başlama imkanı sağlar.

- Soru: Ücret konusunda beklentiniz nedir?

Niyet: Burada niyet oldukça açık. Sizin beklentiniz ile şirketin verebileceğinin uygunluğu görülmek isteniyor.

Ne yapmalı: Görüşmenin en kritik sorusu budur. Bu soruya vereceğiniz münasip bir cevap, sizi iş sahibi yapacaktır. "En yüksek üst düzey yönetici maaşının yüzde 1'i kadar" deyip, uyanıklık etmeye çalışırsanız bilin ki, hiç umudunuz yoktur. Çünkü, Türkiye'de en yüksek düzey yönetici maaşı 79.000 Euro olup, bunun yüzde 1'i de 790 Euro ettiğinden, dolayısıyla asgari ücretin yaklaşık 4 katına denk geldiğinden, görüşmeci üzerinde açgözlü biri izlenimi bırakabilirsiniz. Bu soruya cevap verirken daha gerçekçi olmalısınız. Kişisel deneyimlerime göre en etkileyici cevap: 'Yoksulluk sınırının 1/10'u veya açlık sınırının 1/5'i bana yeter' cevabıdır.

-- Sonuç; yeni işiniz hayırlı uğurlu olsun!..
başvurmadığınız bir şirket tarafından mülakata çağrılırsınız. yaklaşık 2 saat 15 dakika bekletilirsiniz. mülakat esnası:

+ hoşgeldiniz, kusura bakmayın beklettim.
- rica ederim.
+ cv'niz nerede? *
- ???
+ bizim insan kaynakları bölümünün cv'nizi bana ulaştırmış olması lazım ama...
- ...
+ neyse bana kısaca kendinizden bahseder misiniz?
- ben şu tarih doğumluyum. şu üniversitenin şu bölümünden mez...
+ pardon biz size karakter testimizi yaptırmıştık değil mi?
- evet.
+ hay allah onu da getirmemişler. evet, hangi liseden mezunsunuz?
- şu liseden
+ beşiktaş tarafında değil mi bu?
- hayır çamlıca tarafında!
+ peki biz firma olarak şu kadar çalışana sahibiz, yurtdışı departmanımız şöyledir ve böyledir, şu ödülümüz, şöyle yetkinliğimiz var... şu şu şu bölümlerimiz var, çalışanlarımızdan şunu bekleriz, bunu bekleriz.
- anlıyorum, beni hangi bölüm için uy...
+ sizi yurtdışı satış departmanımızda yardımcı olarak görevlendirmek istiyoruz. bu departman şirketimiz için çok önemlidir. malın zamanında teslimi bizim için önemlidir. çok titiz ve dakik olmamız gereklidir. fazla detaycıyızdır ve şirket olarak müşterilerimizde bıraktığımız intiba önemlidir. ama tabi bu pozisyon için çeşitli başvurular alıyoruz ve görüşmelerimiz devam ediyor, sizi de düşüneceğiz tabi, bir değerlendireceğiz, sizin de belgelerinizi inceledikten sonra arayıp gerekli bilgileri veririz. siz ne kadar ücret talebinde bulunuyorsunuz?
- anlıyorum efendim. ücret konusundan önce belirtmek isterim, ben bahsedilen pozisyon için başvuruda bulunmamanın yanında, bu bölüm hakkında bilgi verileceği söylenerek, yönlendirildim. ben de çalışmayı düşündüğüm şirketin istikrarlı, dakik, planlı programlı olmasını dilerim. bu sebeple ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim, teklifinizi düşüneceğim fakat karşılıklı olarak taleplerimize uygun olduğumuzu düşünmüyorum. iyi günler dilerim. *
bahsi geçen şirket büyümekte olan ve türkiye'nin umut veren şirketlerinden biri olarak görülmektedir. yazık ki böyle hanzoları barındırıyor içinde!

demem o ki; başınıza gelirse lafınızı sakınmayın!
başvurduğunuz bir inşaat şirketi yetkilisi ile görüşmedesiniz. yetkili görüşme için ofisin değil de bir lokantanın adresini verir. sizi yaklaşık bir buçuk saat bekletir * * nihayet görüşme başlar.

+ siz şu musunuz?
- evet, salih bey değil mi? merhaba.
+ siz yemek yediniz mi?
- * ben yedim, teşekkür ederim.
+ * oğlum bana ordan bi porsiyon köfte, yanında da ayran.
+ evet, ben baştan söyleyeyim, şu benimle çalışan kıza ben şimdiden yol verdim. geçen ukrayna'ya gittim ben, kıza dedim şuraya şuraya yap ödemeleri diye, gitmiş başka yerlere yapmış ödemeleri, o da bana pahalıya mal oldu. diliniz var mı?
- * yabancı dil biliyorum, evet.
+ iyi iyi, soruyorum çünkü, neden? biz hep yurtdışı bağlantılı işler yapıyoruz. ukrayna, italya, fransa, israil, almanya... yabancı dil gerekli hep ben koşturamıyorum. ben fransadayken, israilden telefon geliyor oraya koşturacak adam lazım, olmayınca iş kalıyor.
- anlıyorum.
+ bi de şimdi bu çalışan kız müşteriyle de çok yüz göz oluyor, ters bu durum bize!
- * ehehh!
+ sen şimdi fiyat olarak ne istiyorsun, onu bi söyle bakayım, herşey tamam ama benim için o önemli!
- * * * yaşam koşulları malumunuz, ben de bir ev geçindireceğim, o yüzden yaşam standartlarımı artıracak, refahımı sağlayacak düzeyde bir miktar benim için uygundur.
+ şimdi bana böyle caf caflı laflar etmeyeceksin. söyle bir fiyat!
- * * ...
+ bak şimdi çalışan kıza ben şu kadar veriyorum, ulaşım, yemek dahil... sana şu kadar olur.
- * benim için uygun bir meblağ. kaç çalışanınız var?
+ şu kadar.
- peki ya ofis tam olarak nerde?
+ yav, ben şimdi seni ofise çağırmak istemedim, neden, şimdi seni yerine alacağım kız orda, şimdi senin yerine alacağım adam diye tanıştıramam ben seni, ayıp olur, o yüzden buraya çalırdım ama ofis hemen yan binada!
- * *
+ şimdi bizim şirkette çalışan ortaklarımızdan bilmem ne bey var. yarın bi gün işe başladığında oların lafına kulak asma, 'he' de geç, mühim olan benim lafımdır.
- * *
+ tamam mı? sen gel 15'inde başla işe!
- ben izlinizle bi süre düşüneyim, sizinle tekrar irtibata geçelim.
+ tamam

çıkarılacak sonuç; tüm koşulları iyi gibi gözüksede bu tür kurumsallaşmamış, ahbap-çavuş ilişkisine dayanan şirketlerde çalışmamaya özen gösterin. çok risklidir, is güvenceniz yoktur ve iş istikrarsızdır, kabak başınıza patlar, uyarmadı demeyin!
türk firmalarının bir türk zihniyetiyle saça-sakala-küpeye-tokaya göre adam aldığını unutmamayı gerektiren olay.
"bize kendinizden bahsedin" denildiği zaman hafifçe geriye doğru yaslanın, "risk alarak çözdüğünüz bir problemi tanımlayın ve nasıl çözdüğünüzü anlatın" sorusu gelince hafifçe öne eğilin, başınızı ileri doğru uzatın, sol kolunuz masanın üzerinde paralel bir şekilde dursun -destek almak için- sağ kolunuzu vücunuzun yanına doğru serbest bırakın. nihayet neden bu şirketi seçtiniz veya sizi neden alalım bombalarından biri patladığı zaman masadan hızlı bir şekilde öne doğru yüklenerek bir süredir sıkmakta olduğunuz sağ yumruğunuzu muhatabın suratına seri hareketlerle bir kaç kez indirin. muhtemelen sizin işe alınmanız için etkili olmayacaktır ancak bu sivil ayaklanma yeterli ölçülerde büyürse mülakatta beyin mcıklanması geçiren insan sayısında kayda değer bir düşüş olacaktır.

(bkz: sürekli huzur için bir miktar şiddet)
eğer adınız anlamlı, gündelik dilde de sıkça kullanılan bir ad ise, onunla ilgili sevgi böcüğü sorulara hazır olun, kızmayın, tedirgin olmayın.

- erdem bey, isminiz gibi erdemli misiniz?
- sakine hanım, isminiz gibi sakin bir insan mısınız?
- özgür bey, isminiz gibi özgürlüğe düşkün müsünüz?
- kerim bey, isminiz gibi...eeer...yok bişii, ehe.

gibi
kurumuna, mevsime ve iktidara göre değişir...
Bir iş başvuru hikayesi:

1. adınız soyadınız:
xxxx yyyy

2.yaşınız:
yirmi sekiz.

3.şirketimizdeki hangi pozisyon için başvuruyorsunuz?
mümkünse yatay bir pozisyon için. eğer daha ciddi bir cevap istiyorsanız, ne iş
olsa yaparım. şart öne sürebilecek durumda olsaydım, burada bu formu dolduruyor olmazdım.

4. düşündüğünüz ücret:
aylık 5.000 ytl maaş artı yıllık kârdan yüzde 10 hisse! eğer bu mümkün değilse, siz bir ücret önerin, ben size evet yahut hayır derim.

5. eğitiminiz?
idare eder.

6. son işiniz
sadist bir şefin deneme tahtası olmak.

7. son ücretiniz:
hak ettiğimin çok altında.

8. önemli başarılarınız:
arakladığım kalemlerden muhteşem bir kolleksiyonum var; evde sergiliyorum.

9. işten ayrılma sebebiniz:
bkz. cevap 6.

10. size ulaşabileceğimiz saatler:
banka atm'si gibiyim: 7/24.

11. çalışmak istediğiniz saatler:
pazartesi, salı ve perşembe 13.00-15.00 arası.

13. şimdiki işvereninizle görüşebilir miyiz?
i̇şverenim olsa burada olmazdım.

14. fizik durumunuz 20 kilogramdan fazla taşımanıza engel mi?
belli olmaz, ne taşıdığıma bağlı.

15. otomobiliniz var mı?
evet, ama soru yanlış sorulmuş. "çalışır durumda bir otomobiliniz var mı?" diye sorsaydınız, cevabım farklı olurdu.

16. daha önce bir yarışma veya madalya kazandınız mı?
madalyam yok, ama lotoda iki kere 3 tutturdum.

17. sigara içiyor musunuz?
otlanacak bir enayi bulabilirsem.

18. beş yıl sonra ne yapmayı hayal ediyorsunuz?
bana tutkun zengin bir fotomodelle bahama adaları'nda yaşamayı. bir yolunu biliyorsanız bunu beş yıl beklemeden de yapabilirim.

19. yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu taahhüt ediyor musunuz?
hayır, ama sıkıyorsa aksini iddia edin.

20. sizi bu başvuruyu yapmaya iten gerçek sebep nedir?
birbiriyle tutarlılık derecesini kestiremediğim iki cevabım var:

a) insan sevgisi ve tüketicilerin iyi beslenmesine katkıda bulunma arzum.
b) gırtlağıma kadar borca batmış olmam..

sonuç: xxxx yyyy işe alındı.
herşeyden önce özgüven ve samimiyet...
başkası olma kendin ol şarkısı dinlenilmeden gidilmemelidir.
sana mulakat ile ilgili soylenenlerin hepsini unut!

ilk iş gorusmemde bir italyan firmasının türkiye genel muduru ile gorusecektim. insan kaynakları falan bitmiş kalanlar ile en son o gorusuyordu. adamın yanında bi cevirmen var soruları o cevirdigi icin ister istemez ona bakarak anlatıyordum. italyan herif ben cevirmene baktıkca koca toplantı masasına butun gucuyle vuruyor ve mealen "gozlerimin icine bakarak konus" diyordu.cevirmen benimle konusuyordu ve kafam ister istemez ona donuyordu. şlaaapp "gozlerimin içine bakarak konus!" ama bir kere iki kere değil. soruyu duyduktan sonra cevirmesi icin cevirmene anlatıyorum. yine kafam ister istemez donuyor. şlaaapp "gozlerimin icine bakarak konus" en az on kere ben cevirmene baktım o gozlerimin icine bak diyerek masaya şlaaaapp diye vurarak bagrındı. iş görüşmesinde bir insan ne kadar gerilebilirse o kadar gerilmiştim.
hersey cok guzel dedi. onundeki yuzlerce sayfalık cv destesinin yapraklarını sag eliyle assagıdan yukarı dogru havalandırdıktan sonra, simdi bana neden bunca adam icinden seni işe almam gerektigini soyle dedi. ilk iş tecrubem olacaktı. ne mulakat tecrubem nede bir basarım vardı. soyleyebilecegim tek sey kendime guveniyorum demek oldu. (bunu sakın yapmayın cok sacma) eliyle cvleri aynı sekilde havalandırdıktan sonra "bunların hepsi kendine guveniyor" dedi. ben o sırada yine cevirmene dalmısım. (neticede tek anlasılır seyi o soyluyor) eliyle masaya yine butun gucuyle vurdu şlaapppp.. ve italyanca bi dunya laf etti. iş gorusmesinde bir patron ne kadar sinirli bir hal alabilirdi, işte o kadar sinirli bi hali vardı. o sırada kapı acıldı biri geldi. bir dakika deyip onla kapıdan yine italyanca konusmaya basladı. cevirmen bana seni sevdi, rahat ol ne soylemek istiyosan soyle dedi. patron masaya geri dondu. soyle dedi neden seni işe alıyım. ben yine geveledim. elini masaya vurdu slaaapp.. neden? yuzum her gecen dakika bir koyu tonla boyanıyordu ve artık pancar gibi kızarmıstı. kalbim sanki yuzumde atıyordu. cevirmene sertce bişeyler daha soyledi cevirmen bana herkes kendine guveniyor hadi bişeyler soyle dedi. birden butun kontrolumu kaybettim. ve saymaya basladım. (dısarda gorusme icin bekleyen 4 5 kişi daha vardı) cunku dedim onların hepsinden daha zekiyim, hepsinden daha gencim, hepsinden daha eğitimliyim, hepsinden daha yakısıklıyım vs vs vs boyle 10 tane falan madde saydım ve en son olarakda "ve sen beni işe alacaksın" dedim.. ancak durabildim. aslında oldukca sogukkanlıyımdır ama o sırada o herifi oldurebilecek durumdaydım. ilk kez italyanın suratını gulerken gordum. görecegiz dedi? ertesi gun aradılar ve işe alındım. ilk iş gorusmem buydu. ve tamamen sacma sapandı. su andaki tecrubem olsa asla boyle olmazdı ve belki işe alınmazdım.

bir iş görüşmesinde yasanabilecekler, sorular kısacası hersey karsındakilerin profesyonellikleri ve sizin işe onların size olan ihtiyacı ile ilgilidir?

cok uluslu firmalarda genellikle; insan kaynakları uzmanı, insan kaynakları stajyeri, insan kaynakları muduru(opsiyonel) bazan calısacagınız bolumun ust duzey yoneticisi birlikte olur. genelde iki yada üç kişidir. asla bir yada dort olmaz.

bunlar gercekten profesyoneldir. en tehlikelileri en guzel gulumseyenleridir sizi dinlerken arkadasıymıssınız gibi bi atmosfer olustururlar. o kadar rahat hissedersiniz ki nerdeyse kucukken bakkaldan caldıgınız jelibonları soyleyecek durumda bulursunuz kendinizi asla gevsememek gerekir. kendinizi anlattıgınız bolumden sonra artık eskimeyede baslasa da bence işini bilen uzmanların elinde cok tehlikeli olan soruları sıralarlar. yeni sorular surekli hayatın icindendir. ve geliştirilemeye her zaman acıktır.
sorular su sekildedir. uygunsuz biri bana hayatında basarılı oldugun bir seyi anlatır mısın? sence neden basarılı oldun? siz anlattıkca onların soracagı diger sorulara takılırsınız ard arda yeri geldikce yeni soru ile kesilir anlattıgınız konu.
uygunsuz biri yöneticinizle anlasamadıgınız bir konu var diyelim ne yapardınız? peki su ana kadar bir yoneticinizle uzerinde anlasamadıgınız bir sey oldu mu? peki siz ne yaptınız?
bana cozmekte cok zorlandıgınız bir olayı anlatır mısınız? neden cozmekte zorlandınız? bu boyle gider. yaptıgınız işle ilgili ornekleriniz hikayeleriniz olmalı ve acığı olmamalıdır.
kendimle ilgili detaylı power point sunumu yaptıgım mulakatlar yasamıslıgım da var. adamlar oturup izliyo sunumu kesip soruyolar falan.
bir kere öncelik olarak kendinize çok güven veren bir tip olmayın. rutin işleri yapabilecek, sıradan bir adam profili çizin. imkanınız varsa hafiften salak bir adam rolüne bürünün.

yukarıda yazdıklarımı da şaka olarak algılamayın, gayet ciddiyim.
Her malın bir alıcısı vardır. Doğru alıcıyı buldun mu istersen sıç mulakatta.