bugün

bir şirketin işe alırken, mülakatlar aşamasından önce, boy ölçümlerini alırken bir kaç cm kısa yazma sebebidir. yaşadı, yaşlandı da orda çalışmaya devam etti de...
(bkz: kemik erimesi)
büyümüş de küçülmüş sözünün reeldeki örneği.
(bkz: osteoporoz)
insanlara tepeden bakmaman gerektiğini öğrendiğin zamanla aynı zamana denk gelir...
160 boyundaki anne 175 boyundaki kızına hava atar. ben senin yaşındayken 180 dimde romatizmaydı erimeydi derken kısaldım. kızıda höh annee der insan kısalırda 20 cm mi be insaf!! ama doğrudur. gerçekten kemikler yaşlandıkça 90' de yıkanmış yün kazak gibi çeker.
yıkayınca çekmek.
yaşlandıkça sadece kısalınmaz 30 yaşından sonra her yıl ıq 2 puan düşer..bu nedenle yeni şeyler öğrenilmekte zorlanılır fakat her zaman yapılan şeylerde aksaklık olmaz.aklıma geldi işte
kötü beslenme, içki, sigara ve gazlı içeceklerin hızlandırdığı süreç.
insan yaşlandıkça şişkin egosu vücudu gibi buruş buruş oluyor. Bedeni de küçülüyor ve ölmeye hazır hale geliyor. Yoksa toprak bizi alır mıydı bu halimizle! Toprak da olmasa yatacak yerimiz yok aslında!
Bu sabah babaannemle aramda geçen diyalog. xx kadardım sonradan çekildim diye cevap verdi. işin ilginç tarafı xx 1.55 boyunda. Benim matematiğim yetmedi. Sözelciydim kesin onunla alakalı bir durum.
kemik erimesine bağlı bir durumdur. buna artı olarak metabolizmanın hızı da eklenir.
Çekme payı.
Yaşlandıkça vücut şeklimizde değişimler meydana gelir. Boyumuz kısalır, duruşumuz ve yürüme şeklimiz değişir. Bu durum vücuttaki farklı dokularda (örneğin kemik, kas dokularında) meydana gelen değişimler nedeniyle ortaya çıkar.

Omurgayı oluşturan omurlar arasında disk olarak isimlendirilen, jöleye benzer bir madde bulunur. ilerleyen yaşlarda bu madde su kaybetmeye ve küçülmeye başlar. Ayrıca yaşlandıkça kalsiyum ve mineral kayıplarından dolayı kemik yoğunluğu da azalır. Bu değişimler omurganın kısalmasına ve zamanla eğilmesine neden olur. Yaşlandıkça insanların boyunun kısalmasının temel nedeni omurgada ortaya çıkan bu değişimlerdir. insanlar 40 yaşından sonra her 10 yılda bir ortalama 1 santimetre kısalır.

Bu süreçler engellenemese de hayat tarzında yapılacak değişiklikler sayesinde geciktirilebilir. Genetik faktörlerin bu süreçte önemli rolü vardır. Ayrıca büyüme döneminde kemiklerin gelişiminin sağlıklı olması ilerleyen yaşlarda kemik kaybının yavaş gerçekleşmesini sağlayabilir. Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin beslenmek, düzenli fiziksel aktivite de bu süreci geciktirebilir.

alıntı: tübitak, bilim genç.