bugün

akp:38
chp:24
mhp:18
ak parti: %58
chp: %19,5
Mhp: %7
seçimlerden çekilen partilerden sonraki oluşan duruma göre ve oy pusulasındaki sıralara göre, son tahminlerim:

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKPARTi): en az % 35 garanti gibi, bu sefer % 50 yi zorlamaları zor çünkü kemal kılıçdaroğlu iyi bir propaganda sürecine hazırlanyor, has parti nin tüm illerde 550 kişi tam kadro katılması da akp den biraz oy koparır gibi, bir de hükümete kızgınları küskünleri de hesaba katarsak (son günlerde yaşanan ygs skandalı da buna dahil), benim tahminim % 35-40 arası alır, tek başına iktidar olmaları biraz da chp ve mhp nin alacağı oylara bağlı, onlar düşük alırlarsa yine tek başına iktidar olur, yüksek alırlarsa tek başına iktidar olması zorlaşır ya koalisyon hükümeti kuracaklar(ki chp veya mhp ile zor) yada chp-mhp koalisyon hükümeti kurar, akp ana muhalefet olur.

Demokrat Parti (DP): Bağımsız Türkiye Partisi ve Genç Parti ile ittifak yaptılar, ancak % 10 barajını zoramaları zor, taş çatlasın % 6-7 oy alır.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP): Kemal kılıçdaroğlu "chp varsa herkes için var" şeklinde iyi bir propaganda ile girdi, bazı yerlerde güçlü adaylar çıkardılar, bazı illerde ise adaylar tartışma konusu oldu. Partinin oy seyri şu anda % 20 ile % 30 arası gidip geliyor, benim tahminim de o yönde olacak, % 30 u geçmesi zor, o yüzden tek başına iktidar çok zor, ama yine ana muhalefet mi olur yoksa koalisyon hükümetinin parçası mı olur, mhp'nin alacağı oylara bağlı.

Emek Partisi (EMEP): bazı yerlerde bdp nin bağımsızlarını destekleyecek, bazı yerlerde oy pusulasında yerini alacak, alacağı oy oranı max. binde 3, bdp kontenjanından bağımsız olarak 1-2 milletvekili çıkarabilir.

Millet Partisi (MP): aykut edebali sessiz şekilde partisinin yine sesini duyurmaya çalışacak ama işi zor, alacağı oy oranı max binde 3

Liberal Demokrat Parti (LDP): tekrar yazyorum bu partinin normal bir ülkede tek başına iktidar olmsı lazım, ama türkiye ilginçlikler ülkesi olduğundan maalesef yine haketmediği oy oranında alacak, ülke çapında 360 milletvekili ile 54 seçim bölgesinde seçime giriyor, tüm çağrılara tüm davetlere rağmen maalesef 550 aday çıkaramadı, yine farklı, marjinal siyaset yaparak propaganda döneminde cem toker liderliğinde seslerini duyurmaya çalışacaklar, ama alacağı oy oranı yine maalesef binde 3 seviyelerinde olacak, eğer şans yanlarında olursa binde 5 seviyelerine çıkabilir (oy verecek bu binde küsürat insanlardan birisi de benim).

saadet partisi (SP): necmettin erbakan vefatı ile bayağı güç kaybetti, ittifak arayışları çıkmazda, türkiye partisi ile ittifak arayışları, abdülatif şener in bağımsız aday olması ile çıkmaza girdi, tek başlarına alacakları oy oranı % 2-3 civarı, üzeri biraz zor.

hak ve eşitlik partisi (hepar): osman pamukoğlunun oy deposu eski askerleri, eski silah arkadaşları ve şehit yakınları ve gazi yakınları olacak. terörden bir şekilde mağdur olanlar osman paşa ve partisine sempati ile bakıyor, bunlar göz önüne alındığında iyi bir oy alabilir, ancak % 10 barajı geçmesi zor.

halkın sesi partisi (hasparti): numan kurtulmuş un hedefi akp seçmeninden oy almak, ne kadarını koparabilir meçhul, ama 2007 de akp ye oy vermiş ama pişman olmuş vatandşlar hasparti ye sıcak bakıyor, barajı geçmesi zor ama iyi bir çalışma ile % 5-6 oranında oy alabilir.

milliyetçi hareket partisi (mhp): seçimin kilit partisi. bence baraj sorunu yok çünkü bazı yerlerde iyi adaylarla iyi oy alabilir. mhp nin alacağı oy iktidarın nasıl olacağını belirleyeek, %10-15 arası alırsa akp tek başına iktidar olabilir, % 15-20 hatta 20 nin de üzerine çıkarsa bizi chp-mhp koaliasyonu bekliyor demektir.

özgürlük ve dayanışma partisi (ödp): 2007 de bdp(o zamanki adı ile dtp) ile bağımsız aday furyasına katılmış eski genel başkanları ufuk uras ı meclise sokmuşlardı, ama snra ufuk uras la aralarına kara kedi girdi ve yollar ayrıldı, uras gitti parti bitti, çünkü ufuk uras o partinin beyni idi. 81 ilde 550 aday ile seçimlere bu sefer tek başına giriyor ama alacağı oy oranı binde 5 seviyelerinde olacak.

yurt partisi (yurt-p): sadettin tantan karizması ile % 1 lik kemik oyu var, ama gerisi gelmez, taş çatlasın % 1,5 olur, 2 olmaz.

doğruyol partisi (dyp): demokrat parti yi içlerine sindiremeyen kişilerin dyp yi tekrar kurup bugünlere getirdiği parti. ancak bilmeyenler çok karıştıracak dp ile dyp yi, alacağı oy oranı max binde 5 olur, yanlış mühür vurmalarl bu sayı belki binde 6 ya çıkabilir.

hak ve özgürlükler partisi (hak-par): bdp ile bağımsız aday konusunda anlaşamadılar, 550 aday ile tüm illerde seçimlere katılıyorlar. doğu da ve güneydoğu da bdp nin bağımsız adaylarına verilecek oylardan biraz çalabilirler ama batı illerinde şansı yok. max % 2 oy oranı alırlar, daha fazla da olmaz.

türkiye komünist partisi (tkp): ysk ya adaylarını ilk teslim eden parti. senelerdir çizgisini değiştirmeyen benim de sempatimi kazanmış parti, yine kendilerine yakışanı yaptılar 550 milletvekili ile 81 ilde de pusulada görünecekler. ma maalesef yine alacağı oy oranı binde 3-5 arası olacak.

milliyetçi muhazafakar parti (mmp): akp ye ve mhp ye alternatif olması amacıyla kurulmuş parti, ama mhp varken çok oy alacaklarını zannetmiyorum, binde 1-2 civarında oy alırlar, fazlası olmaz.

büyük birlik partisi (bbp): muhsin yazıcıoğlunun ölümü ile çok güç kaybetti, ülke çapında hatırı sayılacak oy alabilecek tek il sivas, onun dışında diğer şehirlerden çok oy alamazlar. ülke genelinde max % 3, daha fazlsı olmaz.

demokratik sol parti (dsp): eskişehir ve ordu belediyelerini chp ye kaptırdıktan sonra artık varlığı ile yokluğu belli olmayan parti. masum türker ile alacakları oy çok fazla olmaz, rahmetli ecevit e gönül bağını hala koruyanların veecekleri oylar ile % 1 ile 2 arası oy lırlar daha da fazlası olmaz.

bağımsızlar: bağımsızları 3 e ayırmak gerekiyor:

bdp nin bağımsızları: güneydoğu dan ve istanbul un belli bölgelerinden hatırı sayılır oy alırlar, eşitlik ve demokrasi partisi ve emep te bazı yerlerde destek de verecek, 20 ile 30 arası milletvekilini meclise sokabilirler.

cumhuriyetçi güç birliği bağımsızları: işçi partisi, yeni parti, halkın yükselişi partisi, bağımsız cumhuriyet partisi gibi partilerin birleşmesi ile ortaya atılan adaylar arasında bayağı oy alabilecek adaylar var. tahmini 5 ile 10 arası milletvekili çıkarabilirler.

diğer adaylar: ibrahim tatlıses gibi, abdüllatif şener gibi tanınmış isimlerin yanında kendilerini aday gösteren fazla tanınmamış adaylar da var, 2-3 kişi seçilebilir.
akp+chp+bdp = %60 oy alıp aziz nesini haklı çıkarırlar.
akp %41
chp%20
mhp%15
%48 ak parti, %23 chp, %11 mhp
akp:38
chp:24
mhp:12
bdp:5
sp:3,5
dp:2
has:2
* % 40 a.k p *
* % 20-25 chp
* % 14-18 mhp
dir.
akp: % 44
chp: % 27
mhp: % 14
bdp: % 7
hepar: % 2
diğer: 6
akp:%44-47 arası
chp: 24-27 arası
mhp: 11-13 arası
bdp( bağımsızlar) 6-8 arası
diğerleri...
son viraja kadar başabaş bir mücadele olur. son viraj dönülüp varış çizgisi göründüğü anda chp ve akp beklendiği üzere sprinte kalkarlar. ancak akp, erdoğan'ın uzun boylu olmasından mütevellit boy farkı ile yarışı önde bitirir.

buna göre resmi olmayan kesin sonuçlar; 1 numaralı akp birinci, 4 numaralı chp ikinci, 40 numaralı mhp üçüncü, atbaşı olarak finişe giren 31 numaralı bdp ve bağımsızlar varış hakemlerinin vereceği karara göre belirlenecektir.
(bkz: yıl 2011 ak parti alacak yüzde 61)
akp:42.
chp:23.
mhp:18.
daha önce yaptığım tahmini güncellemek gerekirse ;

ak parti : yüzde 38
chp : yüzde 30
mhp : yüzde 17
yüzde 46 akp
yüzde 21 mhp
yüzde 23 chp.
chp yüzde 30 alır diyenleri görünce, gülmekten karnıma ağrılar giriyor. öyle komik tahminlerdir.
akp: %38
chp: %30
mhp: %16
bdp: %14
diğer: %2

herhangi bir partiye oy verenlerin içindeki dağılım bu şekilde olur gibi.
akp : 41
chp : 24
mhp : 14
saadet : 9
bdp: 7
diğer: 5
geçen sene yanılmamıştım, yine yanılacağımı sanmıyorum.
- ak parti: % 49
- chp : % 26
- mhp: % 9.3
%40-45 akp
%20-25 chp
%18-23 mhp
bdp'ye yetecek kadar bağımsız aday.

ve barajın altındakiler...
akp % 40 ın üstünde.
akp: %46
chp: %21
mhp: %14

ve diğerleri. demedi demeyin.
yazdıklarım tam olarak çıkmassa ben bu işi bırakırım.
43 akp
29 chp
13 mhp
hak-par seçimden çekildi, bdp nin bazı bağımsızları ve komple ödp ysk tarafından veto yedi, buna göre son tahminlerim:

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKPARTi): ysk nın bdp nin bazı bağımsız milletvekillerine veto etmesi, güneydoğu ve doğu da akp nin ekmeğine yağsürmüş gibi görünse de, akp nin oyları % 35 ile % 45 arasında gidip geliyor, bu sefer % 50 yi zorlamaları zor çünkü kemal kılıçdaroğlu iyi bir propaganda sürecine hazırlanyor, has parti nin tüm illerde 550 kişi tam kadro katılması da akp den biraz oy koparır gibi, bir de hükümete kızgınları küskünleri de hesaba katarsak (son günlerde yaşanan ygs skandalı da buna dahil), benim tahminim % 35-40 arası alır, tek başına iktidar olmaları biraz da chp ve mhp nin alacağı oylara bağlı, onlar düşük alırlarsa yine tek başına iktidar olur, yüksek alırlarsa tek başına iktidar olması zorlaşır ya koalisyon hükümeti kuracaklar(ki chp veya mhp ile zor) yada chp-mhp koalisyon hükümeti kurar, akp ana muhalefet olur.

Demokrat Parti (DP): Bağımsız Türkiye Partisi ve Genç Parti ile ittifak yaptılar, ancak % 10 barajını zoramaları zor, taş çatlasın % 6-7 oy alır.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP): Kemal kılıçdaroğlu "chp varsa herkes için var" şeklinde iyi bir propaganda ile girdi, bazı yerlerde güçlü adaylar çıkardılar, bazı illerde ise adaylar tartışma konusu oldu. Partinin oy seyri şu anda % 20 ile % 30 arası gidip geliyor, benim tahminim de o yönde olacak, % 30 u geçmesi zor, o yüzden tek başına iktidar çok zor, ama yine ana muhalefet mi olur yoksa koalisyon hükümetinin parçası mı olur, mhp'nin alacağı oylara bağlı.

Emek Partisi (EMEP): bazı yerlerde bdp nin bağımsızlarını destekleyecek, bazı yerlerde oy pusulasında yerini alacak, alacağı oy oranı max. binde 3, bdp kontenjanından bağımsız olarak 1-2 milletvekili çıkarabilir.

Millet Partisi (MP): aykut edebali sessiz şekilde partisinin yine sesini duyurmaya çalışacak ama işi zor, alacağı oy oranı max binde 3

Liberal Demokrat Parti (LDP): tekrar yazyorum bu partinin normal bir ülkede tek başına iktidar olmsı lazım, ama türkiye ilginçlikler ülkesi olduğundan maalesef yine haketmediği oy oranında alacak, ülke çapında 360 milletvekili ile 54 seçim bölgesinde seçime giriyor, tüm çağrılara tüm davetlere rağmen maalesef 550 aday çıkaramadı, yine farklı, marjinal siyaset yaparak propaganda döneminde cem toker liderliğinde seslerini duyurmaya çalışacaklar, ama alacağı oy oranı yine maalesef binde 3 seviyelerinde olacak, eğer şans yanlarında olursa binde 5 seviyelerine çıkabilir (oy verecek bu binde küsürat insanlardan birisi de benim).

saadet partisi (SP): necmettin erbakan vefatı ile bayağı güç kaybetti, ittifak arayışları çıkmazda, türkiye partisi ile ittifak arayışları, abdülatif şener in bağımsız aday olması ile çıkmaza girdi, tek başlarına alacakları oy oranı % 2-3 civarı, üzeri biraz zor.

hak ve eşitlik partisi (hepar): osman pamukoğlunun oy deposu eski askerleri, eski silah arkadaşları ve şehit yakınları ve gazi yakınları olacak. terörden bir şekilde mağdur olanlar osman paşa ve partisine sempati ile bakıyor, bunlar göz önüne alındığında iyi bir oy alabilir, ancak % 10 barajı geçmesi zor.

halkın sesi partisi (hasparti): numan kurtulmuş un hedefi akp seçmeninden oy almak, ne kadarını koparabilir meçhul, ama 2007 de akp ye oy vermiş ama pişman olmuş vatandşlar hasparti ye sıcak bakıyor, barajı geçmesi zor ama iyi bir çalışma ile % 5-6 oranında oy alabilir.

milliyetçi hareket partisi (mhp): seçimin kilit partisi. bence baraj sorunu yok çünkü bazı yerlerde iyi adaylarla iyi oy alabilir. mhp nin alacağı oy iktidarın nasıl olacağını belirleyeek, %10-15 arası alırsa akp tek başına iktidar olabilir, % 15-20 hatta 20 nin de üzerine çıkarsa bizi chp-mhp koaliasyonu bekliyor demektir.

yurt partisi (yurt-p): sadettin tantan karizması ile % 1 lik kemik oyu var, ama gerisi gelmez, taş çatlasın % 1,5 olur, 2 olmaz.

doğruyol partisi (dyp): demokrat parti yi içlerine sindiremeyen kişilerin dyp yi tekrar kurup bugünlere getirdiği parti. ancak bilmeyenler çok karıştıracak dp ile dyp yi, alacağı oy oranı max binde 5 olur, yanlış mühür vurmalarl bu sayı belki binde 6 ya çıkabilir.

türkiye komünist partisi (tkp): ysk ya adaylarını ilk teslim eden parti. senelerdir çizgisini değiştirmeyen benim de sempatimi kazanmış parti, yine kendilerine yakışanı yaptılar 550 milletvekili ile 81 ilde de pusulada görünecekler. ma maalesef yine alacağı oy oranı binde 3-5 arası olacak.

milliyetçi muhazafakar parti (mmp): akp ye ve mhp ye alternatif olması amacıyla kurulmuş parti, ama mhp varken çok oy alacaklarını zannetmiyorum, binde 1-2 civarında oy alırlar, fazlası olmaz.

büyük birlik partisi (bbp): muhsin yazıcıoğlunun ölümü ile çok güç kaybetti, ülke çapında hatırı sayılacak oy alabilecek tek il sivas, onun dışında diğer şehirlerden çok oy alamazlar. ülke genelinde max % 3, daha fazlsı olmaz.

demokratik sol parti (dsp): eskişehir ve ordu belediyelerini chp ye kaptırdıktan sonra artık varlığı ile yokluğu belli olmayan parti. masum türker ile alacakları oy çok fazla olmaz, rahmetli ecevit e gönül bağını hala koruyanların veecekleri oylar ile % 1 ile 2 arası oy lırlar daha da fazlası olmaz.

bağımsızlar: bağımsızları 3 e ayırmak gerekiyor:

bdp nin bağımsızları: ysk nın son veto kararı bdp'ye büyük darbe vuracak, bu güneydoğu da akp ye yarabilir. bdp nin çıkrtacağı milletvekili sayısı 10-15 civarına düşer.

cumhuriyetçi güç birliği bağımsızları: işçi partisi, yeni parti, halkın yükselişi partisi, bağımsız cumhuriyet partisi gibi partilerin birleşmesi ile ortaya atılan adaylar arasında bayağı oy alabilecek adaylar var. tahmini 5 ile 10 arası milletvekili çıkarabilirler.

diğer adaylar: ibrahim tatlıses gibi, abdüllatif şener gibi tanınmış isimlerin yanında kendilerini aday gösteren fazla tanınmamış adaylar da var, renkli adaylar da var (bkz: ahmet yılmaz) gibi... 2-3 kişi seçilebilir.
%47 akp
%53 diğer.