bugün

milliyetçi hareket partisi: %8-9 arası kemik oyu mevcuttur. anap-dyp birleşmesinden de meyveyi yiyecek partidir. dyp milliyetçi oylarını bu sayede kaybedecek ve bu oylar mhp ye dönecektir. seçime giren tek ve en milliyetçi parti olarak kalmıştır. chp ile açıkça koalisyon yapacaklarının imajını verdiklerinden dolayı biraz oy kaybedebilirler.%15 in altında oy alması beklenmemektedir.

cumhuriyet halk partisi: sol partilerin birleşmesinden dolayı tüm sol oyları alacak partidir. sağdan oy alması beklenmemekte olup %20 gibi bir oy toplayacaktır.

adalet ve kalkınma partisi: ekonomik anlamda yaptıklarıyla halkın karşısına çıktıklarında anlatacak çok şeyleri vardır. yapacakları mitinglerle cumhuriyet mitinglerine sayısal anlamda iyi bir cevap vereceklerdir. zaten 2007 yılı yapılan önemli açılışlarla her ne kadar medya yansıtmasa da halkla buluşma şovlarına dönüşmüş durumdadır. rejim elden gidiyor palavrasını yutmayan herkesin oyunu alacak durumdalar. %35 gibi bir oyları her halükarda mevcuttur.

demokrat parti: daha başından çatırdamaya başlamıştır. ciddi bir birleşme ve taban buluşması sağlayamamıştır. ama iki liderin de şahsi başarıları sayesinde barajı geçmeleri muhtemeldir. akp'ye yeteri kadar yüklenmemelerinin sebebi akp-dp koalisyonu imajını uyandırarak mhp ye kayacak sağ oyları kendilerine çevirmeye çalışmalarıdır. barajı ya geçer ya geçemez.
akp: abd vs gülen + mağdur edebiyatı + sağda alternatifsizlik - ekonomik durgunluk = %38
chp vs dsp: laiklik + ulusalcılık + birleşme - sosyal program = %22
mhp: talabani vs barzani + sessizlik + ab - din istismarı=%14
dp: birleşme + merkez sağ - cumhurbaşkanlığı seçimleri=%12
genç parti: lümpen proleterya + döner ekmek - finansal güç kaybı=%4
dtp: baraj sıkıntısı olmaması + kuzey ırak morali - akp nin siyasal rekabeti=%4