bugün

üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin % 90'ının düşündüğü, içlerinden sadece % 9'unun başardığı geçiş şeklidir.
her ne kadar başka şeyler çağrıştırsada aklımda , yapmak istediğimdir.
üniversite birinci sınıf öğrencisi fantazisidir. aslında uzatmaları bile oynayacağı üniversitesini beğenmez "ben zaten geçiş yapıcam" edebiyatı yapar. dönem sonuna doğru gerçeklerle yüzleşmeye başlar ama yinede yılmaz, ikinci dönem ortalama kurtarmanın hesaplarını yapar. ikinci dönem sonunda gerçekle yüzleşmiştir ve daha makul olan üst döneme geçmenin hayalini kurmaya başlar. böylece bir yatay geçiş hayali son bulur.
istisnalar kaideyi bozmaz tabi.
yüksek gano yaptıktan sonra mümkündür.
torpil gerekiyor, çok yüksek ortalama gerekiyor söylemleriyle başta gözümün korkmasına neden olan ama sonrasında torpilin de çok yüksek ortalamanın da gerekmediğini gördüğüm, birazcık şansınız ve 3 civarında ortalamanız varsa gerçekleştirebileceğiniz geçiş türüdür. ha geçiş yaptıktan sonra herkes sizi dikey geçiş yapmış sanıyor orası ayrı.
3.60 ortalama ile ağustos'ta deneyeceğim mavradır. Dualarınızı esirgemeyin lan.
3,42 ile uludağ işletmeden marmara işletmeye yaptığım geçiştir. geçişte sadece ortalama değil lys puanı da göz önünde bulundurulur. hiç de kolay değildir. tüm senenin her dersini aa ya da ba ile vermeniz yemeyip içmeyip çalışmanız ve kesinlikle yaz okuluna ya da bütünlemeye kalmamanız gerekir. "zort üniversitesine gidiyim sonra cart üniversitesine yatay geçerim yeaaa" derseniz senenin sonunda kendinizi yaz okulunda bulabilirsiniz. riskli iştir kendinizi çok bağlamayın çalışırsınız çabalarsınız arkadaşlarınızla eğlenmezsiniz onlar da sizden soğurlar, "ben nasılsa yatay geçicem size mi kaldım tarraklar" dersiniz içinden, sonra aa lar ba lar yalan olduğunda kaybettiğiniz herşeyi tekrardan inşa etmeye çalışırsınız. başarısızlığının bedeli herşeyden ağır olabileceği gibi başardığın vakit dünyalar sizin olabilir. bu yüzden iyi ölçüp tartmak gerekir.
üniversiteye daha çok çok yeni girmiş olmanın gazıyla benimde çok istediğim olaydır ama sanki biraz zor mu ne.
(bkz: yıldız teknik üniversitesin den marmara ya yatay geçiş)
isminin aksıne yatarak geçilemeyendir.
ayrıca bölümler ve okullar arası bir süper yatay geçiş yapmak istediğimdir.

o olmadı farklı bi okula nereye? ege de okuyorum zati, şööyle yatsam odtü nün kapısında, almazlar mı beni diye düşündürendir.

hayal kurmak da mı parayla bee..
dikine gidemeyenlerin yatay bir şekilde boyut değiştirmesidir.
adına bakmayın kimse yatarak geçemez. 90 üstü ortalamalarla olur bu olay genelde.
(bkz: yatay konumda sedyeyle geçiş)
bunu yapıp tekrar eski üniversitesine dönenler de vardır. bunlardan biri de mal sahibidir. adam gazi üniversitesinden istanbul üniversitesine geçmiştir, ancak bir ay takıldıktan sonra hasan ali yücel eğitim fakültesinin gazi eğitim fakültesinin eline su dökemeyeceğini görünce gerisin geri gazi obasına dönmüştür.
en asil duyguların geçişidir. ben öyle dikey geçiş sevmiyorum amk. partner hafif kilolu oldu mu, 10 gün kendine gelemiyorsun. siktir et...
2 sene önce yaptığım geçiştir. öncelikle o kadar korkulacak bir durum yok ortada.sene başında kafaya koyup sınıf içinde sivrilirseniz o gazla bir seneyi tamamlıyorsunuz. gidip hocalara mantıklı bir şekilde "hocam benim şu yüzden geçiş yapmam" lazım dedikten sonra hoca eğer ekstra anlayışsız bir insan değilse yardım ediyor zaten. tabi bunu yaparken yalvarmamak lazım. bi kere söyleyin anlayış gösteren gösterir zaten.
gittiginiz okul büyük bir okulsa biraz daha zor oluyor sanki. başvurduğunuz değil, kaçmaya çalıştığınız okul. ne alaka derseniz tam cevaplayamam. ancak tahmini olarak şunu söyleyebilirim ki az nüfuslu sınıflarda başarı oranı ne kadar yükseliyorsa az nüfuslu okulda da öyle. geçiş yapabilen kişiler nedense hep küçük nüfuslu okullardan gelmişti benim gittigim sene. bu da böyle bir garip istatistik işte.
geçeceginiz okulun akademik takvimini iyi takip etmeniz gerekiyor. kimi okul yatay geçiş başvurusu için 3 güncük bir süreyle alıyor. kimisi ise bir yığın belge istiyor. "biz yatay geçişle ögrenci istemiyoruz aslında"nın kibarcası bu.
benim gittigim sene bu koşul yoktu ama artık birinci ögretimden birinciye, ikinciden ikinciye geçebiliyosun. birinci öğretime geciceksen bir de ingilizce sınavı veriyolar başına genelde.
sosyal ortam diyosan orda iyi bi haber veremiyicem yapmak isteyenlere. ilk seneden itibaren oluşan gruplar oluyor. muhabbetlere sonradan katılmak zor oluyor. üstelik yatay geçişin ilk senesi kredi tamamlamak için bir alt sınıfla, bir kendi sınıfınla, bir başka bölümlerle bir sürü derse giriyorsun. sabit bir sınıfın olmuyor. bu açıdan rahat rahat bir çevre oluşturamıyorsun.
hocalar yatay geçişle geçen öğrenciye çalışkan ögrenci muamalesi yapıyor. bu bir avantaj.
ancak kredi tamamlamak için yeri geliyor alman gerekenden fazla ders alıyorsun. sınav döneminde kusasın geliyor.

sonuç olarak geçiş yapmak aslında çok zor degil. hele hele birinci sınıfsanız daha kolay cünkü sizinle aynı dönemdeki insanların cogu liseden gelip eglencesine baktıkları için çabuk sivrilebiliyorsunuz. geçişi yaptıktan sonra her şey bitmiyor ama. orada da zorluklar var. yine de okulunuzdan memnun değilseniz yapın bunu hacı. kimse birbirini kandırmasın, hangi okuldan mezun oldugun önemli arkadaş.
yarıyıl zamanında da gerçekleşiyormu diye çok merak ettiğim olay.
hiç te yatmayarak geçilen sınavlardan bir tanesi.
okuduğu bölümün bulunduğu başka bir üniversitede eğitime devam etmektir. bunun için bazı kriterler vardır;
üniversitelerin denk olması, üniversitelerin anlaşmalı olması gibi.
Uludağ üniversitesine koşa koşa yatay geçiş yapmayında nereye yaparsanız yapın. Açıklaması yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversite zor mu kolay mı kalan var mı derslerden bütün derslerinizden muaf olacak mısınız yoksa extradan ders alıcak mısınız onalrı iyi araştırıp karar verin. Yoksa hayatınız bir anda kabusa dönüşebilir.
2 sene önce gerçekleştirdiğim olay. uludağ'ı tavsiye ederim, torpil dönmez.
(bkz: yatay geçiş nedir nasıl yapılır)
3 sene önce yaptığımdır. torpil olması zordur zira sonuçlar açıktır. not ortalamaları ile birlikte görebilirsiniz. dolayısıyla sorgulayabilirsini, itü de böyle en azından. ayrıca sanıldığından çok daha kolay. insanlar yatay geçiş için kasacağına sınava tekrar gir diyor ancak bu çok aptal bir şey. bir kere yatay geçişte tek bir şansın yok. evet daha çok sınav var ama hepsinin de manyak gibi telafisi var. dönem içinde tekrar alma var, yaz okulunda alma var, büt de geldi şimdi. öss öyle mi hıamına. neyse, eğer birileri üniversiteye gireyim sonra yatay geçiş yaparım diyorsa yılmasın. sandığınızdan çok daha kolay, daha mat 1 dersinden geçmeyi beceremeyen malları umursamayın.

not: aynı üniversitede, bölümler arası geçiş yaptım.
rüyadan ibarettir. sadece dersin çok çalışacağım falan filan. he yav he. evet.
birkaç ay süren ateşli bir hastalık ismi. hasta sürekli sayıklıyor falan, yatay geçiş, yatay geçiş diye. acıklı tabii.
üniversite birinci yılda herkesin düşlediği, ancak normal şartlarda çok az kişinin bu hayali gerçekleştirebildiğidir. bir bakmışın dördüncü sınıf olmuşsun.*