bugün

35 bin 995 i doktor öğretim üyesi olmuş.

http://www.gazetevatan.co...m&utm_content=1145136
bence araştırma görevlilerine de profesör ünvanı verilsin hiç yabancılık çekmezler o egolarla.

ülkede herkes doçent herkes prof zaten amk.
Yardımcı doçentlerin aslında gizli fetöcü olmaları nedeniyle kaldırılması isabet olur.

Her şey milli irade için.

Beybi!
biliyorsunuz yardımcı doçent alevi.
Evet efendim, çiçeği burnunda 3 aylık bir yardımcı doçent olarak bir parçası olduğum alem, akademik familya.

Şimdi gelelim işin "bu" taraftan nasıl göründüğüne;

1. Yardımcı doçentlik dünyada var mıdır? Yoksa biz mi uydurduk?

Cevap: vardır efendim. Avrupa'nın bir çok ülkesinde ve ABD de vardır bu uygulama. Genel olarak tenure track veya assistant professorship olarak geçer. Şartları inanılmaz zordur. Yıl içinde belli impacte sahip dergilerde yayın yapma zorunluluğu, belli sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirme zorunluluğu, ders verme ve ders alma zorunluluğu olan bir kadrodur. Zor bulunur, çok rekabetçi bir ortamdır. Associate professor olmadan önce akademisyenler bu kadroya atanır, belli bir süre sonra yeterli puan toplayabilen tenureler associate professor yani doçent olmaya hak kazanır.

2. Peki Türkiye'de yardımcı doçentlik ne alemde?

Cevap: akademinin her branşında olduğu gibi bombok bir yerde. Yar doç luktan emekli olan mı ararsın, yar doç olup ders vermek dışında bir şey yapmayan mı ararsın, hatta yar doç olup labı olmayan, üniversiteye gelmeyen mi ararsın, her şey var. Türkiye de her noktada olduğu gibi her açıdan suistimal edilmektedir yar doçluk. Türkiye de yar doç sistemi tamamen yanlış uygulanmaktadır, ve şu an akademiye faydadan ziyade zararı dokunmaktadır.

3. E o zaman kaldıralım yardımcı doçentliği?

Cevap: şu aşamada yardımcı doçentlik kalktığı an, Türkiye'de ki akademisyenlik tamamen çöker. Çünkü doktoradan mezun olan kimse, çalışacak bir pozisyon bulamıyor akademide. Akademisyen sayısı ve kalitesi gün geçtikçe düşüyor. Sırf yardımcı doçentler için açılan bir sürü teşvik var ( tübitak 3501 gibi ). Sen bütün sistemi üzerine kurduğun bir yapıyı bir anda kaldırırsan, zaten sürünen Türk akademisini tamamen yerin dibine sokarsın. Öyle yabancı kelime dediğin arenaları bir anda başka bir yabancı kelime olan parka değiştirmeye benzemez bu.

4. E ne yapalım o zaman?

Cevap: yeniden düzenleyelim. Hakeden insanlara bu kadroyu verip, geçici süreli (5-10 yıllık) kadrolar oluşturalım ve doçent olmayı hakeden ve haketmeyen akademisyenleri ayıralım. Doçent olamayanları öğretim görevlisi veya araştırmacı-uzman olacak şekilde yeniden istihdam edelim ve her insanı en iyi yapabildiği işte en doğru şekilde kullanalım.

5. Seni dinleyen olur mu?

Cevap: afedersiniz s.kinin ucunda sallayan olmaz.

Sonuç: muhtemelen beni yılbaşında Avrupa'dan temelli döndüğüme pişman edecek gelişmeler yakında. En iyi ihtimalle Türkiye de henüz başladığım akademisyenlik hayatım çok erken bitecek ve öğretim görevlisi olarak bundan sonra research yapamadan sadece derslere girerek iş hayatıma devam edeceğim, en kötü ihtimal ile işsiz kalacağım ve özel sektörde iş aramaya başlayacağım.

Kısaca benim açımdan tünelin ucu bombok biryere çıkıyor, yurtdışında olup benim gibi vatan hasreti ile yurda dönmek isteyenlere tavsiyem:

Dön-me-yin!!!!!
bir gün mutlaka kaldırılacağını biliyordum. çünkü biraz prestij sağlayacak ya da memnun edecek her ne ünvan, makam, lokasyon,

vb şey varsa bir bir kaldırıyorlar.
doçentin bir alt evresi.
Erdoğanın Rektörlere seslenerek gereksiz gördüğü akademik makam.
Şimdi troller neyin ne olduğunu bilmeden saldırırlar yök e.
Kısa zamanda alacağım unvan. Şuan çok heyecanlıyım ama yardımcı doçent olunca da her şey sıradan olacak. Araştırma görevlisi olurken de bu kadar heyecanlanmıştım. Sonra bir şey olmadı.
(bkz: ezik)
olmamış doçenttir. olgunlaşması için biraz daha beklenmesi icap eder.
En çok çalışma gerektiren leveldir.
adı üzerinde yardımcı doçenttir.
aynı paradoks yedek subayda da var.
(bkz: amelelik)
ogrencı ıle arasında genellikle derin uçurum vardır. Proflar bile daha canayakındır. Sanırım ukalalıktan bu yardımcı docentlerınki. Zamanla gecer.
üniversiteden üniversiteye göre değişen kriterleri olan bir kadrodur. kimi üniversitede doktorasını bitiren biri ertesi gün yardımcı doçent olurken kimisinde bir sene, iki sene hatta üç sene beklemek gerekebilir. kimi üniversitede bir iki sci makaleye yardımcı doçent olunurken kimisinde en az 5-6 sci makale yazmanız gerekebilir. sonuçta rektörlüğün belirlediği bir karardır bu. en mantıklısı yardımcı doçentliği atlayıp direk doçentliğe oynamaktır.
hangi doçent e yardım ettiği bilinmeyen fakültelerin genç görünümlü "bu öğrencinin halinden anlar" dediğiniz ama sizi anlamayan öğretim üyesi.(akademisyen) Kendisi doçentlik sınavlarına hazırlandığı için kitap, defter, yayın, bilimsel dergi, bilimsel makale, ganyan eki* ve bilimum şeyleri okur. çok okuduğu için çok bilgilidir efenim.(bilgileri tazedir) Hayatının son sınavına hazırlanırken kendi dalında ne kadar incik cincik noktaları biliyorsa bu ders çalışma zamanlarında öğrenmişlerdir. Ve gel gelelim sizin de bunları bilmenizi isterler. Bu yüzden sorularının ayarını cozuturlar. Seçmeli bir dersi en azından bir yrd. doç. veriyorsa benden size tavsiye bir kez daha düşünün.*
12 eylül ile alakası olduğunu öğrenip şaşırdığım hede. akademik anlamda iki ünvan vardır. dr ve doçent. yardımcı doçent ve prof sadece pozisyondur.
yardımcı doçent olunca kendini bi bok zanneder bunlar da.
gerçekte hiçbir şeyle hiçbir şey arasındaki akademik ünvandır.

1980 sonrası "abi biz bu kadar bilimadamını yok ettik ama yerlerine koyduğumuz adamlar bomboş. bunların okulda kalması lazım bir şekilde. napsak da bunları kadroya soksak" problemine çözüm olarak üretilmiştir.

bir adam ya doçenttir ya doktordur ya da prof.tur. doç ile dr. arasında nasıl bir bilimsel sınıf olabilir ki? yani doçentliğe yeterli değil, doktordan da hallice gibi bir şey.
doçent ile dr. arasındaki kadroya sahip akademik ünvandır, kişi bu ünvanla artık bir öğretim üyesidir.
kenan evren safsatalarından bir üründür. yer yüzünde olmayan bir sıfattır. abd de bu arkadaşlara assistant Prof. denilir.
üniversitelerde en çok dikkat edilmesi gereken hoca tipidir. çünkü bu hocalardaki hırs , hiçbir hoca grubunda yoktur. öğrencilerle papaz olma konusunda üstlerine yoktur.
profesörler zaten profesör oldukları için sallamazlar fazla. dr. ünvanın almışların da zaten önlerinde uzun bir yol vardır ve öğrencilerle iyi geçinirler fakat bu yar. doç. lar... dekanlık kimsenin başına vermesin diyorum...
taşıyanların kendilerine yalancı doçent dediği doçentlik öncesi geçiş ünvanı. rütbe olarak askerlikteki karşılığı sanırım binbaşıya falan tekabül eder. (bkz: insanları rütbelendirmek)