bugün

yaratıcıya ve kutsal kitapların tahrif edilmemiş kısımlarına mantık çerçevesinde inanmak, ritüel dinini reddetmektir. ateistlere alternatif bir görüş biçimidir.
(bkz: deizm)
(bkz: deist)
yaratıcıyı kabul eden o' ndan gelen herşeyi de kabul eder. nefsimize ağır geldiği için biz insanlar işimize geldiği gibi yorumlarız orası ayrı.
ateizmden onceki son durakdir .
gayet mantıklıdır.
etrafını iyi incelemiş kişi davranışıdır. Fakat gavura kızıp oruç bozulmaz. Her ne kadar islam ve özdeşlikleri saçma sapan, arap gelenekleriyle bütünleşmiş ve karışmış olsa da akıl kullanılarak bu pis arap gelenekleri ayıklanabilir, tanrı' nın kurallar bütünü olan din gayet güzel yaşanabilir. Ha, tanrı' ya ibadet edilmesi emrini tanrı' nın egoizmine yoran andavallara da şunu söylemek gerek. Sana yaşama hakkı veren, irade veren tanrı' ya tapmak onun egoizmini körüklemek değil ona şükretmek ve saygı duymaktır. işe geldiği gibi yorumlanmamalıdır.
"Tanrıya inanıyorum, ama inançlı değilim. Matematik ve bilim, bana tanrının olması gerektiğini anlatıyor, ama inanmıyorum."
Salvador Dali
darwin'in yolunu benimseyen kişidir. maymunları görüyor, kendisine örnek alıyor, ona inanıyor ama maymunların bir dini olmadığı için dinsizim diyor.

edit: eksileyenler de maymundan geldiğine inanıyor herhalde. inanmayın sizi leylekler getirdi.
(bkz: thomas paine)
Saygı duyulur. Ki mantıklı bir şeydir. Sonuçta bu evrene bakar, her şeye. Bir yaratıcısının olduğuna inanır gördüklerinden dolayı.
çok ilginç kafalar var burada. hiçbir şey bilmeyip kendi cehaletinin karanlığı içinde cahil cesareti ile atmak tutmak. darwin mesela, bilimadamı değildi. bildiğin rahipti kendisi. ve ölümüne kadar da evrimi tanrının canlılığa zenginlik katmak için tasarladığına inandı. incildeki hesaba göre evrenin 6000 yıl önce yaratılmış olması fikrine alışamamıştı sadece o kadar süre bahsettiği evrim için yeterli değildi sonradan o yaşarken paleontolojik kanıtlarla dünyanın yaşının 5miyar yıl olduğunu duyunca sevindiği bilinir. ama inançlı bir rahip olarak öldü en nihayetinde.

yaratıcıya var deyip dinlere yok demek de zaten deizm başlığında inceleniyor. ateizmden öncesi değil genelde sonrasıdır ayrıca.
şüpheci insanların yaptığıdır. akıl ve mantık ile tanrının varlığına ulaşır. bilime güvenir. dünyadaki hiç bir şeyin yok edilemediği yada yoktan var edilemediği gerçeğini, bu sebeple her şeyin bir yaratıcısının olması gerektiğini bilir. dünyadaki canlı formunun uzaydan geldiği yada uzaylıların yarattığı fikrine karşılık, "peki uzaylıyı kim yarattı lan" diyebilir. bu yaratıcının tek olması gerektiğini de akıl yoluyla bulmuştur.

fakat gel gör ki hiç bir dine inanmaz. muhtemelen dinler, yüzyıllar öncesinde geldiği için şüpheyle yaklaşır, emin olamaz. yada hayatı kolayına geldiği gibi yaşar. dinleri ve yaratıcısının gönderdiği kitapları daha iyi incelemelidir. belki bu şekilde hangi kitabın yaratıcının kendi orijinal sözü olduğunu bulabilir.
güncel Önemli Başlıklar