Yapay zeka dediğimiz olay da birçok farklı algoritma kullanılır ancak gerçek yapay zeka mantığında ezberci değil, öğrenip uygulayan bir mantık kullanıyor.

Şöyle yani: Diyelim ki bir robot var ve bu robota ödül ceza sistemi uyguluyorsunuz, robot gidip engele çarptığında -10 puan alıyor. Ya da 10 saniye boyunca engele çarpmadan gittiğinde +10 puan alıyor. Robot -10 puan aldığında onun yanlış bir davranış olduğunu ve tekrar yapmaması gerektiği komutuna geçiyor.

Bu sayede ödül ceza sistemi ile birçok şeyi mantıksal algoritmalarla uyguluyor. Tabii dediğim gibi birçok algoritma farkı olabilir.
çıkarımcıdır.
robot belleğindeki tüm bilgiler a priori'dir.

yüzeyi tarar, nereye basması gerektiğine karar verir. bu tıpkı bizdeki gibi yarı ezber, yarı mantık durumudur. bilmediği yeni bir ortam-olay karşısında da tıpkı bizim gibi error verir veya hata yapar veya şansa bala devam eder. yani robotun tek eksiği felsefe yapmaması, çünkü duygu ve hislere, yani bir ruha, yani immanuel kant'ın deyimiyle bir üst bene sahip değildir.
ismini hatırlamıyorum ama bir robot sadece yotube dan yemek videoları izleyerek yemek yapmayı öğreniyordu. Bir insanın bir robota yada yapay zekaya herşeyi öğretmesi zaten mümkün değil. Örnek boston dynamicsin robotlarına yürümeyi kod yazarak nasıl öğretebilirsiniz. Bu bir insana bisiklet sürmesini anlatıp ilk seferde bisikleti sürmesini beklemeye benzer ki bu imkansızdır. Bir kaç yıl önce ayakta durmayan boston robotları artık ters takla atar hale gerldiler. Kısacası öğreniyorlar...
Bu kadar yazmaya gerek yok.

Ezbercidir.
Yapay zekayı yazan kodlayan yerleştiren var mı kendisi mi gelişir? Soru buraya doğru yönlendirilip düşünülürse sonuca daha rahat ulaşırız. Bu soruyu bir de insan için sorup karşılaştırmak lazım gelir. Öğrenme kaynakları nelerdir çıkarım yapma güçleri neye dayanır vs.