bugün

günlerce aynı hareketler tekrarlandığından, bir süre sonra takım içerisinde "adımına dikkat etsene abi bak senini yüzünden 2 saattir yürüyoruz, kolunu adam gibi salla, sanane lan göt!" vb şekilde tartışmalara yol açan, takım halinde düzgün yapılamadığında yemin törenine kadar süren, kafayı formatlamaya yarayan eğitim..
askerliğin temel eğitimidir. asker olmayı öğretir. rahat, hazır ol, yerinde dönüşler, tekmil verme, hizaya gelme, uygun adım, selam verme vb. bütün temel konular yanaşık düzen eğitimi olarak verilir. burada verilen eğitimi ne kadar iyi alırsanız askerliğinizin kalan kısmında o kadar rahat edersiniz.

fırça atmak için sizi yanına çağıran komutanın yanına gitiğinizde yanlış selam verirseniz fırça birden dayağa dönüşebilir.
(bkz: prusya askeri sistemi)
allah belasını versindir.
teskereye iki gün kala bile verilmeye çalışan eğitim. uzmanı astsubayı farketmez çektim restimi çıktım sıradan.
Askerliğin sıkıcı yanlarından biridir. Insan nasıl savaşılacağını falan öğrenmeyi beklerken aylarca nasıl yürüneceğini, sağa sola nasıl dönülüp nasıl selam verileceğini falan öğrenirsin.

Buna ayrılan zaman yerine sınıfına göre teknik ve pratik bilgiler kesinlikle daha yararlı olur.
afedersin götünü eline silip, sonra onu tuvalet kağıdına silen vardı, beşer tuvalet kağıdı kullanmayı bilmiyor hangi teknik, hangi pratik? senin o dediğin. tekniği ve pratiği hali hazırda olan ülke insanları için geçerli sevgili pezevenk.
Yalnız yanaşık düzende götümüzü nasıl sileriz eğitimi de yok. O yüzden göt silmeyi bilmemeyi yanaşık düzenle bağdaştıramadım.

Ama haksız da değilsin sevgili gemzuli, şöyle bir hafta kadar temel medeni yaşam dersi iyi olur.
askerliğin garipliklerinden birisidir. askerliğin tanımı der ki ''harp sanatını öğrenmek ve icra etmek sanatıdır.''

ulan harp etmeden zafer kazanmış gibi işin şeklini öğrenmeye ne gerek var. bu eğitim illa olacaksa bile kondüsyon, hayatı idame eğitimi, silahlı eğitimlerden sonra verilmelidir. ama çoğu askerin bildiği gibi askerliğin %90'ı gösteriştir.

yemin töreninde askerin uygun adım yürüyememesi, yemin törenini olması gerektiği gibi icra edememesi komutanların en büyük korkusudur.