bugün

Az yakmak için,
doğru zamanda vites değiştirin

UZMANLAR, yakıt tasarrufu için taşıt sürücülerinin ne yapması gerektiğini sıralarken, Otomobili kullanma biçiminiz, yakıt tüketiminin artmasına veya azalmasına da neden olabiliyor. diye uyarıyor.

OTOMOBiL sürücüleri Az yakıtla neden çok alamıyorum diye sitem ederken, yaptıkları yanlışları göz ardı ediyor. Çok benzinle az kilometre yapan sürücülere sürüş tekniği uzmanları şu öneride bulunuyor:

Taşıtları kullanma biçimimiz, aslında yakıt tüketiminde en önemli etkenlerden birisidir. Otomobili yanlış kullananların yakıt tüketimide fazla olur.

Yakıt tüketimini azaltmak sizin elinizde. Bunun nasıl olacağı konusunda şu önerilere uyun:

Otomobili rölantide ısıtmayın. Motoru rolantide ısıtmak motora verdiği zarar yanında yakıt tüketimini de arttıran önemli noktalardan biri.

Motoru çalıştırıp yala çıktığınızda yaptığınız birinci kilometre sonunda otomobilin yaktığı benzin üç dakika rölantide çalışmış kadardır. Yani otomobili üç dakika ısıtmak için harcanan benzinle 1 kilometre yol yapabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli durmada motoru da durdurun.

Kısa mesafeler için otomobil kullanmak lükstür. Yapılan bir test sonucunda 0 derece hava sıcaklığında 1,6 litrelik orta sınıf bir otomobil motoru marşa basıldığı andan itibaren 100 km.de 40 litreye eş bir tüketim değeri veriyor. Ancak 4 kilometre katledildikten sonra otomobil normal ısısına kavuşuyor ve tüketim normalleşiyor. Bu nedenle kısa mesafeler için otomobil kullanmak yerine yürümek daha sağlıklı ve ucuz oluyor.

Doğru zamanda vites değiştirin, ekonomik viteste sürün Birinci vitesi sadece otomobili hareket ettirmek için kullanın ve hemen ikinci, üçüncü ve dördüncü viteslere geçin. Vitesler değiştirildiğinde motor devride değişir.

Otomobili sakin, yol ve trafik koşullarına uygun kullanın. Ne kadar kararlı ve uyumlu otomobil kullanırsanız o denli az benzin tüketir ve o denli az sinirlenirsiniz. Otomobiliniz o denli az yıpranır. Akan trafiğin ritmine adapte olmak ve otomobilin hemen önüne değil daha ileriye bakarak gelişmeleri izlemek sakin ve trafiğe uygun sürüşün bir parçasıdır.

6-Tabii bu arada dikiz aynalarına bakmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Önünüzdeki araçla aranıza yeterli bir mesafe bırakın. Sık sık hız değiştirmekten kaçının. Yavaşlamak gerektiğinde ayağınızı gazdan zamanında çekin. Böylece hem balatalar hem de sinirleriniz daha az yıpranır. Önünüzde akan trafiği izlemek bu açıdan size yardımcı olacak ve panik fren yapmayacağı gibi yakıt tasarrufuda sağlayacaktır.



Motor
devri nedir?

MOTOR devri, krank milinin bir dakikada yaptığı devir sayısıdır. 6000 d/d lik maksimum krank milinin saniyede 100 devir yaptığı anlamına gelir. Her motorun maksimum devir sayısı olduğu gibi en verimli çalıştığı bir devir de vardır. Bu devir otomobilden otomobile değiştiği için teknik verilere bakıp ya da servislere danışılarak öğrenilebilir. Teknik verilerde Maksimum tork adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az tükettiği devirdir.Bu devirde kalacak biçimde vitesler değiştirildiğinde gereksiz benzin savurganlığı önemli ölçüde azalır. Örnek vermek gerekirse: Test edilen otomobilin birinde 100 km. uzunluğundaki düz bir yolda 4 üncü vitesle 60 km/s sabit hızla gidildiğinde 5.8 litre/100 km. tüketilmiş. Aynı koşullarda 3 üncü viteste 9 litre/100 km. tüketim saptanmış. Görüldüğü gibi aynı uzunluktaki mesafeyi bir vites küçülterek katletmek 3.2 litre, yani yüzde 55 daha fazla tüketime yol açabiliyor. Hangi hızda hangi viteste gidilmesi gerektiğini bilmek iyi gerekiyor

http://www.olcaysurucukursu.com/yakit_tasarrufu.html
haşmet bey'in ayrıntılı açıklaması sayesinde bizlere de pek fazla yorum bırakmayan yakıt tasarruf yollarıdır.

yukarıdaki yazıyı özet geçiyorum ve birkaç nokta da ben ilave ediyorum;

birinci vitesi sadece kalkış için kullanınız,
doğru vites değişimi yani motor devrini iyi ayarlayınız(yüksek devirli kullanmayınız),
90 km hız sınırını aşmayınız,
ani kalkışlar atarlı kullanımlar makaslar yapmayınız,
durmaları boşa atıp frene basmak şeklinde değil vites küçültüp motor freniyle yavaşlama yöntemi ile sağlayınız,
yokuş aşağı inmeleri boşa atıp frene basarak değil duruma göre en küçük viteste tamamlayınız.

bunlar ilk etapta size epeyce yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
dur kalk yapmanıza en az neden olacak yolları tercih etmek.
olabildiğince sabit hızda gitmek.
motor frenini iyi kullanmak.
sert kullanımdan kaçmak yani ani fren ani gazlamaları olabildiğince azaltmak mümkünse yapmamak.
Sürüş alışkanlıklarında ufak ama etkili değişikliklerle ciddi oranda tasarruf sağlama yollarıdır.

1-lastikler: hava basıncı kontrol edilip standart değeri neyse o olmalıdır. Normalde 32/34 olması gereken değerler çoğu arabada sürücüsü farkında olmadan 20'lere kadar düşmüş durumdadır. uygun lastik basıncıyla yol almak yakıttan tasarruf sağlar.

2-rutin bakımları yaptırmak(hava filtresi) hava filtresinin temiz olması ciddi oranda yakıt tasarrufu sağlar.

3-klima: en azından rampada motor zorlandığı anda klimayı kapatmak anlık yakıt tüketimini yarısı kadar düşürür.

4-cam rüzgarlıkları: camlar aralandığında içerdekilere rüzgar çarpmasını engeller ve arabanın içinde bulunduğu rüzgar tünelinin yapısını bozmamış olur. Camlar açıldığında arabanın hızını kesmesini engellediğinden yakıt tasarrufuna ve konfora katkı sağlar.

Bu saydıklarımız yakıt tasarrufuna katkı sağlayan donanımsal parçalardı. Şimdi de sürüş özelliklerine değineceğiz.

1-fren frenleme: gerekmedikçe frene hiç basmayın, hatta freni unutun, virajlarda ve kavşaklarda vites küçülterek(motor freni) yavaşlayın. Hem balataların ömrü uzayacak hem de daha kolay hızlanabileceksiniz. Neredeyse kârları tamamen yakıt tasarrufuna dayanan otobüs ve tır sürücüleri durmak haricinde frene basmaz. Onların motor freni yapmak için retarder dedikleri ayrı bi ekipmanları olur ya neyse pek de önemli değil. Sonuçta sizin manuel yaptığınız motor frenini otomatik yapan bir alet.

2-gaz-gazlama: gerekmedikçe gaza basmayın. Şaka gibi değil mi? Evet gaza yalnızca belli bir hızı korumak için (mesela 110km/s) aralıklı olarak basın. Büyük araç sürücüleri rampa çıkarken dahi gaza sonuna kadar basmaz. Eğer o tırlar otobüsler binek araç sürücülerinin alışkanlıklarıyla sürülseydi koskoca firmalar hep iflas ederdi.

3-kırmızı ışıklar: şehirler arası giderken şehir içine girildiğinde kırmızı ışıklı kavşaklarda ışığa yakalanmamak için yavaşlanır. Duran bir araç hareket ettirilmeye çalışıldığında anlık olarak uzun yolda harcadığının 3-4 katı yakıt harcar çünkü. Hem şehir içinde yeşil dalga muhabbeti vardır. Bir ışığa yakalanırsan tüm Işıklara yakalanırsın.

4-duraklama: zorunlu olarak duraklanacaksa düz yolda veya rampada değil de inişte duraklanır. Kamyoncular mesela bilseler ki kuş sütü var yine de rampadaki tesislerde durmaz. Veya iş yapan büyük tesisler hep tatlı rampa inişlerindedir. Bilemedim tavuk-yumurta meselesi.

5-uygun devir: düz yol ve inişte yüksek vites, düşük devir. Rampa çıkarken ise düşük vites az gaz mantığı. Aynı mantık düşük yakıt tüketimi.

Bu yollarla standart bir kullanıcı dahi 100 km'deki yakıt tüketimini 2-3 lt aşağıya çekebilir. hem de yolcular için ani dur kalkların olmadığı, virajlarda kimsenin savrulmadığı konforlu bir yolculuk yaşanmış olur. Zor şeyler değildir ancak alışmak biraz zaman alır.
lpg li araç kullanın. yakıt tasarrufu sağlar ama motorun ömrü benzine kıyasla uzun olmaz.

edit: kaliteli yakıt kullanın (opet po shell vs.)
bazılarının içine su katıyorlar firmalar yada kaçak getirenler.bu yuzden yakıt hem çok çabuk bitiyor hem de motorun anasını ağlatıyor.
güncel Önemli Başlıklar