bugün

gotumuze kacacak seyin * hic de kucuk olmayacagi kesindir.
(bkz: muhabirimiz tellal felaket imkb den bildiriyor)

(bkz: evet tellal söz sende)
nasıl ki sözde ekonomik iyileşme belirli bir yapısal iyileşme stratejisinden kaynaklanmamıştır, gerçek ekonomik kriz de ulusal piyasalarda halihazırda uygulanan politikaların çöküntüye uğraması nedeniyle olmayacaktır. petrol fiyatlarındaki artış, hammadde maliyetlerini yükseltmekte inşaat sektöründen, otomotiv sektörüne kadar pek çok işkolu bu sıkıntıyı fiyatlarına yansıtmak zorunda kalmaktadırlar. global ve derin bir likidite krizi kapımıza dayanmak üzeredir. peki biz bu krizi atlatabilir miyiz?

kimse kimseyi kandırmasın. hükümetin salt yüksek reel faize dayanan maliye politikası muhtemel likidite krizinde anlamını yitirecek ve hali hazırda imkb'de etkilerini gördüğümüz sıkıntı, tahvil bono piyasasına yansıyacak, hükümet parayı tutmak için ya faizleri fahiş derecede yükseltecektir ya da çılgınca bir özelleştirme programı ile milli değerler tüketilecektir. bu kehanet değildir. 1 sene içerisinde karşı karşıya kalacağımız gerçek senaryodur. bu krizi minimum zararla atlatabilecek ülkeler en temel ifadeyle tükettiğinden fazlasını üretebilen yani cari açık vermeyen ülkeler olacaktır. hâl ve gidişat hayra alamet değildir.
herkesi derinden etkileyecek bir kriz karsisinda bazilarinin agizlarinin suyunun akmasi cok ilginc. ekonomimiz riskli ama bir çok yalan yanlış, eksik bilgiyle durumu daha kötü göstermek, bir panik havasi yaratmaya calismak kimseye fayda saglamaz.
1.28 ile piyasaya 1 milyar dolar girdi yapan yabancinin ytl'ye cevirerek faiz gelirine , 1.15 dolar alip giderken boylece 1 milyar 282 milyona cikaran ve dunyanin hicbiryerinde olmayan %28 lik karin ardinda biraktigi cari vurgun-acik.. iyi bir ornektir. (yani ne diyor ic borclanmaya sebeptir diyor, ic borclanma 400 milyar dolar civaridir)

edit> hahaha kotulemis biri bunu, kesin bir tanidigi belediye de calisiyor.
Istanbul menkul kiymetler borsasina kayitli turk firmalarinin toplam degeri 400 milyara yakindir... borclarda o civarda. yani memleketi satsan borcuna yetmiyor gibi bir sey.
çok uzun süredir sürdürülebilir olarak tanımlanan krizin, sürdürülemez noktaya gelme anı.

Bu arada, kapitalizm krizlerle var olabilir, diyen karl marx'ı rahmetle anmadan geçemeyeceğim.
iktisat bilen insanlarin yorum yapmasi gereken basliktir. ama tabi normal karsilamali, biber fiyatlarindaki degisimlerle enflasyon yorumu yapan yazarlarimiz hurriyet gibi gazetelerde ekonomi hakkinda yazabiliyorsa burada da herkes yazabilir.
nedeni ve nasılı hakkında iktisat bilmeyen insan olarak, iktisat bilenlerden allah rızası için,iktisadi 3 cümleyle cevap istediğim krizdir.

başımızı çok ağrıtacak krizdir, hükümet olası krizden önce türban sıkıntısını piyasaya sürmüş ve krizin içsel dinamik tetikleyicisi olarak türbana sarılmayı uygun bulmuştur.
kimsenin ağzı sulanmamaktadır muhtemel krizden nemalanmayı düşünmek ciddi paraya sahip olan insanların ya da fon gruplarının düşüncesi olabilir.

biz mi? yıllardır bu tehlikeye karşı uyaran insanları ısrarla dinlemeyenlere karşı en fazla acı bir tebessüm ederiz o kadar. zira biz de %47 gibi bu geminin tayfasıyız.
ortada yalan yanlış bir bilgi falan yoktur. cari açık bertaraf edilemediği gibi, üretim artmamış, vergi gelirleri azalmış, borç stoku inanılmaz derecede büyümüş, istihdam sorunu çözülememiştir. bu durumda tabi ki global bir kriz canımızı okuyacaktır.

yahu basit düşünmek gerek bazen...

bilgisayar yapabilecek donanıma sahip olmama rağmen üşendim, dolar üzerinden gittim bilgisayar aldım, dolar iki kat arttı. ne olurum ben?

düşünelim dolar neden ısrarla düşük tutulmaktadır? merkez neden doların kurunu yukarı atacak hamleyi yapamamaktadır? böyle yapması ihracatçıyı rahatlatmaz mı? çok gurur duyduğumuz ihracatımız daha da artmaz mı? iyi olmaz mı? olur peki neden yapılamıyor? dolar ve euro üzerinden borcumuz çok, ve o borcun karşılığı yok. yok kere yok, yok ulan yok.

türkiye ekonomisi ise yıllardır üreterek bir noktaya gelmek yerine, üretimi teşvik etmek, reel sektörü canlandırmak yerine, faizci ve borçlanan bir yöntem izlemektedir. yüksek faiz öde para gelsin. rakamlar yüksek çıksın. elalemin fonuyla sermaye piyasasına girmektir yaptığımız.

yalan yanlış bir bilgi yoktur ortada. görüntü kötüdür.

madem bir cari açığı kapatamayacaksınız, kapatamadığınız gibi 6-7 kat arttıracaksınız, vatanı bu kadar satmak neyin nesiydi allah aşkına?
(bkz: göremeyeceğiniz banknot resimleri için tıklayınız)
genellikle balkanlardan gelir. salgın şu sıralar, dikkat etmek lazım.
yok öyle birsey en azından Türkiye için gecerli olmayan kriz!
ihracat yüzaltı milyar dolar oldu ya rekor kırdı ya,
ithalat ise yüzyetmiş milyar dolarda kaldı.
dünyanın en yüksek faiziyle borç alan biz değiliz ki!
bizim ülkeye yabancı yatırımcıların ilgisi yüzde yüz arttı ya
neresi denk gelirse alıyorlar ya
sıcak para giriyor ya ülkeye!
hem hızla yükselen bir ekonomimiz mevcut ya!
hemen etkisini gösterdi:
otellerde kdv indirimi yüzde sekize indi ya,
daha ne istiyorsun ?
yazın cıktığın tatiller!cebine zarar veremeyecek artık.
2001 den beri medyanın geldi gelecek diye, haber üstüne haber yaptığı krizdir.
fena vuracak bu sefer. dunya oyle bir hale geldi ki, bir yerde kelebek kanadini cirpacak, obur tarafta kiyamet kopacak.
citigroup un zarar açıklaması ve abd ekonomisinin gireceği muhtemel olan resesyon, piyasaya en başından beri olan güvensizlik tetiklemiştir potansiyel krizi. olayın akp yle falan ilgisi yoktur, sonuçta kriz global bir krizdir. en büyük etkiyi asya borsası görmüştür. ama insanımıza bir iki çift laf etmekten kaçınamayacağım; yok efendim tr ekonomisi çok iyi gidiyordu, likidite bolluğu vardı, faizler güzeldi ve bunların hepsi bilmem kaç yıllık akp hükümetiyle olmuştu. durmak yok yola devamdı. ey güzel canlar kafaları çıkaralım kumdan da etrafımıza bakalım, tekrar düşünelim tam bağımsızlığın ekonomik bağımsızlıkla gerçekleşeceğini. lider lider olsaydı da kurtarsaydı ekonomiyi yabancı talanından. yabancı yatırımlar * tek gecelerde eşek yüküyle para kaldırıyordu 4 senedir. ımf e sormadan sakal traşı olamıyorduk. ama toz pembe yaşıyorduk. dilerim çok ocaklar sönmez 2001 de olduğu gibi..
döviziniz varsa bekletin, kağıdınız varsa kurtulun..43 bine dayanacak imkb..
durmadan yaklaşan ama nedense bazılarına göre hiç yanaşmayan kriz.
--spoiler--
- komutan logar bilinmeyen bir cisim yaklasiyor.
- kimsin lan sen? cik disari cik cik.
--spoiler--
(bkz: Arjantin)
(bkz: kötü bir film gibi basindan sonu belli)
yavaş yavaş sinyallerini vermeye başlamış buhrandır.

ocak ayına oranla usd ytl karşısında %8 değer kazanmış, imkb ise 56.500 seviyelerinden sert düzeltmelerle 41.000'e kadar gerileyerek yaklaşık %28 değer yitirmiştir. imkb'deki erimenin döviz piyasalarına gerçekçi bir oranda yansımamasının üç anlamı olabilir. Birincisi uluslararası fonlar ülkeyi güvenilir bulmamakta ve dışarı çıkmaktadır. ikinci olasılık ise fonların faiz ve döviz cephesinde pozisyon almalarıdır. Üçüncü ve kuvvetli olmayan olasılık ise likit beklemeleridir. Bu bağlamda imkb'deki düşüşün gerçekçi bir biçimde alternatif piyasalarda fiyatlandırılması kısa-orta arası vadede faizleri 20'li seviyelere, doları ise 1.3'ün üzerine çıkaracak gibi görünmekte.

Fiyatlandırılamayan kısım ise, muhtemelen ülkeyi terk edecek fonlardır. Tcmb rezervleri, fed'in temmuz sonuna yani " temmuz sonuna kadar artık bizden radikal hareket beklemeyin" uyarısına kadar rüşdünü ispat edebilecek mi merakla bekliyoruz. Yoksa türban bu sıkıntıyı damı örtecek? Bekleyelim görelim. Sıcak para politikasının zararlarını ve nelere mal olabileceğini gördüğümüz bir arjantin modeli var önümüzde. Bunları görmezden gelmek yerine, üretim ve istihdamı canlandırmak için formül aramak daha gerçekçi gibi görünüyor. yoksa tartıştığımız ucuz iç siyaset malzemeleri geleceğimize koyulan ipoteğin teminatı olacak.
#2986728

temel sinyallerini dolardaki öngördüğümüz hareket doğrultusunda vermiş krizdir. amerika'daki resesyon tehlikesi ciddi anlamda hissedilir olmaya başlamıştır.
(#2987253)
tarih de vermiştim. Haftaya işimiz zor.
2008 yılı başından itibaren birçok kişi tarafından konuşulan ve halkta ekonomik kriz olacak beklentisi oluşturmaya çalışan fakat gerçekleşmeyen ve gerçekleşmesi zor görünen durum.
yaklaşmakta değil, içerde efendim içerde. çoktan girdi.
(bkz: keriz krizi)
adı "bi türlü içerden çıkmamakta olan mali kriz" olarak değişmesi gereken kriz.