bugün

eski türk filmlerinde rejisör diye anılan sıfat.
yonetmen bir filmin her seyidir, sinema filmi icin konusuyorum simdi. o filmin rezil veya vezir olmasi onun elindedir. mario puzo'nun the godfather'ini verirsiniz ibrahim tatlises'in eline sicar sivar size bir firat verir. the godfather'in dunyanin en iyi filmlerinden birisi olmasi francis ford coppola'nin sayesindedir. yonetmenin buyuklugu de budur, usta bir ahci gibidir. elinde yeterli malzeme olmasa bile, oldugu kadariyla oyle bir yemek hazirlar ki size parmaklarinizi yersiniz.

oyuncunun da iyi oynamasi tamamen yonetmenin ellerindedir. marlon brando, al pacino, robert de niro gibi oyuncular gercekten cok cok usta oyunculardir, ama usta yonetmenlerle calismasalardi bu buyukluge gelemezlerdi. al bu oyunculari koy ibrahim tatlises'in setine bak bakalim nasil oynuyorlar, al pacino bile cig kofte yogurmaya baslar, bakin yonetmenin etkisi.

sonuc olarak soylemek istedigim: ibrahim tatlises yonetmen degildir.
film, dizi, haber programı, talk-show... gibi bilimum televizyon aktivitelerinde ve dahi tiyatro aktivitelerinde olayların akışını düzenleyen, kişilerin davranışlarını temellendiren, olaya yön veren kişidir.
yönetmen kanımca bir filmin ya da bir dizinin en önemli unsurudur. kamerayı kaç derecelik açıyla tutup ne kadar saga sürükleyecegini bilmek her baba yigidin harcı degildir.
zaten bir çok filmden de anlayabiliyoruz yönetmenin film üzerindeki etkisini. aynı filmi çeken iki yönetmen arasındaki fark bariz bir şekilde göze çarpıyor. ya da bir dizinin ilk bölümlerini çeken yönetmen ile son bölümlerini çeken yönetmenin diziyi nasıl etkiledigini görebiliriz.

yönetmenin bir diger görevi de sanırsam işaretler yapmak, sunucuya bir şeyler göstermek ya da el hareketi filan yapmaktır. özellikle bir çok sabah programında *yönetmen programa son derece müdahil olur, sanki yönetmeni yaşarız o programda;

-ııı yönetmen arkadaşım işaret ediyor bir reklam arası
*arkadaşlar kısa keselim biraz yönetmen el sallayıp duruyor ordan
-anam anam sikicek gibi bakıyor bu yönetmen

gibi konuşmalara konu olan kişilerdir.
özellikle sunucular üzerinde büyük baskı unsurudurlar.
Sanat organizasyonu yapan, filimin bütününe hakim, başlangıç yeri, gidiş yönü, tempo ve finali belirleyen en yetkili filim adamı.

Yönetmenin icrası tek başına bir sanat değildir.ilgili bir çok sanatı harmanlayarak bir film meydana getirir.

Edebiyat-Senaryo
Tiyatro- Oyunculuk ve Mizansen
Fotoğraf- Filmi görüntüleme
Resim- Kadraj ve renkler
Kompozisyon- Kurgu
Müzik- Filmin müziği
ışık- Fimin ışık tasarımı
Ses- Filmin sesi
Grafik- Özel efektler
Animasyon- Modellemeler
Mimari sanatlar- Dekor / dış mekanların görüntülenmesi
Stilistlik- Kostümler
Makyaj- makyaj
Kuaför- kuför
ve daha sayamadığım bir çok sanat dalından sanatçıların kendisini ve ürünlerini alarak bir araya getirme ve bir denge içinde sıralama sanatını icra eden kişiye yönetmen denir.

kişisel tarif:
Senarist bir erketir, yönetmen dişi. Yönetmen senarist tarafından döllenir.
Çekimler sırasında hamilelik dönemi yaşayan yönetmen yavrusunu karnında taşır. Montajda doğurur.
yöneten adamlar anlamına gelen yarı türkçe yarı ingilizce melez cümle.
sinema babında iyilerinden birkaç örnek için:
http://www.ozgurgundem.net/haber.asp?haberid=42472
bankalarda bir bölümün sorumluluğunu almış imza yetkisine sahip kişilere de yönetmen denmeye başlamıştır. tahminimce "director" kelimesinin ingilizcede hem film yöneten kişi hem de herhangi bir organizasyonda yönetici olan kişi anlamına geldiğinden, bu kelime de buradan apartılmış ve doğrudan kullanıma açılmıştır. *
(bkz: ömer kavur)
(bkz: zeki demirkubuz)
(bkz: nuri bilge ceylan)
(bkz: Olsa da bir şeyler yönetsek)
ünlü olmak için yatak odasından geçilmesi gereken kişi...****
friedrich dürrenmatt ' ın hitler dönemi almanyası yıkıldıktan sonra bir diktatörün iktidarı ele geçirip tüm ülkeye hakim oluşunu anlatan öykü kitabıdır ...
kendilerine has bir sandalyeleri vardır bu kişilerin.
SiNEMAyA kendi hayat görüşünü, kendi bakış açısını, kendi hayal gücünü yansıtan kişilerdir...
televizyonlarda görüntü, kurgu, ses, ışık ile ilgili gerekli bilgiye sahip, programın akışını yönlendiren şahıstır. kişilerle dialoglarının çok iyi olması önemlidir. eğer resim seçiciliğini kendi yapmıyorsa, resim seçisi ile iyi koordine olmalıdır. türkiye'de favorim Musa Çözen'dir.
istihbarat teşkilatlarının başında bulunanlarının gizli mesleği.
bütçe durum ve şartlardan bağımsız beyninde canlandırdığı ve hayalinde sınırsızca süslediği yapıtı ortaya koymaya mevcut şartlar altında beyninde tasarladığı gibi ortaya koyan sanatı icra eden, idare eden, olaylardan çok duyguyu paylaşmayı başarabilmiş medyatik sanatçılardır.
sinemadaki çekilmiş ayrı ayrı filmlerin, ayrı ayrı tanrısı olduğunu düşündüğüm kişiler.
başarılı ve başarısızları olmakla mütevellit paralısı ve parasızı da vardır.
oysaki çok sevdiğim bir meslektir.
hayranlık uyandırır.
hayal gücü çok yüksek kişi. herhangi bir işi kafasında yaşıyormuşçasına canlandırabilen, istediği açıdan bakıp olaylara müdahale edebilendir.
En azından iyi olanları...
iki kardesin birlikte yapmalari az raslanir is degildir.
Muslumansi bitkinlik, bu gunde bir sey ogrendim.
Film yönetmeni veya yönetmen, herhangi bir kuruluş veya oluşumu, sinema ya da dizi yöneten kimse anlamına gelir. Bir tiyatro veya film yönetmeni, Türk Dil Kurumu tanımına göre, oyunlarda "oyuncuların rollerini dağıtıp oyunu düzenleyen ve ilgili rollerin tümünün hazırlanan objeye uyumu ve düzeninden sorumlu kimsedir".↑ Yönetmene rejisör de denir. Film yönetmeni bir senaryo temelinde, filmin artistik ve dramatik yapısını düzenler...
görsel
görsel
görsel
görsel
müthiş sosyologlardır.
müthiş psikologlardır.
müthiş felsefecilerdir.

toplumların zihinlerini şekillendirme yeteneğine sahip insanlardır. iyi veya kötü olarak kullanılabilirler.

inanılmaz işler çıkarırlar fakat insanların çoğu anlamaz, %90'ı boşa gider emeklerinin. bunu iyi bilirler ve o yüzden %90'ı değil de %20-30 boşa gitsin tarzında işler yaparlar.