bugün

uzak akrabamdır. montgillerden, o da.
1867-1925 yılları arasında yaşamış realizm akımının hararetli takipçilerinden, 1924 nobel edebiyat ödülü sahibi polonyalı yazar.

çocukluk dönemi, doğduğu polonya toprakları rus işgali altında olduğundan yakın akrabalarının özgürlük mücadelesi ve rusya'ya karşı düzenledikleri ayaklanmalar içerisinde geçmiştir.

babası, kilisede org çalıyor ve oğlunun bir din adamı olmasını istiyordu. reymont, çocukluk dönemlerinde papaz okullarında din eğitimi gördü ancak, din adamı olmak istimiyordu ve bu yüzden, okul kütüphanelerinden gizlice edebiyat, felsefe ve tarih kitapları alıp yatakhanede gizli gizli okuyarak kendisini geliştirdi.

işgal karşıtı vatanperver genç edebiyatçıların oluşturduğu 'genç polonyalılar' birliğine katıldı. 20'li yaşlarında çalışmak için gittiği varşova'da grev sözcülüğünden gözaltına alınıp fişlendi ve şehir dışına sürüldü. küçük bir kasabada kondüktörlük yaptı ve hayatını bir süre bu şekilde idame ettirdi. kendi deyimi ile "sıkıcı, ilkel ve sert yaşam koşulları" onun ruhsal anlamda dibe vurmasına neden oldu. bu sıkıntılı dönemlerinden, tanıştığı bir alman profesör ile ruhçuluk felsefesi üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde kurtuldu. bu dönemde onlarca hikaye, tamamlanamamış romanlar, şiirler ve dramalar yazdı. birkaç kısa hikayesini varşova'da bir eleştirmene gönderdi ve 6 ay sonra bir yayınevi redakte metinleri kendisine göndererek basım izni istedi ve ilk hikayeleri böylece 1894 yılında bir dergide yayımlanmış oldu.

kısa bir süre sonra demiryolu şirketinden ayrılarak varşova'ya yerleşti ve haftalık bir dergi eki için kaleme aldığı 'ışık dağında hac' (1895) isimli dinsel içerikli ilk kitabı yayımlandı. sonra sırasıyla, komedyen (1896), fermentler (1897), ağır sanayi ve vadedilmiş topraklar (1899), köylüler (4 cilt / 1904-1909), vampir (1911), bir üçleme olarak yayınlanan ve son bölümü olan 'isyan' alman işgali altında kaleme alınan yıl 1794 (1913-18) ve son olarak nispet (1923).

1899 yılında kaleme aldığı 'vadedilmiş topraklar' adlı romanı polonyalı ünlü yönetmen 'Andrzej Wajda' tarafından 1975 yılında beyazperdeye de uyarlandı ve bu film ülkemizde de gösterime girerek büyük ilgi gördü.

1930-32 yılları arasında 36 ciltte toplanarak varşova'da yayımlanmış tüm eserleri, 1957 yılında cracow'da 12 cilt halinde düzenlenerek yeniden yayımlanmıştır.

nobel edebiyat ödülü seçim komitesi ona ödülünü verirken şu gerekçeyi deklere etmiştir;

"Büyük milli destanı, "Chlopi" (Köylüler) nedeniyle."

yazar, diğerlerinde olduğu gibi bu eserinde de şahsi gözlemlerini kullanmış, realist bir çerçeveye sıkı sıkıya bağlı kalarak fakat epik kalıplarını alışıla-gelmişin dışında, kendi meşrebine göre oluşturmuştur. bu eserde, işgal altındaki topraklarda yaşayan cahil fakat çalışkan polonya köylüsü'nün dramı, tüm çıplaklığı ile okuyucunun gözleri önüne serilmiştir.

edit: yazım kuralları.
güncel Önemli Başlıklar