bugün

batıya ilişkin.
konusu abd'nin batı'sında, 1850'lerle 19. yüzyılın sonu arasında geçen özgün bir roman, öykü, film, televizyon ve radyo oyunu türü.
yumurta topuk çizmeli, bellerinde silah ve atlarıyla dolaşan adamlar ilk çağrıştırdıkları..
(bkz: the great train robbery)
beyazların iyi,
kızılderililerin kötü olduğu kandırmaca..
(bkz: western union)
abd'nin Atlantik kıyısından içerilere, batıya doğru göç sırasındaki olayları konu alan; çoğu zaman at sırtında, kovalamalarla dolu olan film türü.

Serüven filmlerinin en tanınmış özelliklerinden olan kovboy filmi, bu bölgenini tarih olaylarından, halkbiliminden, bu ikisine dayanılarak oluştururmuş yazın türlerinden yararlanır. Kovboy filminin belli başlı izlekleri şunlardır: Göçmenlerin bilinmedik yeni bir anakaraya ayak basışları; anakara içlerine yayılmaları; bu yayılış sırasında kızıl derilerle, doğayla savaşımları; yeni topraklara yerleşme sorunları; bağımsızlık savaşı, iç savaş, altına hücum; el değmemiş topraklara hücum; gecekondu kasabaların; gecekondu çifliklerin kurulması; anakaranın iki ucunu birbirine bağlama çabası...
(bkz: hugo montenegro)
(bkz: western digital)
(bkz: piyasadaki en sağlam sabit diskler)
her pazar sabahı anne-babanın izlediği,yetmezmiş gibi sana da zorla izlettiği,trt 1'de yayınlanan o tırt siyah beyaz kovboy filmleriyle başlar western'e karşı tutumunuz, western filmlerinde akla gelen ilk isim genelde ''clint eastwood'' olur.
Les Retrouvailles albümünden harika bir Yann Tiersen parçası.
Western sinemasının az çok tarihini bilenler bu tip filmlerin gerçek hayatla bağlantısı olmayan fantastik filmler olduğunu bilirler. Çünkü 1900'lerin başından 1970'lere kadar anlatılan dünya tamamen farklılık göstermiştir. Tek bir doğruları yoktur. Ancak gerçek olan bir şey vardır ki: filmlerde anlatılan kovboylar ile gerçek hayattaki kovboylar arasında uzaktan yakından bir bağlantı yoktur.
bu yıl 9 eylül güzel sanatlar genel kültür sınavında beni yakan tür.
Aslında tamamıyla Amerika’ya ait bir tür olsa da western’in en iyi ürünleri birçoklarına göre italyan yapımı “spagetti western”lerdir. Ülkemizde de geçmişte western türünde filmler çekilmiş ancak yüzde gülümseme bırakması dışında pek varlık gösterememişlerdir.

izlenmesi gereken western filmleri için:
http://sinemayazari.blogs...ken-western-filmleri.html
50 ve 60'lı yıllar en parlak dönemidir, 70 lerde ise uzatmalarını oynamıştır. ilk akla gelen isimler john wayne, clint eastwood ve henry fonda'dır.
Bir kültür. 'Vahşi Batı' yaşam tarzı. Bu kavramı daha çok sinema türü olarak duyarız.
Her pazar sabahı trt'de çıkan film türü.

Takipteyiz.