bugün

Ben doğduğum yıl yani 1977'de uzaya fırlatılmış, kırk yılı aşkın süredir yolculuğuna devam eden uzay aracıdır. Üstünde altın bir diske kazılı dünyanın yerini gösteren diyagram ve pek çok dilde selamlama mesajı ile şarkılar bulunan kayıt cihazı vardır. Halen dünya ile iletişimi devam etmektedir.
içerisine yerleştirilen ses kayıtları çok duygulandırıyor insanı. Düşünsenize olur da bi canlıyla etkileşime geçeriz diye hazırlanmış ve içerisine iki aşığın kalp çarpıntısı, yeni doğan bebeğin ağlaması gibi duygu yüklü sesler yükleniyor.
azmi, yalnızlığı, kararlılığı, kutsallığımızı, öğrenmeye-birbirimize muhtaçlığımızı, merakı ve daha bii sürü şeyi hatırlattığı için baş ucumda bir küçük çizimini tutuyorum.
sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun,

isimli Türkçe mesajı uzaylılara taşıyan yapay uydumuz. kura kura bu cümleyi kurmaları da çok enteresan.

(bkz: sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız)
ilkinin yer'den uzaklığı şu an için yaklaşık 148.7, ikincisinin ise yaklaşık 123.7 astronomi birimi olan ve uzaklaşmaya da devam eden kardeş uzay araçları.

biraz uzun bir entry olacak, çünkü merak edenler için biraz detay vereceğim. önce biraz teknik bilgi, sonra da sonuç. teknik kısmı okumak istemeyenler doğrudan sonuca geçebilirler.

***

ilk araç dünya dışına 1977 yılında gönderildi. her ne kadar şimdi dış uzayı, yani güneş sistemi'nin ötesini incelemek niyetinde olsa da, yanlarından geçerken bazı gezegenlere ilişkin çok önemli veriler de gönderdi. bazı gezegenlerin ve uyduların atmosferlerine, halkalarına ve uydularına, manyetik alanları ve volkanizma sistemlerine ilişkin önemli bilgileri voyager kardeşler sayesinde öğrendik ilk kez.

aracın hareket yönü, güneş sistemi'nin galaksi içerisindeki hareket yönünde. başka bir deyişle Ophiuchus takımyıldızı'na doğru hareket ediyor.

araçta, her türden ikişer tane olmak üzere 3 tür, yani toplam 6 bilgisayar bulunuyor. günümüz bilgisayarlarına kıyasla hemen hemen bir hiç diyebileceğimiz özelliklere sahipler. hepimizin elinde bulunan akıllı telefonlar bile saniye başına bunlardan milyonlarca kat fazla veri akışına sahip. bunların bir kısmı bilimsel verileri toplamak, bir kısmı yer ile haberleşmeyi sağlamak ve problem olduğundan alarm vermek gibi işlevlere sahip. araçta saat bulunmuyor. bunun yerine bir osilatör var. bunun ürettiği titreşimlerin frekanslarına ait bilgi, yerde irtibatta olduğu istasyonla arasında belli yöntemlere göre bildiğimiz saat dilimlerine çevrilebiliyor.

sanılanın aksine, bu tür uzay araçları çok fazla güç kullanmıyor. bunları istediğimiz şekilde kullanmak için gereken güç, birkaç ampulü aydınlatacak güç kadar sadece. üstelik bazı durumlarda, sistemlerin çoğu gereksiz yere güç kullanmamak adına kapatılıyor. voyager 1, 1990'da son kez "güneş sistemi'nin aile fotoğrafı" adlı bir dizi fotoğraf çekebilmek için kameralarını geriye çevirdi ve ortaya bu fotoğraflar çıktı:
https://voyager.jpl.nasa....ok/solar-system-portrait/

ardından da kameralar, gereksiz yere güç kullanmaması adına kapatıldı. tekrar açılabilir mi? evet, bu mümkün, ama çalışacaklarının garantisi yok. zaten bulundukları karanlık ortamda da, çok parlak bazı yıldızları göstermek dışında pek işe yarayacakları da düşünülmüyor. şu an için voyager 1'in 4 sistemi açık, 6 sistemi ise kapalı durumda.

voyager 2'ye gelince;
bu aslında kardeşinden 2 hafta kadar önce gönderildi uzaya. bunun amacı da yine kardeşininki gibi satürn ve jüpiter gibi gaz devlerine ilişkin veri elde etmekti. bu görev bittiğinde, voyager 2'nin hâlâ çalışır vaziyette uranüs'e ulaşabileceği görülünce nasa "bari ona da bakalım" düşüncesiyle göreve devam etti.

şu anda sagittarius ve pavo takımyıldızlarına doğru hareket ediyor ve yine kardeşi gibi o da dış uzaya doğru yol almakta. gitmeden önce o da voyager 1 gibi, güneş sistemi içindeki uzak gezegenlere ilişkin önemli bilgiler verdi bize. 5 sistemi açık, 5 sistemi ise kapatılmış durumda.

voyager 2'nin bu yıl, voyager 1'in ise 5 yıl sonra yavaş yavaş tüm sistemlerinin kapatılması planlanıyor. bundan sonra bilimsel herhangi bir veri alınmayacak bu araçlardan. fakat 2036'ya kadar pek işimize yaramayan sinyaller göndermeye devam edebilecek kapasiteleri mevcut.

***

sonuç:

bu ikizler aslında esas görevlerini çoktan başarıyla tamamladılar. öncelikli hedef satürn, jüpiter, neptün ve uranüs gibi gezegenlere ilişkin veri elde etmekti. şu anda devam ettikleri yıldızlar arası ortam görevi, araçlar hâlâ çalışır durumda olduğundan devam ettirilen bir görev. araçlar dünyaya sinyal göndermeye devam ediyorlar. voyager 1'den yaklaşık 19, voyager 2'den ise yaklaşık 16 saatte ulaşıyor sinyaller. ancak yakın zamanda yavaş yavaş tüm sistemleri kapatılacak ve araçlar sonsuza dek uzayda serseri mayınlar gibi dolaşmaya devam edecekler. belki de sonsuza dek sürmeyecek ve gidip bir gök cisminin önce yörüngesine girecek, sonra da çekim gücü nedeniyle zaman içerisinde o cisme düşecekler.

bu siteden, hangisinin yer'den ve güneş'ten ne kadar uzakta olduğunu gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz:

https://voyager.jpl.nasa.gov

uzun aralıklarla sayaçlar geri sayacaktır. bunda bir problem ya da hata yok. tamamen dünya'nın bir yandan güneş etrafında dolanması, ama araçların yollarına dümdüz devam etmesiyle ilgili geometrik bir vaka.
Nasa’nın hiç bir zaman uzaya yollamadığı kendisi ile romantik bağı güçlü milyonlarca insanın yürekten takip ettiği ve fantastik hayaller kurmalarına neden olduğu uzay aracıdır.
Hacım önce siz bi ay’a gidin bi görelim diyenlere,biz o teknolojiyi kaybettik diye mavi ekran verdirten nasa’nın yüzlerce balonundan yanlızca biridir Voyager.
Bunun birde ekürisi Pioneer falan vardı.eğlencelik işte
vay be sözlükte böyle başlıklarda mı açılırdı.
Ben şok.
başlığı açan yazarı tebrik ve takip ederim artık.

Bunalmış hatta soğuma evresine girecekken heyecanlandırdı bu başlık.
Heliosferi aştığını biliyoruz. Veri gönderecek hali kalmaz yakında.
güncel Önemli Başlıklar