bugün

Halkbank hisselerinin yüzde 50'si, thy hisselerinin yüzde ellisi, ziraat bankası hisselerinin yüzde ellisi, Çaykur, ptt, eti maden ve tpao hisselerinin tamamını barındıran satışa çıkma olayıdır. Bunlar hep varlıktan satış 2002'den önce yokluk satışları vardı...
Uygun taksit seçenekleri varsa alabilirim.
sata sata ülkenin içini boşalttılar amk.
Gitti bor madenleri. Demek ki 2023 de çomarlar ekmek arası bor yiyemeyecek.
Aslında biz böyle tengir, true, Gibson, titanik, falan birleşsek ortak alabiliriz.

Thy nin %50 si var la. Uçarız.
Gel batan ülkenin mallari bunlar gel, gel yandaș ucuza kap, gel yabanci Sermaye sende gel.
1. varlık fonu içinde şirket paylarının bulunduğu bir havuzdur. yani havuzun içinde ne makina, ne mal ne de para vardır.

2. varlık fonunun satışa çıkması demek bu havuzun boşalma borusundan ilerde geçecek olan nakitin bir kısmına bugün para vererek ortak olmak demektir. yani havuza nakit şirketler temettü dağıttıkları zaman girecek, ve havuzdan nakit havuz temettü nakti ile dolduğu zaman boşaltma borusundan çıkacaktır.

3. bana devlet diyorki bana 100 lira ver sana fondan 10 pay vereyim.

4. ben soruyorum bana bugün verdiğim 100 lira karşılığında ilerde ne kadar para vereceksin?

5. devlet diyorki fonda bulunan şirket payları kadar ben bu şirketlerin karından temettü alacağım. bu temettüleri bir araya getirip biriktireceğim. verdiğin 100 lira karşılığı sana ertesi yıl 10 lira nakit vereceğim.

6. ben de iyi diyorum gelecek yıl fonun bana vereceği 10 lirayı beklerim diyorum.

7. varlık fonu satışa çıkınca bakalım kim fondan pay alacak?

8. ama esas olay varlık fonundan pay alanların bir yıl beklemeden paylarını piyasada başkalarına satmaları, yani fon payları alıcıları ile fon payları satıcılarının bir arayua gelmesi. bu şeklde para piyasalarına yeni bir "yatırım aracı" girmiş olması.
Varlık fonu hisse satışı...
Veya bu fon içinde varlığın satışı.
Adı ne olursa olsun bir satış.
Ya da katılım pay hisse devri gibi teknik terimler olsun fark etmez.

Geçici bir rahatlama, nakit akışı döviz açısından hazineye hükümete bir kaynak yaratmak amaç.
Ya sonra ne olacak?
Bu fon girdisi düşecek. Hisse veya varlık fonu içinde bir yatırımın tamamı satılması demek buradan gelen nakit kazanç girdi miktarını ileriki dönemlerde düşürecek.
Öyle ya, bir iştirak dış kaynaktan alınan her sermaye girdisi o iştirak için ileride kâr dağıtımı nakit girdisi olarak fon cirosu üzerine yük olması demek olur.
Daha da basit olarak anlatmak gerekirse; %100 fon hissesi sahibi olduğunuzda 100 liralık kazanç sizin cebinizde demek, %50 bir hisse devri ortaklık vb durumlarda yarın sizin cebinizde 100 lira değil 50 lira olacak demektir.
Üretmeyen sıcak para ile ekonomik durumunu kontrol eden, girdi maliyetleri ile başedemeyen bir sistemde bu tür hisse pay devri satışı vb adına ne derseniz deyin satışlar sizi likitide zorluğuna sokar.

Satış devir ile yaratılan kaynak bu fon içinde olan şirketlerin sermaye artırımına mı harcanacak?
Fon içinde olan şirketlerin Yatırım ar-ge finansmanı için mi harcanacak?
Yeni ürün veya ürün geliştirme-çeşitlendirme ya da pazar payı için mi harcanacak?
Öyle olursa kaynak olarak fon yapısı dışından sermaye girdisi kabul edilebilir.

Daha önce işsizlik fonunun başına gelen, 99 depremi sonrası kurulan fonlar ile 2009 yılına kadar 10 yılda toplanan 20 milyar dolar http://www.gazetevatan.co...rem-parasi-nereye-gitti-/
2019'a kadar toplanan en az 50 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor nerede olduğu tam olarak bilinmez iken, bir karar ile asıl amacı harici kaynak dışı harcamalar ile fonlar dipsiz ve yararsız kuyu haline gelmiş durumdadır.
PLANLANMIŞ VAKKA.
Çok geç kalınmış bir hadise. Heralde bunu da 25 yıllığına devredecekler. Yersek tabii. Deniz bitti!
Para finish, mazot finish.