bugün

sayıları son yıllarda hızla çoğalan üniversitelerdir. kimilerinin parası olana diploma verme gibi bir misyonları vardır. devlet üniversitelerinden misafir öğretim üyesi almaya çalışırlar. şimdilerde neredeyse her semte bir vakf üniversite binası dikecekler. bu kadar hızlı mı yetişiyor öğretim üyesi? oralar bakkal mı? altyapı demek maddi olanak demek değildir. ticari zihniyetle açılan bu üniversitelerin kontrol altına alınması bilimin gelişmesi ve mezun öğrencinin kaliteli olması açısından önemlidir.
buraya sidik yarıştırma vakıf üniversitesini ve öğrencisini yerin dibine geçirme vs. amaçla yazmıyorum.
hazır lys zamanı, tercih yapacak arkadaşlara tavsiye vereceğim sadece.

türkiyede aşağıda sayacağım belli başlı özel üniversiteler ve geri kalanların da bazı belli bölümleri dışında tutup da özel üniversiteye gitmek ölü yatırımdır. sadece para olarak değil zaman olarak da. lütfen rehberlikçilerinizin filan o olumlu tavırlarına güler suratlara kanmayın , üniversite tanıtımı yaparken 'ama kendini geliştirirsen' diye başlayan her cümlenin yanına eklendiği bölüm ve üniversitenin b.ktan olduğunu bilin. hangileridir gitmeye değer özel üniversiteler:

bilkent üniversitesi
koç üniversitesi
sabancı üniversitesi
yeditepe üniversitesi

edit: benim zamanımdan beri tobb etu ve özyeğinin de yükselişe geçtiği bilgisi geldi. ekleyelim .

genel olarak her bölümü tercih edilesi olan bu özel üniversitelerdir hatta bazıları kimi alanlarda en iyi devlet üniversitelerinden de iyi olabilir. bkz. bilkent mühendislik ve temel bilimler . gelelim spesifik bölümlere bkz: tıp , hukuk bunlar için 2. derece özel üniversiteler de tercih edilebilir. bir de iletişim fakültesi & güzel sanatlar bilgi üniversitesi'nde ya da bahçeşehirde okunabilir.

bunlar haricinde gidip de özel bir üniversiteye harcayacağınız para, o kadar para vermişken sınıfta kalmayayım diye gireceğiniz stres, yaşayacağınız ortam, katlanacağınız insan tipleri vb. uğraşmaya değmez.

ha diyeceksiniz ki puanımız veya paramız bu saydıklarına yetmiyor, zaten iyi bir devlet üniversitesine de haliyle yetmiyor gidip sütçü imam'da mı okuyayım istanbulda okumak varken?

buna da söyleyebileceğim tek şey herkes okumak zorunda değil, hemen bu yıl okumak zorunda değilsin hele onca parayı döktükten sonra bu ülkede okumak zorunda hiç değilsin. zamanında sorumluluğunu alıp o sınava çalışıp o puanı almamış bir insan üniversitede onca dersin altından kalkamayabilir zaten. tamam öss bir kıstas değil zeka ölçmüyor vs geyiklerine girmeyelim ama bir şekilde(ister zekanla ister emeğinle) aşırı tempoya ders yüküne dayanıp dayanamayacağının ölçütü. eğer ben akıllandım üniversitede farklı olacak çalışırım sorumluluk alırım diye kendinden bu kadar eminsen 1 yıl daha çalışarak bunu kanıtlayabilirsin ve inan tüm hayatını şekillendirecek bir şey için 1 yıl fazla değil. bu bir yılı kendine ceza gibi değil, sistemden uzakta geçirdiğin bir şeylere dahil olmak zorunda kalmadığın bir ödül gibi algılarsan hiç de öyle zor bir psikolojisi filan yok.

veya, gidip kemerburgaz üniversitesine para vereceğine almanya avusturya ispanya finlandiya gidip eğitimin nispeten ucuz olduğu ülkelerde sadece yaşam masrafı pahalılığını ödeyerek yaşar hem de kaliteli bir diploma alırsın . viyana teknik diploman olur .iki yabancı dilin olur. dünyanın her yerinde daha geçerli bir diploma.
gelelim devlet üniversitelerine, vakıf üniversiteleri b.ktan diyosun da onlar çok mu kaliteli ? diye haklı olarak soracaksın. tabii ki değil. hele şu coğrafyada üç beş istisna bölüm hariç zaten okumak bile ölü yatırım başlı başına.ne öğrendiğin bilgi kaliteli ne de onu öğrenme şeklin. boğaziçi, galatasaray, odtü, itü , ytü , iyte ,ege, akdeniz , istanbul, ankara üniversiteleri (bu son saydığım beşinin de belli başlı bölümleri) dışında mesleki olarak ya da entelektüel olarak üniversite pek bir şey vermeyecek sana, kütüphanenin verdiğinden fazlasını vaad etmeyecek aslında. peki bu saydıklarım dışında devlet üniversitesi okuyanlara neden kimse yüklenmiyor boşuna okuyosunuz diye? çünkü eksta bir maddi masrafları yok, kaybedilen sadece 3-4 yıl o da kayıp değil her gencin hakkı olan bir eğlenme hayatı öğrenme süresi gibi algılanıyor zaten. otodidakt olma kavramı pek yaygın değil ne yazık ki aramızda, herkes her şeyi okuldan bekleyip lise bitince üniversiteye girmezse sudan çıkmış balığa dönüyor ama durum bu, vatandaş sırf etiket olduğu için, zamanında anne babalarımızın kuşağında okumak çok büyük bir mesele olduğu ve ukte kaldığı için illa herkes yükseköğrenime dahil olmalı gibi bir algıya sahip. boş ver bunları geç bunları.
özel üniversiteye%50 burslu vs. ucundan köşesinden anca para yetirecek olan, ailesinin tüm birikimini buna ayıracak olan orta veya orta-üst sınıf mensubu gençlere sesleniyorum. gidin o parayı babanızdan isteyin (yılda 40 .000 x 5 yıl artı yaşam masrafı 100.000 tl = 300.000 en az) istanbulun yeni yapılanan hafif kırsala doğru giden yerlerinden güzel bir ev alın, ileride başınızı sokacak bir yer olur ya da değerlenince satar kar edersiniz. ya da üç beş daha borçlanıp kendi işinizi kurun, açıktan da okuyun bir işletme erkekseniz askerliği de kısaltır , istanbul üniversitesinden okuyunca diplomanda açık öğretim bile yazmıyor. gül gibi yaşayıp gidersiniz.

not: özelde okumuyorum, saydığım kurumlardan komisyon da almıyorum. sadece çeşitli sebeplerle üniversiteler ve bölümler hakkında aşırı bilgilenmek zorunda kalmış , kimisini yaşayarak kimisini saatlerce forumlarda gezerek öğrenmiş bir insanım.
Yeni torba yasa tasarısına göre mütevelli heyetleri yök tarafından atanacakmış, ayrıca yök mali durumunu kötü gördüğü üniversiteleri de kapatabilecekmiş.

Sen önce önüne gelenin bir apartman dairesi kıralayıp vakıf üniversitesi açmasına izin ver, şimdi de -artık ne olduysa- bi tarafların tutuşsun yasalar çıkarmaya çalış.

Öngörüsüz akp'nin her zamanki saçmalıklarından biri daha. Adamlarda düşünme, değerlendirme, muhakeme yetisi yok ki o gün neyi kurtarır buluyorlarsa onu yapıyorlar.

Böyle bir şey olursa sabancı üniversiteyi kaparım demiş, olsa da şenliklense ortalık.
Istanbulda olanlarindan onerebilecek birileri varsa yardimlarini bekledigim universitelerdir.
tam bursu kazandım diye sevinip ikinci sene neden kazandım diye üzülen gençlerin üniversitesidir. öyle burs veriyor falan olayları yüksek puanları olanlar için geçerlidir. sıralaması ilk 3000'den yukarı olanlar boşuna heveslenmemelidir.
paralı okul diye biliyorum. yaz okulunda dönem içine göre ne boyutta soktuğunu pek bilmiyorum fakat okuduğum bir habere göre ve haberde bahsedilen emsal karara göre artık sokmayacaklarmış. he sene içi fiyatlarını falan arttırırlar ona bir şey diyemem.
aha haber bu: http://t24.com.tr/haber/y...taydan-emsal-karar,269762
(bkz: Harvard University)
giderek sayısı artan paralı üniversitelerdir.
bunlardan birine gittim ben. pisman degilim.
bir çoğunun pek bir işe yaramadığını ve yatma yeri olduğunu düşünürdüm yıllardır. bu akademisyenler de benzer düşüncelere sahip;

http://t24.com.tr/haber/y...de-70i-kapatilmali,285718
hemen hepsi ateş pahasıdır. yıllık ücrete burssuz 39.000 tl isteyeni gördüm lan ben, manyak mısınız olm siz?
Memlekette bakkal acar gibi açılan, bakkal kapatır gibi kapatılan universitelerdir. Komik.
Zaten bakkaldan farkı yok ki amk. Bakkala da girince para dönüyor buralarda da. Tam bursluları ayrı tutuyorum.

Dersaneden hallice görünümleri olur genelde bu üniversitelerin.
Yeditepe üniversitesi ve acıbadem üniversitesini unutmayalım. Bu üniversitelerde güzeldir. Diğerleri ise sadece ad yapmış.
kar amacı gütmeyen ticarethanelerdir.
Koç,sabancı,tobb,bilkent 4'lüsü dışındakiler ticarethanedir. (Akp döneminde açılanlara hiç girmiyorum bile )