bugün

atom bombası gibi ekmek. üç tane koca kafayı yan yana koysan o büyüklükte. ye ye bitmiyor ama bayatlamıyor da. tadı da güzel de o kadar büyük ekmek olur mu yahu, tek başıma yaşadığımı düşün nasıl bitireyim mağara gibi ekmeği. trabzon ekmeği de deniyor galiba.
yerken insanın çenesini ağrıtan ekmek.
bayatlamayan ekmektir.

(bkz: kaybolmayan sakız) *
daha yememin nasip olmadığı ama şehirlerarası yollarda 20 km arayla bütün kasabalarda bulunabilen ekmek türü
diş geçmez sertlikte, lastik gibi elastik, mayalı, hamur işi
(bkz: nimet)
trabzon'dan çıkılan yolculuklarda vakfıkebir'e gelindiğinde otobüsün durmasına sebeb olan ekmektir. anons bile yapılır ekmek alma molası diye. bunu otobüs firmalarının tamamı yapar ve insanlarında yarıya yakını inerek ekmeklerini alırlar. hatta bagajın bir bölümü ekmeklere tahsis edilmiştir.

fırınlarda trabzon ekmeği diye kasdedilen ekmek de bu ekmektir.
tüm şehirlerimizde en az birkaç yerde satılan ekmektir. şehirler arası otobüs yolculuklarında yol üzeri tesislerde bu isimde kocaman levhalar bulunur. asıl ismi vakfıkebir ekmeğidir.
bir ekmek 4 kişilik bir aileye 2 gün gidebilir.
fırından ilk çıktığında kokusuna doyum olmayan, üzerine vakfıkebir tereyağını sürüp yediğinizde lezzetinin doruğuna ulaşan ekmek türüdür. trabzon, çarşıbaşı, beşikdüzü ve vakfıkebir'de hası yapılır, diğer yerlerde yapılanlar imitasyondur.
özellikle ortasındaki sert kıtır kısmının yenilmesi büyük insana büyük haz veren ekmek.
Yedikçe insanın yiyesini getirir. iştah açar. Bunu yiyenler bir süre sonra bir bakarlar 100 kilo olmuşlar. Sinsice farkettirmeden kilo aldırma özelliğine sahiptir.
trabzon'un vakfikebir ilçesinde orjinali üretilen, özel bir fırında odun ateşinde kendine has hamuruyla yapılan bir nevi ekmek çeşidir. trabzon dışından taklitleri de mevcuttur.Bu ekmeğin en büyük özelliği bayatlayıp sertleştiğinde(taş gibi) ciddi manada kafa yarma potansiyeline sahip olmasıdır. ama bayatlayıp sertleştiğinde kızartırsanız peksimet gibi olur.. süperdir..
(bkz: tereyağıyla ne güzelde olur)
(bkz: ağzının tadını bilmek)
bu ekmek o kadar meşhurdur ki trabzona gidiş gelişlerde şehirlerarası otobüsler vakfıkebir de 10 dakika ekmek molası verirler.

uçakla seyahat eden insanların yoğun isteği üzerine artık vakfıkebire de havaalanı yapılacakmış **
en önemli özelliği buzdolabında muhafaza edildiğinde
bir hafta boyunca tazeliğini korumasıdır.
(bkz: kastamonu kır pidesi)
bu ekmeği özel kılan pişirildiği fırın başta olmak üzere, suyu, odunu, unu, mayası, havası, şekli, ağırlığı ve pişiren ustasıdır. Bu nedenledir ki ülkemizin her yanında üretilmesine rağmen Vakfıkebir standardı hiçbir zaman yakalanamamaktadır.
http://www.vakfikebir.gov.tr/sub.asp?id=26
zamanında insanların yememek icin koylerden $ehirlere yürüdügü,$imdilerde ise yine aynı insanların arabalara binerek köy köy aradıgı ekmektir..
ekşi, naylon görünüşlü sert ekmek.
beyaz show'da hüsmen ağanın ekmeği.
http://www.youtube.com/watch?v=Bffr33hRzXo=
doğal mayasından dolayı harika bir kokusu olan,dakikalarca koklamaktan kendimi alamadığım ekmek.
kesinlikle abartılan ekmek. yıllarca istanbul ekmeğini yiyen birisinin midesine taş gitmiş gibi hissettiren ekmek çeşidi. trabzon daki yapım yerleri pek hijyen değildir.
trabzonluların gurbette ekmeği beğenmeme sebebidir. gurbet ellerde ne zaman ibr ekmek görse bir trabzonlu bu muhabbeti açar ve gurbet ekmeğini küçümser.
acayip deredece, mayasından mıdır, suyundan mıdır, bayatlamayan, oldukça leziz, pek ekmek yenmeyen ailelerde, neredeyse bir haftalık ekmek ihtiyacını karşılayacak derecede de bereketli ekmek.
sıcakken yanında extra hiç birşey olmadan keyifle yenebilecek, soğukken yanına extra ne koysan yenilmeyecek ekmektir.