bugün

beşinci mehmet döneminde imzalanmıştır.
20 yy.'da osmanlı aktif anlamda yok. ittihatçıların yediği boklar ne hikmetse padişahlık makamına yazılırken, milletin son damla kanına kadar savaşıp başarı elde ettiği zaferler bir kaç sarhoşun hanesine yazılır. Abv.
12 adaya veda ettigimiz antlaşmadır.
çomarların suratına suratına vurulması gereken anlaşma.
tanımıyorum.
Trablusgarp savaşı sonrasında imzalanmış, Trablusgarp italya'ya verilmişti ve Oniki ada geçici olarak italya'ya bırakılmıştı. Ve Oniki ada hiçbir zaman geri alınamadı.
Ders kitaplarından çomarlar için özellikle kaldırılabilecek olan antlaşmadır. ilkokul kitabında bile yazar bu antlaşmanın nedeni,sonucu,zamanı ve tarafları. Ama hala bir çomar gelir ve "12 odoyo yononloro vordolor" der. Evet çomar padişahın vermişti.
sultan beşinci mehmet reşat döneminde imzalanmıştır.
12 adaları kaybettiğimiz anlaşma.

hani rte'nin dibimizdeki adaları lozanda kaybettik diyyerek saçmaladığı olayın gerçek anlaşması.

tarihe dikkat.

1912.

yani o çok sevdiği osmanlı yaptı o anlaşmayı!

çamur atarken biraz oku bari be!
1912 yılında tamda bugün imzalanmıştır.
hakkında "zafer mi hezimet mi?" gibi bir soru gündeme gelse yanıtı için uzun bir tartışmaya neden olmayacak olan bir antlaşma. hakkındaki önemli bir not ta savaşta gelinen nokta ile beraber balkan savaşı'nın patlayıp daha yakın ve büyük tehlike hissedilen bir noktada imzalanmış oluşudur.
geçicisi, kalıcısı diye salakça bir düşünce olamaz.
"ben şimdi size bu adaları geçici olarak size veriyorum benden sonra ki hükümet bu adaları kurtarsın" ne kadar salakça bir hareket nerede görülmüş böyle bir mantık.
arkadaş o adalar verildi mi verildi bitti bu kadar basit. geçici - kalıcı meselesi ebenin körü.
trablusgarp savaşı'nı acı sonla bitiren antlaşma.
o aşkından yanıp tutuştuğunuz osmanlı bu antlaşma ile on iki adaları kendi elleriyle satmıştır.. tabi bazılarının kafası nato mermer nato kafa.. kafası da basmadığından idrak edemiyor zavallım.
osmanlı tarihini çok iyi bildiğini savunanların haberdar olmadığı anlaşmadır.

ayrıca 1911' de italyanlar trablusgarp' ı işgale kalktığında osmanlı' nın orayı savunmak için düzenli ordu göndermediğinden ve giden gönüllü subaylar arasında da mustafa kemal ve enver paşa gibi türkçü zihniyetlerin olduğunun farkında değillerdir.
(bkz: ouchy antlaşması)

sadece on iki ada degil ,bingazi ve trablusgarp da italyaya birakilmistir, ikinci dunya savasinda italya yenilince adalar yunanistana verildi.
tayyip erdoğanın dediği gibi değil bu anlaşma ile yani aşık olduğunuz osmanlı zamanında 12 adalar kaybedilmiştir.

belgeler konuşur.
ispatlar konuşur.
tarih konuşur.

bazı andavallar anlamaz ama olsun!
18 ekim 1912'de imzalanan barış antlaşmasıdır. ayrıca Uşi Antlaşmasının başlıca maddeleri şunlardı;

Trablusgarp ve Bingazi'ye tam bir özerklik tanındı. Trablusgarp ve Bingazi, yeni bir kanun ve özel düzenle yönetilecektir.

Trablusgarp ve Bingazi'de Osmanlı Devleti'nin çıkarlarını, padişah adına naibü's-sultan olarak tayin edilen bir görevli koruyacak, dini ve adli işler, padişah tarafından seçilecek kadılar eliyle yürütülecekti. Kadı ve Naibü's-Sultan'ın maaşları, Osmanlı maliyesince ödenecekti.

italya On iki Ada'yı geçici olarak elinde tutacak, Osmanlı imparatorluğu Balkan Savaşlarında bu adaları savunamayacaktı.
tarih bilmeyen hıyarların üstüne yorum yaptığı anlaşma. 12 adalar ı kaptıran osmanlı idi. Fakat 2. Dünya savaşından sonra 12 adalar türkiye ye teklif edildi. Fakat türkiye bunu kabul etmedi.
Ouchy yani "Usi" anlastmasi Osmanli Devleti'nin Kuzey Afrika'daki varliginin sona erdigi antlasmadir.
tam 100 yıl önce imzalanan antlaşma. adalar gitmeyeydi iyiydi.
98 yıl önce bugün imzalanan antlaşma. (bkz: Trablusgarp Savaşı)
Osmanlı Devleti'nin Kuzey Afrika'daki son topraklarını da yitirdiği antlaşmanın adı.
(bkz: charlie bit my finger)
1911- 1922 yıllarında yapılan ve türk- italya savaşının sona ermesine sebep olan antlaşma.