bugün

sivil havacılık kuralları dahilinde jar66 ve far standartlarına göre lisans sahibi teknik elemanların yolcu ve kargo uçaklarının ilgili alana göre aviyonik mekanik ve motor olmak üzere üzerindeki komponent ve ilgili parçalarının bakımını onarımını ve modifikasyonlarını yapan meslek dalıdır.
(bkz: turkish airlines technic)
hey yavrum hey meslegi. sen oku 5 sene, kapi gibi diplamayi al sonra götelek gibi dola$ i$siz. turk hava yollari'nda i$e girebilmek icin ya saglam bal ya da saglam arka lazim*. varsa okuyup bu meslegi icra etmek isteyen buyursun. fakat kps sinavinda alinan yuksek nota ragmen bu insanlar icin acik kadro bile yoktur varsa bile saglam arkali vatanda$lara rezerve edilmi$tir. kazanci super, avantajlari super meslek tabi bi yere kapak atilabilirse.
yazık olmuş bölüm mezunlarıdır, zira o kadar sen oku kafa patlat ardından da akp hükümeti buralara imam adamları atasın! demekki artık uçaklarımız teknisyenlere emanet değil, bu zatı muhtermlerin okuyacağı dua ya emanet.

(bkz: dua okuyarak uçak tamir eden imam)
Pilotların sevmediği insanlar.

P = Pilotun arıza bildirimi.
S = Uçak bakımcının tamir sonrası notu.

P: Sol iç tekerleğin kısmen değiştirilmesinde fayda var.
S: Sol iç tekerlek kısmen değiştirildi.

P: Test uçuşu OK, fakat otomatik iniş biraz sert.
S: Bu uçakta otomatik iniş sistemi yok.

P: Kokpitte bir şey gevşemiş.
S: Kokpitte bir şey sıkıştırıldı.

P: Ön camda ölü böcek var.
S: Canlı böcek sipariş edildi.

P: Otomatik pilotu sabit yükseklikte uçuşa ayarlayınca dakikada 100 metre
alçalıyor.
S: Böyle bir problem gözlenmedi. (uçak yerdeyken test edilmiş)

P: Sağ tekerlek hidroliğinde yağ kaçağı olduğunu gösteren bir yağ
birikintisi var.
S: Yağ birikintisi temizlendi.

P: DME''nin volümü inanılmayacak kadar yüksek.
S: DME''nin volümü inanılabilir seviyeye ayarlandı.

P: Gaz manivelası kilitleri kapatılınca manivela yerinden oynamıyor.
S: Kilitler zaten o işe yarar.

P: IFF çalışmıyor.
S: IFF, OFF konumundayken asla çalışmaz.

P: Sanırım camda çatlak var.
S: Sanırım haklısın.

P: 3 numaralı motor kayıp.
S: Biraz araştırınca motorun sağ kanatta takılı olduğu anlaşıldı.

P: Lövyeyi ileri itince uçak saçmalıyor.
S: Kendine çeki düzen vermesi, doğru dürüst uçması ve ciddi olması için
uçağa ihtar verildi.

P: Radardan mırıltılar geliyor.
S: Radar havlaması için yeniden programlandı.

P: Kokpitte fare var.
S: Kedi install edildi."
sanırsam akp hükümeti tarafından doldurulan imamhatip mezunlarından bahsediliyor ya turkish teknik ten söz konusu olsa gerek ki 3000 tane teknisyenin hangisi imam hatipli ben pek bilmiyorum sözüm ona ona ki bu bölümü bitiren arkadaşları tk bünyesine typ adını düzenlediği bir eğitimle işe alıyor tabi ki eğitimi geçerse eğitimin temel esası ingilizce oldugundan millet bu elemelerde torpilin çok büyük etken oldugunu düşünüyor ki amma velakin ingilizceniz varsa zaten bu sektörde ilerlememeniz sizin kendi mallığınızdan kaynaklanan bir iş dalıdır. Lisanslı ve lisansız olmak üzere ikiye ayrılır.Lisanslı teknisyen kendi arasında çoka ayrılıyor.işin özü havacılık devamlı gelişen bir sektör ve uçak teknisyenliğinde ise devamlı gelişime açık kişilerin olması gereken bir iş dalı.
okuyup, yapmak istemediğim meslek. şartlarını anlatmak gerekirse;
1)eğer lisede böyle bir bölüm okuyorsanız. uçak motoru ve elektriği olmak üzere ikiye ayrılan daldan birisini seçmek zorundasınız. işe girerken bunlara dikkat edilmediğini söylersek seçiminizin de pek bir önemi kalmıyor.
2)eğer lisede böyle bir şey okumamışsanız, üniversitede bu bölümü okuyabilirsiniz veya açılan özel kurslardan gerekli diplomayı 6 aylık kursun ardından alabilirsiniz.
3)ingilizce yeterliliği. ingilizce olacak müthiş bilmesen de mülakatlarda cevap verebilecek düzeyde olman gerekir.
mülakat;
eğer yukarıda ki şartlara sahipseniz, * ilk olarak yazılı sınava giriyorsunuz. ingilizce bir sınav. daha sonra sözlü mülakata giriyorsunuz. ardından sizi kursa alıyorlar. kursuda geçerseniz, işe başlamış oluyorsunuz. soruları meb hazırlıyor sanırım. yaklaşık 1200 soruluk bir havuzun olduğu ve soruların sürekli buradan çıktığı söylenir.
şartlar;
thy;ilk girişte 1350 tl sanırım. çünkü habom diye taşeron bir firma ile çalışmaya başladı thy. buda 3000 tl ile başlayan insanlar varken 2 sene sonra maaşın 1200 tlye inmesini sağladı. lise çıkışlılar 3 sene, üniversite ve kurs çıkışlılar 5 sene sonra sertifika alıyor. bu sertifakayı aldığınızda maaşınız 2-3 katına çıktığı söyleniyor.
mng; 600 dolar ile işe başlıyorsunuz, işte sertifakayı aldığınız zaman 2000 ile 2500 dolar arası maaşınızın olacağı söylenir.
my teknik; çinliler almış şimdi pek bilgim yok.
edit: bunu 5 saniyede okuyup + oyu veren yazar arkadaşıma sevgilerimi gönderiyorum. hayır hep eksi verene mi laf söyleyeceğiz? *
ameleliğin bir alt koludur.
Onaylayıcı Personel lisansına sahip teknisyen olma yolunda adım adım ilerlediğim insanı oldukça yoran, maaşı standartlara göre iyi olmasına rağmen havacılığa ilgisi olmayan daha doğrusu havacılığa karşı histeriye yakın sevgisi olmayanların ve ingilizcesi olmayanların yapmamasını tavsiye ettiğim meslek türü.

Vardiyalı çalışırsınız, maaşınız ilk vakitler düşüktür, riski boldur, yaptığınız en ufak bir hata ölümlere veya yüksek bir maddi zarara yol açabilir. Riskin bu kadar yüksek olduğu başka bir sektör yoktur sanırım. Ufacık bir vidanın yeterince sıkılmaması yaklaşık 150 kişinin canını riske atar. Şüpheye yer almayacak şekilde bütün işlerini tamamlamak zorundasındır, çok bilirim lan bunu doğru mu yaptım, atladığım bir şey olmasın diye 5 dakikada yaptığım işi 10 dakikadan fazla kontrol ettiğimi.

Yok mu bu işin artısı, var tabii. işinize ve havacılığa ilginiz olduğu sürece bu iş her ne kadar stresli olsa bile uçağın üzerindeyken seksten bile daha çok zevk alırsınız. Uçak sizin en sadık dostunuz olur zamanla, hayattan uzaklaşırsınız uçağın üzerindeyken sadece uçak ve siz varsınızdır, dırdır çekip kafa siken sözde arkadaşlıklardan, sevgilinizden, sürekli sizi bunaltan sorunlardan eser kalmaz. Eğer zaten kendiniz gerekli yerlere kanıtlarsanız maddi gelirininde hayli artacağını söylemeden edemeyeceğim.

Havacılığa ilginiz varsa ingilizceniz sağlamsa sizin için biçilmiş kaftan bu meslek. Gidin bir şekilde o teknisyen lisansını almaya çalışın, açılan kursları takip edin. Ama unutmayın maaş için bu işi seçmeyin otuz yaşınızda saçlarınıza aklar iner vallahi ilgi olmadığı sürece.
işe girmek için sadece torpilinin ve diplomanın yeterli olduğu ve benim de diplomasına sahip olduğum meslek. Ne yazık ki dayımız yok diye şansımı subaylıkta deneyeceğim.