bugün

dünya çevresindeki belirli bir yörünge üzerinde dolanarak, bilimsel gözlem ve araştırmaların gerçekleştirilmesi, uzay araçlarına yakıt ikmali yapılması, uydu ve füzelerin fırlatılması işlemlerinde üs olarak kullanılan insanlı yapay uydu.
mir uzay üssü.
(bkz: salyut 1)
(bkz: mir uzay istasyonu)
(bkz: skylab)
uzay üsleri de denir bunlara, dünyanın uzaya açılan kapılarıdır. başta abd ve sovyetler kurmuştur bunlardan soğuk savaşta, şimdilerde birçok ülke buna girişmiştir.

ikinci dünya savaşında kullanılmaya başlanan uzun menzilli roketler, uzaya açılma konusunda ilham kaynağı oldu. 1950lerde yapılan uzay çalışmaları, hava üslerinde ve askeri üslerde gerçekleştirildi ancak sonradan bunlar yetersiz kalmaya başlayınca bu iş için özel uzay üsleri kuruldu.

nasa görevlilerinden james webb, uzay üssü kurmakla görevli ekipteydi ve anılarında böyle bir yerin hep denize yakın, hem de her türlü hava şartında çalışabilecek bir yer olması gerektiğini söylüyordu anılarında. ayrıca endüstriyel kurumların yardımına açık olmalıydı. bu üs bir kentte olmalıydı çünkü kurulacak teknoloji enstitülerini ancak bir kentin olanakları destekleyebilirdi. bunların sonunda abd'deki ilk uzay üssü houston'da kuruldu.

uygunsuz hava koşullarının denemeleri baltalamaması için, bu üslerin uygun iklim sağlayan yerlerde kurulması bir avantaj. uzaya çıkmak söz konusu olduğundan, dünyanın durumu da önem taşıyor. ekvatordan yapılan fırlatmalar daha az enerji gerektirdiğinden daha ekonomik. ekvatorda dünyanın dönme hızı maksimum olduğundan, bundan faydalanmak daha kolay.

dünyanın en eski ve en büyük uzay üssü, kazakistan'ın baykonur kentinin 320 km uzağındaki baykonur uzay üssü. sovyetlerin cinliği sayesinde şehirle pek alakası olmamasına rağmen şehrin adını almış bu üs. istemişler ki şaşırtmaç olsun.2 haziran 1955'te kurulmuş olan dev üs, doğudan batıya 130, kuzeyden güneye 80 km. ilk insan yapımı uydu sputnik-1, 4 ekim 1957'de ilk defa bir insanın(gagarin) yörünge uçuşu, 1963'te valentina tereşkova'nın uzay çıkan ilk kadın ünvanı alması hep baykonur uzay üssü'nden olmuştur. sovyetler dağıldıktan sonra rusya, bu üssü 2050'ye kadar kazakistan'dan kiraladı.
şuradan istasyon üzerinden çekilmiş fotoğraflara ulaşabilirsiniz.
termosferin içinde olduğu halde uzaydaymış gibi lanse edilen istasyon. benden hak ettikleri tek şey koca bir hassiktir.