bugün

1917 devrimi sonrasındaki iç savaş sürecinde sibirya'nın doğusunda kurulmuş sosyalist cumhuriyet. ismen bağımsız olan, ancak kısmen sovyetler güdümünde olan bir devletti. nisan 1920-ekim 1922 arasında hüküm sürmüştür.

başkenti önce Verkhneudinsk (şimdiki adıyla Ulan-Ude) idi, ama ekim 1920'de chita 'ya nakledildi. ilk devlet başkanı Alexander Krasnoshchyokov idi. bağımsız devletin temel işlevi yeni kurulan sovyetler ile japonya işgali altındaki bölgeler arasında bir tampon devlet oluşturmak ve sovyetler ile japonya'nın doğrudan karşı karşıya gelmesini önlemek olmuştur (bölgede bir dönem için 70.000 japon ve 12.000 abd askeri vardı ve bu güçlerle doğrudan bir çatışma içine girmek, çok cephede savaşmakta olan yeni sovyet devletinin kolay göze alabileceği bir risk değildi. 1 nisan 1920'de abd güçleri bölgeden ayrıldı, ancak japonlar önemli bir tehdit olmayı sürdürdüler). nitekim vladivostok 'un 25 ekim 1922'de düşmesini takiben devlet 15 kasım 1922'de rus sovyet federatif sosyalist cumhuriyeti'ne katılarak son bulmuştur.

kontrolü zor ve uzak bir bölgede kurulan devletin yönetimi daha ziyade ılımlı sosyalistlerden oluşuyordu. abd anayasasını andıran bir anayasa hazırlandı ve devlet demokratik bir yapılanma içine girmeye yöneldi. ancak sağ kanat güçlerinden oluşan bir grup tarafından bir darbe yapıldı. darbeciler "priamur geçici hükümeti"ni ilan ettilerse de artık japon desteği de arkalarında olmadığından tutunamadılar, en sonunda ellerinde tuttukları vladivostok uzak doğu cumhuriyeti güçlerinin eline geçti (25 ekim 1922).

(kaynak ve devletin sınırlarını gösteren haritalar ve başka görseller için : http://en.wikipedia.org/wiki/Far_Eastern_Republic )

daha önceki gelişmeler ve daha fazla bilgi ve detay için, ayrıca;

(bkz: çekoslovak lejyonu)
(bkz: i dünya savaşı sonunda sibirya da itilaf işgali)
(bkz: gongota anlaşması)
Rus iç Savaşı döneminde merkezi Bolşevik yönetiminden bağımsız olarak kurulan tampon devlet. Başkenti Blagoveşçensk olan devlet Rusya Uzak Doğusu ile Sibirya’yı kapsamaktaydı. iç savaşa Beyaz Ordu lehine müdahale eden itilaf Devletleri ve özellikle de Japon imparatorluğu bölgeye yoğun asker çıkartarak Bolşevik denetimindeki topraklarla arada tampon görevi üstlenen bu cumhuriyeti destekleyecektir. iç savaşın Bolşeviklerin zaferiyle sona ermesinden sonra bölgedeki silahlı kuvvetler çekilince cumhuriyet 15 Kasım 1922 tarihli VtsIK kararıyla Sovyetler Birliği 'ne katılır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Uzak_Doğu_Cumhuriyeti