bugün

Atom numarası 92,atom ağırlığı 238,03,yoğunluğu 18,7 olan,1800 °C'ye doğru eriyen,demir görünüşünde,nükleer enerji elde etmede kullanılan bir element
(simgesi U).
keşfi, kullanım alanları ve plütonyuma dönüşebilme yeteneği dünyanın gidişini 175 derece değiştirmiş element.
tek başına yeterli olmayıp başka elementlerle birleşerek etki gösterebilir. genellikle nükleer enerji ve atom bombasında kullanılır ve dolayısıyla kanser gibi hastalıklara sebep olarak etkisini uzun yıllar sürdürebilir.nasıl ki dünya şimdilerde petrol tükenişinin sıkıntısını yaşıyor. ilerde de bu sıkıntı uranyum için yaşanacak. zira araştırmalar 60-65 yıl sonra uranyum rezervlerinin biteceğini göstermektedir.
konya/sızma'da en büyük rezerve sahip * u3o8 tenörüyle bulunan radyoaktif elementtir. nükleer tesislerde parçalanmaya uğratılarak enerji haline dönüştürülür. santrallerde kullanılması insan sağlığı açısından zararlıdır kaldı ki türkiye de röntgen çeken teknikerler bile bir süre sonra istisnasız kanser oluyor.

(bkz: nükleer yasa tasarısına hayır)
(bkz: nükleere inat yaşasın hayat)
tabiatta bulunan doğal uranyumun bileşiğinde %99.27 oranında u238 , %0.71 (binde 7) oranında da u235 bulunur. garip olan kısım ise nükleer reaktörlerde yakıt olarak işe yarayan kısmın u235 (binde 7 lik kısım) olmasıdır. u238 fisyona uğramayacağından daha verimli tepkimeler için, u235 oranı çeşitli şekillerde artırılır.
(bkz: uranyumu zenginlestirmek)

enerjisinin büyüklüğü hakkında bir fikir vermesi açısından
0.5 gr uranyum = 14 bin ton kömür ve
1 kg u235 izotopunun yanması sonucu açığa çıkan enerjinin yaklaşık 1.3 milyon kg kömürün yanmasına eşit olması.
ismini yunan mitolojisinde gökyüzünün ve cennetin tanrısı olan uranüsten alan element.
kongoda bolca bulunur. hatta hirosima ve nagazakiyi yerle bir eden atom bombaları, abdnin kongo'daki zenginlestirilmis uranyum yataklarindan cıkan uranyumlarla yapılmıstır.
dünya rezerv sıralamasında birinci sırada olduğum maden.
insanların patladığını düşündükleri maden. patlaması için zor şartlara ihtiyaç duyacak bir şey hakkında bu kadar önyargıyla yaklaşılması hakkında düşünülmesi gerekmektedir.

http://www.nukte.org
doğada en az bulunan element olmasına rağmen, en yaygın olarak bulunan elementlerden biridir.
eskiden seramiklere ve camlara sarı renk vermek için kullanılmış radyoaktif metal.
Büyük bir enerji kaynağıdır. Biraz zenginleştirilmiş uranyumla büyük enerji açığa çıkar.
ihtiyacı olan, alıp evde oynamak isteyen için internette satılabilen element. verilen adreste şu anda satış dışı olsa da site ile irtibata geçip temin edebilirsiniz sanırım. swh
http://unitednuclear.com/..._page=index&cPath=2_4
1800°C a doğru eriyen, gümüş beyazlığında bir madendir.
türkiyedeki rezervinin büyük bir kısmının yozgatın sorgun ilçesinde bulunduğu maden.
u 235 ve u 238'den oluşan madde. asıl önemli olanı u 238'in plutonyum'a dönüştürülüp nükleer başlık oluşturulmasında ham madde rolü oynamasıdır.
235 olanı makbüldür.

(bkz: manhattan project)
yzu yani yüksek zenginleştirilmiş uranyum yakıt ve özellikle silah yapımına uygundur. genellikle tablet haline getirilir.
kana da karışabilme durumu söz konusudur.
Bu kadar enerjiyi nasıl ortaya çıkardığını merak ettiğim element.
atom bombası yapımında kullanılır yüksek enerji bulundurur ve atom numarası 92 dir.
vücudumu oluşturan kararsız element.
Bilim ve teknoloji kavramları, günümüz dünyasında oldukça gelişerek kendini önemli bir konuma sürüklemeyi başarmıştır. Gelişen bilim ve de teknolojiyle birlikte paralel olarak gelişmesini sürdüren sanayi de, son yıllarda önemli gelişmeler sağlayarak büyümesini sürdürmektedir.

Günümüz modern dünyasında gelişen bu tür faktörler göz önüne alındığında ise, son yıllarda enerji arayışlarına gidilmiştir. Bu konuda ise, nükleer enerji özellikle de gelişmiş ülkeler için rağbet edilen bir enerji üretme santrali olarak karşımıza çıkmaktadır. Enerji üretimi için son yıllarda kullanımı artan nükleer enerji santralleriyle birlikte, uranyum kavramı da adı oldukça sık duyulan bir kavram olmayı başarmıştır. Bilim insanları tarafından 18. Yüzyıldan itibaren bilinmeye başlayan ve günümüz gelişmiş dünyanın en değerli atomlarından birisi olan uranyum, daha çok 2. Dünya Savaşı’’nın bitmesine neden olan olayla birlikte tanınmaktadır. Bu olay ise, bu savaşta atom bombası kullanılmasıdır. Gelişmiş ülkelerin gün geçtikçe daha da artan enerji ihtiyaçlarının karşılanması için önemli bir madde olan uranyumun atom numarası, 92’’dir. Uranyum, yapı olarak radyoaktif bir element özelliğini taşımaktadır. Uranyum atomunun keşfedilişi, 1789 yılına dayanmaktadır. Bu yılda, Alman bir bilim insanı olan Martin Heinrich Klaproth tarafından uranyumun keşfi gerçekleşmiştir. Bu bilim adamı aynı zamanda zirkonuyumu da keşfeden bilim adamı olarak karşımıza çıkmaktadır. Keşfinin ardından özellikleri nedeniyle oldukça kısa bir süre içinde oldukça popüler hale gelen uranyum, bilim adamları tarafından oldukça önemli görülmüştür. Keşfinden sonraki yıllarda araştırılan uranyumun radyoaktif bir madde olduğu anlaşılmış fakat bu maddenin nasıl izole edilebileceği konusunda sorularla karşılaşılmıştır.

Uranyumun keşfinden itibaren yapılan araştırmalar, bu maddenin nasıl izolasyon edileceği konusunda olmuştur. Bu soru, bilim adamlarının yıllarca araştırmalar yapmasına neden olmuştur ki bu süre 50 yılı aşkın bir süredir. izolasyon çalışmalarının bitirilme yılı ise, 1841’’dir. Uranyum elementini izole etmeyi başarmış olan bilim adamı ise “Eugene Melchior” adlı bilim adamıdır. Bu bilim adamının izole başarısı, insanoğlu için yepyeni bir enerji kaynağının varlığı anlamına gelmiştir. Uranyumun keşfinden sonra, bu elementin özelliklerinin tam olarak belirlenebilmesi ise onlarca yıl sürmüştür. Öyle ki, 1841’de izole edilmesi başarılan uranyumun, radyoaktivite özelliği ise tam 1896 yılında anlaşılabilmiştir. Bu buluşu yapan bilim adamı ise Mendeleyev’dir. Mendeleyev, bu tarihten önce diğer elementlere benzetilen uranyumun bambaşka bir element olduğunu ortaya çıkarmıştır. Uranyum elementi, yapı olarak oldukça yüksek yoğunluğa sahip bir maddedir. Bu elementin radyoaktivite özelliği ise zayıftır. Günümüzde uranyumun radyoaktivite özelliğinin artırılması için oldukça gelişmiş teknoloji kullanılarak çalışmalar yürütülmektedir.

Uranyum elementinin yapısı incelendiği takdirde, karşımıza uranyumun 3 adet alletropa sahip olduğu görülmektedir. Uranyumun ağırlığı ise, kurşun elementinin ağırlığından %65 kadar daha ağırdır. Uranyumun sahip olduğu alletropların isimleri, Alfa, Beta ve Gama olarak adlandırılmaktadır. Bu üç alletrop da, kararlı yapıya sahiptirler. Uranyumun sahip olmuş olduğu bu alettropların kararlı yapıya geçebilmeleri içinse, belirli bir sıcaklığa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sıcaklık ise, 667º C’nin üstü bir sıcaklıktır. Alfa ve Gama alletroplarının kararlı yapıya geçmeleri için 667 derece sıcaklık yeterliyken, aynı durum Gama alletropu için geçerli değildir. Gama alletropu,kararlı yapıya 774 derecede geçebilmektedir.

Uranyum, dört farklı minerale sahiptir. Bu minerallerin isimleri ise, autinit, koffinit, uraninit ve de tobernittir. Bu mineraller farklı kimyasal reaksiyonlara maruz bırakılarak farklı formlara dönüştürülebilmektedir.
emtia piyasasinda su siralar 18-19 dolar seviyesinden yani sudan ucuz seviyelerden islem gormekte olan enerji maddesi.

11 ocak editi: 24 dolar seviyesine çıktı ve %34 getirisi var üstelik 1 ay bile geçmedi.
nükleer elektriğin elde edildiği radyoaktif bir element. ilk olarak 1951 yılında amerika'da uranyum çekirdeğinin parçalanması sonucu oluşan enerjiyle 4 ampul aydınlatılmıştır.
Elementlerin babasıdır. Evet.