bugün

Ben=unutkanlık. Bazen soruyorum kendime ne zaman bitecek bu durum.
13 yıllık arkadaşının suratına 10 dakika bakıp bakıp sonra hatırlayamayınca neydi lan senin adın demektir.
erken yaşta başladıysa şayet günlük işlerde bile size sıkıntı verecek ciddi bir hastalık.

allah korusun.
fazla osbirden kaynaklanıyor o.
Hergün mü yapıyonuz mk anlamadım ki.
bankacılık mesleğini icra edenlerde sıklıkla rastlanır.
matematikçiler de de sık rastlandığı söylenir.
Spoiler

Fazla hatırlamak unutkanlık yapıyor

Birmingham Üniversitesi ve Cambridge’deki MRC Bilişsellik ve Zihin Bilimi Birimi tarafından yapılan yeni bir çalışma, kasıtlı hatırlamanın hafızayı uyandırmanın ötesinde, hatırlanmayla gelen diğer rakip anıları unutmamıza sebep olduğunu gösterdi. Basitçe söylersek, hatırlamak için girdiğimiz çaba, unutmalarımızın başlıca sebebi olabilir.
Nature Neuroscience’da yayımlanan araştırma, insan beynindeki uyumsal unutma mekanizmasının ayrı tutulduğu ilk çalışma. Beyin görüntüleme çalışmalarına göre bu mekanizmanın kendisi, rakip hafızaların asıl nedeni olan özgün kortikal desenin bastırılmasını sağlıyor. Bu mekanizma yoluyla, geçmişimizden kalanların hangi yönlerini anımsayacağımız, dinamik olarak değiştiriliyor.
Birmingham Üniversitesi’nden Dr. Maria Wimber açıklamasında, “Akademik çevrede beynin bu engelleyici mekanizmasına olan inanç artmasına rağmen, birçok insan, mekanizmanın anıları hatırlamanın diğer anıları bastırdığı bu karanlık tarafına karşı şaşkınlık yaşıyor” dedi. Araştırmaya katılanlardan görüntülere dayalı kişisel anılarını hatırlamaları istendi ve beyin etkinliklerinin desenleri MRI taramalarıyla görüntülendi.
Cambridge’deki MRC Bilişsellik ve Zihin Bilimi Birimi’nden Dr. Michael Anderson’un eş yürütücülüğünü yaptığı ekip çalışması, kişisel anılar tarafından uyarılan beyin etkinliklerinin izini sürdü ve bu uyarılmanın diğer anıları nasıl bastırdığını beyni 3 boyutlu küçük birimlere (voksellere) bölerek gösterdi. Araştırmacılar, bu voksellerin ince taneli etkilenim desenlerine dayanarak, kişisel anıların önce yeniden harekete geçtiğini, akabinde bastırıldığını fark ettiler.
Çalışma boyunca katılımcılardan alınan dört seçici bilgi, hedef anı olarak bulundu ve her ipucuyla hatırlama denemesinde daha da canlandılar. Rakip anılar her denemede daha az harekete geçtiler ve gerçekten de hafızanın etkin bastırma yaptığı fikrini destekler bir şekilde, hafıza için beklenilen taban çizgisinin altına itildiler.
Dr. Anderson bununla ilgili olarak “insanlar edilgen (pasif) şeylerin unutulduğunu düşünüyordu. Çalışmamız gösterdi ki, insanlar hayatlarıyla ilgili anıları şekillendirmekle daha çok meşgul oluyor. Hatırlama üzerindeki yoğun edimlerin unutmaya sebep olduğu fikri çok şaşırtıcı ve bize seçici hafıza ve kendi kendini aldatma konusunda bilgi veriyor” dedi.
Dr. Wimber ise konuya şöyle devam etti: “Unutmak genellikle olumsuz bir şey gibi görülür, ama tabii ki geçmişimizdeki kötü bir anının üstesinden gelmek için de çok etkili bir yoldur. Dolayısıyla insanlara gerçekten yardımcı olma konusunda birçok olanak ortaya çıktı.”
Ekip, özellikle adli süreçlerdeki birkaç durumda, beynin bastırılan rakip bilginin tanınması ihtiyacını nasıl ele aldığının şifrelerinin çözülebilmesine dikkat çekiyor. Dr. Wimber “Bu, hafızaya dayanan her şey için büyük bir önem arz ediyor; en iyi örnek olarak da görgü tanıklarının ifadelerini düşünebiliriz. Bir görgü tanığından olayla ilgili spesifik bir bilgi istendiğinde ve farklı zamanlarda sorguya çekildiklerinde, konuyla ilgili anıları zarar görebilir ve hatırladıklarının yarım yamalak olduğu izlenimi verebilir. Aslına bakarsak, tekrar edilen hatırlama eylemi, bu detayların unutulmasına sebep olmaktadır” dedi.
Bu çalışmanın bulguları belirli hafıza tipleriyle de sınırlı değil. Semantik (anlamsal) hafıza, epizodik (aralıklı) hafıza ve hatta yakın zamanda edinilen kısa-dönemli hafızalar da sıkça yapılan hatırlama eyleminin unutturucu etkisinden zarar görmektedir. insanlar genetik olarak farklılaşsa da, bütün beyinlerin bu tarz unutma mekanizmalarından farklı derecelerde etkilendiği düşünülmektedir.
Unutma eyleminin sinirsel temelinin beyin aktivitesinde araştırılması, uyaranların zihinde bıraktığı biricik sinirsel parmak izleri (engramlar) sebebiyle, oldukça zor olmuştur. Algı ve hafıza arasındaki ilişkiden yararlanılan bu araştırmada, kişisel anıların canlanmasıyla oluşan sinirsel etkinlik fark edildi. Ayrıca birçok rakip anının yinelenmesiyle tetiklenen görünmez nörobilişsel süreçlere dair özgün bir pencere de açtı.

Spoiler
bende bol bol var. yakında kendimi de unutacağım bi yerlerde.
33 yasında ortaya çıkandır. ciddi bir sorun olusturabilme potansiyeli tasısa da, her zamanki gibi koy gotune rahvan gitsin mottosuna sadık kalınacaktır...***
ulan kapıyı kapatır kilitlerim. Otobüs durağına giderken yolun yarısında eve telaşla koşar kapıyı kontrol ederim. Bazen koşmam lan zaten hırsız eve girse acır bi on kağıt masanın üstüne atar, yemek yapar çıkar diye gitmem.

markete giderim alış veriş yaparım eve dönerken yolun yarısında markete döner kredi kartımı unuttum galiba deyip. Beyfendi nakit parayla alışveriş yaptır der. Salak salak suratına baktıkdan sonra eyvah kartı kaybettim deyip eve husain bolt gibi 100 metreyi 10 sn altında koşar kapıyı tekmeler eve kafa atarak girer ne salağım deyip masanın üstünden bulurum.

olabilir insanlık hali. sürekli düşünmek unutganlığı viagra etkisi yaratıyor.
dahiliye ye gideyim dedim geçen aylarda...
şikayetlerim arasında yorgunluk, sürekli uyku hali, üşüme, unutkanlık gibi durumlar var. kansızlıktan şüphe ederek kapısını çaldım.
unutkanlığı söylemeyi unutup çıkmışım, kan falan verdim... neyse öğleden sonra sonuçlara bakalım dedi...

kansızlık doğruymuş neyse tekrar gittiğimde söylerim derken yine unuttum...
iğne amaçlı sürekli hastanedeyim ve söylemeyi unutuyorum derken, aylar geçti...
artık sohbet esnalarında farkettim ki iş arkadaşlarımın isimlerini hatırlamıyorum, yakın geçmiş, uzak geçmiş hiç biri yok...

artık sinirlendim doktora... 182 randevu alıp soluğu yine odasında aldım, aylardır unutkanlığım olduğunu söyleyeceğim unutuyorum dedim.

güldü, altı ay süre tanıyacaksın b12 eksiliğinden dedi.

tatmin olmadım, beyin hücrelerimde sıkıntı olduğunu hissedip bir alo 182 daha patlattım.

gözlerimi açtığımda sabah 5 sularında mr odasındaydım...
gülmeyin, n'apıyorum ben demeyin... iş hayatınızı, ilişkilerinizi, diyaloglarınızı olumsuz etkiliyor.
şayet unutmazsam gelecek hafta sonucumu alıyor olacağım.

velhasıl kelam doktorunuza bile unutkanlığınız olduğunu anlatmayı unutabiliyorsunuz.
alzheimer olmamak ümidi ile...
Kuran okumakla üstesinden gelinir. Elinizden geldiğince cinsel organa bakmamakla üstesinden gelinir.
Banyoda idrarını yapmamakla üstesinden gelinir.
Din hayatımızın garantisi ama bilinmiyor bunlar maalesef..
sosyal hayatinizi, egitim ya da is hayatinizi mahvedebilecek bir durum.

bende de hastalik boyutunda olmasa da var. hem derslerde hem de arkadaslarimla sohbet ederken bu durumdan muzdaribim. atiyorum The Beatles grubu hakkinda herseyi 6 ay oncesine kadar biliyorumdur, 6 ay sonra sor sadece basic lerini hatirlarim ve o yuzden genel kultur bilgimi de disa yansitamam o kadar. sanirim ogrendigim seyler nolursa olsun, yaziya dokup bi ara tekrar bakmam gerek. Cunku daha once iyi bildigim bi konudan konusurken dut yemis bulbule donebiliyorum. Fil hafizali insanlarla konusurken nasil bu kadar cok bilgiyi barindirdiklarina sasiriyorum ve kiskaniyorum da.

sanirim havuc suyu hafizaya iyi geliyormus. unutkanligin cozumunu bilen varsa mesaj atabilir.
Bazen iyidir.
unutulanlar ölüler ise en kötü eylem...

arkadaşlar han solo'yu unutmayın lütfen!!!
han solo ölmedi kalbimde yaşıyor!!!

hayatımın anlamı ölmedi işte!!!
unutmayın.
unutkanlığa gelmeyin.
içim acıyor.
bazen iyidir, bazen kötüdür. neyi ne zaman unuttuğunuza bağlı.
ilaç sektöründe;kozmetikde kısacası hayatımızın her alanında büyük yer kaplayan aleminyum uzun süreli kullanımda beyin hücrelerini tahribata geçirip unutkanlığa neden olduğu hatta ileri yaşlarda alzhimere bile yol açtığı amerikan bilim enstitüsü tarafından kanıtlanmıştır. ilaç kullanımında bu elemente dikkat edilmesi gerekir. Trt belgeselin aleminyum üzerine çekimleri vardır oradan daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiz.
Yanıma aldığım şemsiyeyi girdiğim her yerde unutmam şarja taktığım telefonu okulda unutup yarı yoldan dönmem bankamatikten parayı aldıktan sonra kartı bırakmam gibi daha sayılabilicek unutkanlık üzeri unutkanlıklarım mevcut durumum kritik arkadaşlar anlayacağınız.
Strese bağlı durumlarda ortaya çıkabilir. Eğer böyle olursa vitamin işe yaramaz. Sitresi gidermek tatil vesaire hemen yumuşamak gerekir.
(bkz: 31)
geçen gün telefona gelen tüm sms leri engellemeyi aktif ettim. sonra kredi kartı ile ilgili işlemlerde bir türlü gelmiyor sms lan diyorum neden acaba. sonra 8 köşeli jeton düştü ve düzelttim.
lanet bir şey.

hafızam çok güçlüdür aslında. konuşma esnasında siz arada bir şey anlatırsınız bana, seneler sonra ben o olayı hala hatırlarım. ama şu son günlerde her şeyi unutuyorum. geçen gün dolaptan tencereyi çıkarmıştım. daha sonra, tabağa yemek koyup tekrar dolaba koyacağıma, boş tencerelerin olduğu bölüme koymuşum. akşam annem söyledi. zor ikna oldum. hiç hatırlamıyorum öyle yaptığımı. sonraaa, kendi kullanıcı adımı unutuyorum. aklımdan diğer yazarların kullanıcı adları geçiyor. neydi neydi diye düşünüp dakikalar sonra bulabiliyorum. sonraa, dün mutfağa gittim. masada bardak vardı. ben koydum sanıyordum ama annem koymuş. niçin böyle aceba yea¿?
çözümünün başka bir şeyle uğraşmak olduğunu düşündüğüm durum. en azından bende işe yarıyor. unuttuğum şeyi o an hatırlamaya çalışmaktansa alakasız bir şeyle uğraşıyorum ve hemen aklıma geliyor. kendi mekanizmamı çözdüm sanırım. bunu bir deneyin derim belki sizde de işe yarayabilir.
kendinden uzaklaştırır insanı. . iyidir demiş kimisi. bok iyidir afedersin. ya da ben çok ağır bir durum yaşıyorum. ay çantayı unuttum kitabımı unuttum demeyi özledim. bir insanla muhabbete başlayınca aynı soruyu üç kez falan soruyorum. annemin adını sordular ve cevap veremediğim oldu. böyle beynim koca bir boşluk gibi oluyor o an. önceki gün bana anlatılanları hatırlamıyorum. bankaya para çekmeye gidip parayı almayı unutuyorum. hatta en uç örneği anlatayım:
arkadaşarla seğmenlere gittik; ankaralılar bilir seğmenleri. neyse parkın biri işte çöpü at gel arabanın önünde buluşalım dediler. çöpü atıp yoluma devam ettim. insanlarla iki dk önce buluştuğumu unuttum. abartıyon sen de diyebilirsiniz ama umarım kimse yaşamaz böylesini.

nörolojiye gittim her türlü kontrol yapıldı. psikiyatriye gönderiyorlar ilaç alıyorum ama 1 yıldır halim bu. bilen yaşayan var mı böylesini a dostlar delirmek üzereyim.
(bkz: memento)