bugün

(bkz: fide)

Fédération Internationale des Échecs veya Dünya Satranç Federasyonu tüm ülkelerin satranç federasyonlarını birbirine bağlayan uluslararası bir organizasyondur. FIDE, 24 Temmuz 1924'te Paris'te kuruldu. Şu an ki başkanı Kirsan Ilyumzhinov'dur.

FIDE Başkanları

* 1924 - 1949 Alexander Rueb
* 1949 - 1970 Folke Rogard
* 1970 - 1978 Max Euwe
* 1978 - 1982 Fridrik Olafsson
* 1982 - 1995 Florencio Campomanes
* 1995 - 2007 Kirsan Ilyumzhinov

Üye Ülkeler

FIDE'nin 158 tane üyesi vardır.

Kaynak: Wikipedia

edit: Bir ergene yardım edelim dedik , başlık üstümüze kaldı iyi mi.
kasparov'un tanımadığı ,iplemediği, posta koyduğu federasyondur.

http://ezinearticles.com/...d-The-FIDE&id=5918281

--spoiler--
SATRANÇ DÜNYASINDAKi KAOS
Satranç dünyasını kize sürükleyen kaosu çok kısaca özeltlemeye çalışalıım:
1985: Kasparov- Karpov ünvan maçı dönemin FIDE (Dünya Satranç Federasyonu) Başkanı Campomanes tarafından durdurulur. Kasparov o sırada 5-0 mağlup götürdüğü maçı 5-3 ‘e 3 maç arka arkaya kazanarak getirmiş ve Karpov’u moral bozukluğu içinde yakalamış maçı kazanacağına inanmış durumdadır.
Bundan sonra FIDE başkanı ile Kasparov’un yıldızları hiç bir zaman barışmayacak hatta araları git gide açılacaktır.

1985: Tekrarlanan maçta Kasparov Karpov’u yener ve 13. Dünya şampiyonu olur.
Daha sonra bu ünvanını 3 kez daha Karpov’a karşı koruyacaktır.
1985-1993 Kasparov’un tutumu birçok büyük usta tarafından desteklenmiştir ve FIDE etkinliğini kaybetmeye başlamıştır.
1993: Kasparov-Short ünvan maçı FIDE’den bağımsız olarak, ingiliz “The Times” gazetesi sponsorluğunda organize edilir.
Buna karşın FIDE kendi “Dünya Şampiyonasını” organize eder.
Bu tarihten sonra hep iki dünya şampiyonu olacaktır...
1993-2002 : Kasparov iki ünvan maçı daha oynar. 1995’te Hintli Anand’ı mağlup eder ama 2000 yılında Rus Kramnik’e yenilir. Bu süre içinde FIDE her yıl bir dünya şampiyonası organize etmekte ve bir “FIDE Dünya şampiyonu” üretmekte ama turnuva formülü açısından bu Dünya Şampiyonu hiç bir zaman dünyanın en iyisi kabul edilememektedir.
2002: Prag anlaşması ve barış rüzgarları: Tek bir dünya şampiyonu üretmek için basit bir sözleşme imzalanır. (FIDE başkanı artık değişmiştir). Kramnik Dortmund’da organize edilecek bir “aday turnuvasının” galibi ile yarı final maçı oynayacak (ki bu turnuvaya dünyanın bütün en iyi büyük ustaları davet edildi ve turnuvayı Macar Leko kazandı). Bunun yanında Kasparov o senenin FIDE Dünya Şampiyonu ile bir yarı final maçı yapacaktır. Yarı finallerin galipleri tek bir ünvan maçı ile tartışmasız dünya şampiyonunu belirleyecektir.
Alsında herşey çok basittir : Kramnik-Leko galibi ile Kasparov-Pamomariov galibi ünvan maçına çıkacaktır.
2004: Kramnik-Leko maçı gerçekleşir ve Kramnik ünvan maçı oynamaya hak kazanır. Ama bu arada Pamomariov FIDE Kasparov’a çalışıyor, şartları o*na yontuyor gerekçesi ile 2. yarı final maçına çıkmayı red eder ve bu maç gerçekleşmez.
FIDE acil çözüm getirir. O zaman Kasparov 2004 dünya şampiyonu ile oynasın ve kazanan Kramnik’in karşısına çıksın. Ve maç Dubai’de Aralık ayı için programlanır.
Artık satranç severlerlerin yüzü gülmeye başlamıştır çünkü Kasparov yeni FIDE Şampiyonu Kasımdzanov’u rahatça yenecek ve Kramnik’e karşı rövanş maçına çıkacaktır... bunu 2000 yılından beri bekliyorduk !
2005 Ocak ve yeni kaos: bu sefer ortalığı bulandırma sırası Kramnik’tedir. Kramnik Prag sözleşmesinin artık geçerli olmadığını, çünkü kendisinin Kasparov-Panomariov maçının galibi ile oynamak üzere imza attığını açıklar ve birleşme için yeni formüller ortaya atar.
Dubai’deki sponsor’un çekilmesi ile Kasparov-Kasımdzanov maçı ertelenir. Bir ara dünya satrancında aktif olan Türkiye Satranç Federasyonu bu maçı organize etmek için aday olmuştur.
Hiçbiri olmayınca Kasparov-Kasımzanov maçı iptal olur.

işte bu noktada, yani Kasparov Kasımzanov ile yapacağı maçın iptalini öğrendikten sonra satrancı bırakma kararı aldığını açıklamıştır. Aslında bu olay “bardağı taşıran son damla” olmuştur. “Artık Linares davetine evet dediğim için 15 yıldır oynadğım ve çok sevdiğim bu turnuvanın son turnuvam olacağına karar verdim” dedi Kasparov veda konuşmasında. “Son iki oyun da benim için çok zordu çünkü biliyordum ki bunlar kariyerimin son maçları olacaktı, gurur duyduğum bir kariyer” Kasparov heyecandan olsa gerek, kolayca berabere bitireceği son maçını anlamsız birkaç hamle ile kendi kendine kayıba soktu ve kaybetti. Ama olsun en azından o*nun da bir insan olduğunu hatırlayalım ve o*nun da hata yapabileceğini unutmayalım. Son maçını kaybetmesinin artık hiç bir önemi kalmadı zaten ve bize Kasparov’a teşekkür etmek kalıyor: Teşekkürler Garry 30 yıllık harika satranç için !

--spoiler--
güncel Önemli Başlıklar