bugün

pek çok ülkenin ortaklığı ile oluşturulan ve şu sıralar büyütülmesi planlanan uzay istasyonudur.
şanslıysanız ve nereye bakacağınızı biliyorsanız bir ihtimal çıplak gözle görebileceğiniz istasyondur. anlık yeri için;

http://spaceflight.nasa.gov/realdata/tracking/
malezya'nın bile astronotu varken, ve türkiye'deki üniversitelerde bu dal ile ilgili bölümler varken türkiye'nin etkinlik gösteremediği hede.
(bkz: koordinatları da vereyim tam olsun)

istanbul'dan görmek için;
http://spaceflight1.nasa....on=None&city=Istanbul

ankara'dan görmek için;
http://spaceflight1.nasa....gion=None&city=Ankara

izmir'den görmek için;
http://spaceflight1.nasa....egion=None&city=Izmir

rize'den görmek için;
http://spaceflight1.nasa....region=None&city=Rize
şimdilik aşırı ilgi çekmese de asıl değeri 2500 sene sonra, insanlık galaksiye yayılmışken ve dünya, "gezegenimiz" yerine "ana gezegen" olarak anılırken anlaşılacak teknoloji harikası.

torunlarımızın torunlarının ......... torunlarının torunları, ders kitaplarında kendisini "insanlığın ilk uzay istasyonu" şeklinde okuyacaklardır.
mars gezegenine gidiş dönüş 2 sene sürecek yolculuk planlayan, nasa nın yeni uluslararası uzay istasyonu.
kurşunsuz benzinde kampanya yapan istasyon. 75 oktan 1 liraymış lan. *
Yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğündeki istasyonda,yaşam ve çalışma modülleri merkezdedir. Gelecekte bu otel,ilk uzay turistlerinin varış yeri olabilecektir.Dünya yörüngesinde hareket edecek şekilde tasarlanmıştır.Ayrıca; Ay'da turistler için potansiyel bir varış yeri olarak düşünülmektedir.
1998 de inşasına başlanan 2011 yılında tamamlanan uzay üssü. dünyadan çıplak gözle görülebilir.
şuradan canlı izlenebilen istasyon, bazen dünya bazense istasyonun içi görüntüleniyor.

http://www.nasa.gov/multi...a/nasatv/iss_ustream.html
72.8 m uzunluğunda, 108.5 genişliğinde, ortalama yerden yüksekliği 420 km olan, hızı 27600 km/h ve dünya etrafında ki tam turunu 93 dakika da tamamlayan, ilk modül 1998 yılında 16 ülkenin ortak projesi olarak kazakistan baikonur uzay üssünden alçak dünya yörüngesine fırlatılan araştırma, gözlem ve deney istasyonudur.
astronotların dışkı ve sidiklerini bir kapsülde biriktirip dünya'nın atmosferine göndererek yakan istasyon.

yani siz "yıldız kayıyor bir dilek tutayım" derken aslında bok dolu bir kapsül yanıyor olabilir aman dikkat.

valla ben de chris hadfield'ın yalancısıyım: http://www.youtube.com/watch?v=5JPuaRBTMKs

uzaya fırlatmayıp bize fırlatmalarındaki amaç: dünya'dan çalmamak. zira uzun bir sürede tonlarca su dünya'dan eksilmiş olur. Aq sidik soluyacağımıza, 2 ton sudan da eksik kalalım. şaka bi yana düşünceli bir davranış. takdir ettim.
http://www.youtube.com/watch?v=_I0g0ofmPSk

dünyanın kullandığı muhteşem yapıttır. dünya derken bir çok ülke hariç. mesela türkiye. türkiye pkk ile falan uğraşıyor hala evet.
Icinde bira icilecek istasyon.
evrende bilinen en pahalı şey.
157 milyar dolarlık Dijital yapı.

bitti deniliyor ancak hala büyütme ekleme işlemleri devam ediyormus.

ordan nere mk. Mars mi?
insanı bazen amaçsız bir şekilde saatlerce canlı yayınını izletir. Tıpkı şuan yaptığım gibi. Şüphesiz en güzel insan yapımı olan mega yapıdır kendileri.
profil resmimin sahibidir kendisi.
Tüm insanları buraya götürsek dünyada hiçbir şeyin fazla büyütülmemesi gerektiğini anlayabilirler diye düşünüyorum. Koskoca bir evren. içinde bir kum tanesi kadar bile gelmeyen dünya. Ve o dünyanın içinde tüm bunlardan bağımsız çirkinleşme derecelerini her gün biraz daha arttıran kişiler mevcut. Ne hazin. Evren bu olm boru mu? Başınıza tüm kötü düşünceleriniz kadar meteor düşsün.
bugün istanbuldan geecekmiş 20 57 de gökyüzün de çıplak gözle görülebilecekmiş.
(bkz: tim peake)

Adam astronot uzayda tek başına ama hepimizden çok eğleniyor.
bazen iss* live uygulaması ile çektiği canlı dünya görüntülerini izleyerek derin düşüncelere dalmama vesile olan istasyondur.* aşağıda da hakkındaki ilginç bilgiler yer almakta;

#16 ülke tarafından inşa edilmiştir. (ABD, Rusya, Kanada, Japonya, Belçika, Brezilya, Danimarka, Fransa, Almanya, italya, Hollanda, Norveç, ispanya, isveç, isviçre ve Birleşik Krallık.)
#saniyede 8 km hızla hareket ederek 90 dakikada bir Dünya’nın etrafında bir tur tamamlamaktadır.
#istasyonun genişliği 109 metredir.
#istasyon, insanoğlunun uzaya yerleştirdiği en büyük cisimdir. uzayda 915.568 litrelik bir hacim kaplamaktadır.
#120 milyar dolar maliyeti ile şuana kadar yapılmış en pahalı şeydir.
#istasyonda yalnızca 2 adet tuvalet bulunuyor. Bu tuvaletlere bırakılan idrarlar içme suyuna çevrilip tekrar servis ediliyor.
#istasyondaki 52 bilgisayarın tamamı birden fazla kez virüse maruz kaldı. Demek ki insan astronot da olsa kendini saçma sapan linklere tıklamaktan alamıyor. Bilgisayarlara bulaşan ilk virüs W32.Gammima.AG adıyla bilinen solucandı. Dünya’da online oyun şifrelerini çalma amacıyla yola çıkan solucan, soluğu Uluslararası Uzay istasyonu’nda almıştı. ancak NASA’nın virüsü yok etmesi çok uzun sürmedi.
#Farklı ülkelerden 4 ayrı uzay mekiğini aynı anda ağırlamışlığı var. Bunlardan teki Dünya’dan yiyecek ve malzeme getiren kargo mekiğiydi. istasyondaki tüm uçuşlar 2016 yazına kadar belirlenmiş ve kayıt altına alınmış durumda.
#uui muhtemelen uzayın koklanabileceği tek yer. istasyonda görev yapan eski bir astronot istasyonla, kenetlenen mekiklerin basıncı dengelendiğinde dışarıdan garip bir koku geldiğini söylüyor. Kokuyu “metalik, iyonlaşma gibi bir koku” olarak tarif ediyor.
#istasyon, Ay ve Satürn’ün ardından gökyüzündeki en parlak üçüncü obje. Hatta detaycı gökbilimcilerin kendisini görmesi mümkün.
#Her ne kadar 2024’e kadar kullanılması planlansa da istasyonun bazı modülleri 2024 yılında daha uzun süre görev yapabilecek sağlamlıkta. Bunlardan teki, istasyonun en eski modülü olan, Ruslar tarafından inşa edilen, Amerikalılar tarafından finanse edilen, 1998 yılında fırlatılan Zarya adlı modül. Kendisi 2028 yılına kadar iş görebilir.
# insan vücudu yerçekimsiz ortamda kemik ve kas kütlesini daha çabuk kaybettiği için istasyonda yer alan tüm astronotlar her gün 2 saat antreman yapmak zorunda.
#Uluslararası Uzay istasyonundaki tüm kablolar toplamda 12.8 km uzunluğunda. Bu da New York şehrindeki Central Park’ın etrafını sarmalamak için yeterli bir uzunluk.
#Astronotlar günde 3 öğün yemek yiyorlar. Yemek odasında sandalye yer almıyor. Haliyle süzülerek yiyorlar yemeklerini.
#Uluslararası Uzay istasyonu’ndaki oksijen elektroliz ile üretiliyor. Güneş panellerinden elde edilen elektrik, suyu elektroliz ederek içerisindeki oksijen moleküllerini açığa çıkarıyor.

ve birkaç fotoğraf;

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
12 ağustos, 27 ağustos arası her gece farklı açılarda görülebilir..
bu gece kaçırdım ama yarın gece kısmetse izleyeceğim..
yarın gece saat 21:33 de geçmeye başlayacak ve 3 dk sürecek..
bakılması gereken açı 13 derece olacak..
istikameti ise 10 derece batı ile 10 derece güney güney batı olacak..
istanbulda yaşayan herkese iyi seyirler..

edit: link vermeyi unutmuşum dostlar.. buradan takip edebilirsiniz..
https://spotthestation.na...ity=Istanbul#.V7IIO7Gx_IV

bu arada uzay istasyonunun dünyanın yörüngesinde deniz seviyesinden 450 km irtifada bir kurşundan on kat hızlı yol aldığını ve yaklaşık 1.5 saatte bir dünya turu attığını söylemişmiydim ?
http://www.ustream.tv/embed/17074538?html5ui=1
Oraya harcanan bütçe ve orada çalışan süperbeyinler dünyadaki sorunların çözümüne yönlendirilse dünyada dert, tasa kalmayacak.