bugün

istanbul un fethi sırasında surlara ilk bayrağı diken sancaktar
lakabını, doğduğu yer olan, bursa karacabey ilçesine bağlı uluabat köyünden alan şahsiyet.
bu isimde bursa yıldırım da bir anadolu lisesi vardır.adeta bir hapishaneyi andırır yüksek duvarlarıyla.bünyesinde büyük bir spor salonu bulunur.
(bkz: ulubatlı hasan anadolu lisesi)
millete gaz vermek için yaratıldığı anlaşılan sanal tarihi kahraman
(bkz: yok öyle bişi)
günümüzün yaşayan temsilcisi graeme souness'dır. kadıköy stadının ortasına galatasarayımızın bayrağını dikmiştir.
Ulubatlı Hasan, istanbul'un fethi sırasında surların üzerine çıkan ilk Türk askeridir.

Osmanlı ordusu Fatih Sultan Mehmed kumandasında 6 Nisan 1453 Cuma günü istanbul'u kuşattı. 29 Mayıs 1453 Salı günü sabaha karşı son saldırı yapılıyordu. Yeniçeriler arasında iriyarı Ulubatlı Hasan adlı bir asker surlara tırmanmaya başladı. Bir elinde palası, öteki eli ile kalkanını başının üstünde tutarak surların üstüne çıktı. Onunla birlikte otuz kadar yeniçeri de surlara tırmandı. Ulubatlı Hasan yaralanmasına rağmen, arkadaşlarının surlara çıkmasına yardım etti. Ayağı taşa takılarak surlardan aşağı düştü. Yukarıdan atılan oklarla şehid edildi. Ancak yeniçeriler, açılan gediklerden içeri girerek şehri ele geçirdiler.
(bkz: uhal)
bedenini savaş zırhı olarak kullanan cesur savaşçı.
(bkz: graeme souness)
BURSALI lara top diyenlerin okuyup öğrenmesi gereken cengaver. çanakkale savaşında en çok şehit veren il de BURSA dır. doğuluların dedeleri yaylada koyun otlatırken biz bu ülkeyi kurtarıyorduk. *
vücuduna saplanan sinek ısırığı oklara aldırış etmeden bayrağı dikerek istanbul 1453 diyerek şehit olan, okuduğum okula da adını veren efsane kahraman.
(bkz: cüneyt arkın) *
aslında olmayan adamdır. pardon! tarihi vesikalarda olmayan adamdır. evet sancağı diken biri var ama o kişinin uluabatlı hasan olduğuna dair hiçbir kayıt yoktur. hikaye ise son dönem bizans - osmanlı tarihçilerine aittir.
adı bilinen kahramanlardan biridir. bir de bilinmeyenler vardır ki... hepsinin ruhu şad olsun.
kimilerince olmadığı söylense de her halükarda yaşamış, fethin sembolü olmuş kahraman. dikkat et bak, sembol diyorum. ulubatlı hasan, o günden sonra bir insan değil fethin sembolü olmuştur. yaşamış veya yaşamamış önemli değil.

ps : bu entry kendi içinde çelişiyor görünse de, çelişmiyor. dikkatli olmakta fayda var.
dün geceki trt 2'de yayınlanan fatih ve fetih begeseli sonrası* girilen entry sayısı artan kahraman asker.
Fatih Sultan Mehmet söyle der: Eğer Fatih olmasaydım ULUBATLI HASAN olmak isterdim.
Uluabatlı Hasan,istanbul fethedilirken surlara ilk önce çıkan ve Türk bayrağını surların üzerine ilk diken askerdir. Otuz kadar arkadaşıyla beraber Topkapı surlarına tırmanmıştır.
ankara bahçelievler'de bir ilkokul.*
Cüsseli , iriyarı oluşunu o muhteşem Uluabat ekmeğine borçu olan tarihi kişilik .
karacabey ilçesinde gölün adı uluabat'ken lakabının nasıl ulubat olduğu bilinmeyen insan. her şey gibi bunu da kırpmışız tabiki. gölün önünden geçerken koskocaman uluabat gölü yazıyor, rahatlıkla görebiliriz.
öldükten sonra fatih sultan mehmed' in yanına götürülüp hikayesi anlatılmış fatih ise gözlerinden öpüp ''sultan olmasaydım ulubatlı hasan olmak isterdim demiştir''.
iman gücü yüksek türk modelidir..
istanbul alındıktan sonra savaş meydanında dolaşan fatih, çocukluk arkadaşı ulubatlı'nın cansız, ok ve mızrak yaralarıyla delik deşik olmuş bedenini görür. gözleri uzaklara bakıyordur ulubatlı'nın.. tek cümle dökülür fatih'in ağzından arkadaşının kulağına;

-istanbul sana değer miydi arkadaşım..?