bugün

uçuş esnasında dizüstü bilgisayarların kullanımı serbest bırakıldı. bu uygulama ilk bakışta çağdaş bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir ancak, uçakların kalkış ve iniş anlarında doğal olarak kullanımları yasaktır.

pekiyi! toplumumuz bu yasağa uyacak düzeyde bilinçli mi? bu soruya, yaşamımızın ciddi anlamda tehlikeye atıldığını bilerek, hayır! demek durumundayız zira, kabin görevlilerinin ısrarlı uyarılarına rağmen, inişe geçen bir uçakta bir çok kişinin bilgisayarlarını kapatmak istemediklerini yada geciktiklerini gözlemliyoruz maalesef... maalesef diyoruz da bu maalesef'in ne anlama geldiğini biraz açıklamak gerekiyor.

özellikle, uçakların inişe geçtikleri durumlarda; uçak elektronik seyr-i sefer sistemi ile havaalanı iniş kontrol sistemi arasında 'ils' adı verilen (Instrument Landing System) cihaz yardımıyla temas sağlanır ve bu cihaz radyo dalgaları yayarak söz konusu uçağı iniş rotasına sokar. biz buna bir nevi otomatik plotaj yani plot kontrolü olmaksızın uçuş da diyebiliriz. işte! bu esnada, uçak içerisinde herhangi bir yabancı elektronik cihaz tarafından yayılan radyo dalgaları frekans bozucu bir etki yaratarak uçağı olması gereken rotadan saptırabilir ve bu durum, özellikle gece inişlerinde yada hava koşullarının plotların görerek inişlerini engellediği durumlarda facialara yol açabilir.

kimi zaman, yüzlerle ifade edilen yolcunun yaşamı şüphesiz ki, bir yolcunun uçuş süresine sığdırmaya çalıştığı hesap-kitap işlerinden daha önemlidir ve günümüzde dizüstü bilgisayarlara rahatlıkla takılabilen mobil internet kitlerinin çok güçlü radyo dalgaları yaydıkları bilinmektedir.

en değerli varlığımız olan yaşamımızı korumak adına, bu tip duyarsız insanlara karşı tepkimizi açık bir biçimde ifade etmeli ve kabin görevlilerine bu konuda yardımcı olmalıyız.
(bkz: ucakta daha koltuga oturmadan laptop acan dubur)
koskoca uçağı düşürme kudretine sahip olduğu sanılan kişidir.

ay'ı, mars'ı komşu kapısı yapan teknoloji üç laptop ile beş cep telefonunun sinyaline hükmedemeyecek ve uçak düşecek öyle mi? madem buna inanıyorsunuz, böyle şeyleri orta yere yazmayın bari. mazallah teröristlerin eline geçer bu bilgiler, kasıtlı olarak cep telefonlarını, laptoplarını açarlar, yeni onbir eylüller yaratırlar. yolcuları donuna kadar arayan güvenlikçileri de bu olasılığa karşı uyarın eliniz değmişken!

yahu akıllı olun akıllı! uçaklarda, otobüslerde bu tip cihazların kullanımına izin verilmemesinin yegane nedeni, yolculuk boyunca öküz gibi telefonla konuşarak, laptopunda boktan oyunlar oynarak ortamın a.ına koyacak dallamalardır.

telefondan laptop'dan uçak mı düşermiş.
Uçaklarda cep telefonunu açmak yada mobil internet kitleri aracılığı ile internete bağlanmak çok tehlikelidir. Neden mi? Çünkü, eğer cep telefonunu uçakta seyahat ederken açarsak telefon ile temel (base) istasyonu arasındaki mesafe çok olacağından; telefon, istasyonla haberleşmek için maksimum güçte, istasyon da telefona ulaşmak için maksiumum güçte çalışır.

Aslında bir bakıma bu durum, istasyonun uçağı elektro manyetik borbardımana tabi tutması anlamına gelir. Uçakta 100 kişinin telefonu açtığı durumu düşünmek dahi tüyler ürperticidir. bu durumda ortaya çıkacak yüksek elektro manyetik ışınım, uçağın navigasyon sistemine ve haberleşme sistemine bozucu (interference) etki yaratabilir ve uçağın rotasından sapmasına neden olabilir.

bu olasılığın yüzde bir dahi olması karşılığında kaybedilecek olan şey insan yaşamıdır ve göze alınası tarafı yoktur.
konu ile ilgili olarak bu güne kadar, uluslararası uçuş güvenlik birimlerine ulaşan 384 olayın kayıtlı bulunduğu bildirilmektedir.

olaylardan birinde, Sarajevo'ya gitmekte olan bir Slovenya uçağında, yolcu bagajında açık bırakılan cep telefonunun uçakta yanlış yangın alarmına sebep olduğu,

bir diğerinde Seattle'dan Cincinnati'ye gitmekte olan bir uçakta; her üç otopilot sisteminin çöktüğü, pilotun bir yolcuda bulunan işitme cihazından kuşkulanarak cihazı kapttırdığında sistemin normale döndüğü rapor edilmişti.

başka bir tesbitte chicago-los angeles seferini yapmakta olan twa uçağında gerçekleşti ve oksijen maskeleri sebepsiz yere açılarak uçakta paniğe neden oldu. buna neden olan şeyin; bir çocuğun uzaktan kumandalı arabası olduğu rapor edildi.

bu olayların içinde kayda değer olanlarından biri de Londra-Paris seferini yapan bir boeing uçağında yaşandı. Pilot, yolculardan birinin dizüstü bilgisayarını açıp kapadıkça önündeki otopilot göstergelerinin etkilendiğinden şikayetçi oldu.
uçağın düşmesi de bir bakıma inmesi olduğundan, uçak düşerken son saniyelerinde vasiyetini e-maille yollayan, vakit kalırsa sevdiklerine msnde veda edip sevmediklerine de ana avrat söven yolcudur. böyle bir durumda gafil değil, şanslı bile sayılabilir.
güncel Önemli Başlıklar