bugün

ülkemizde çokça yapılan hatalardan birisidir. özellikle türklerin göçebe yaşam tarzı sürdüğü yıllarda kurt u kutsal bir hayvan olarak görmeleri ne yaşayış tarzlarına uyar ne de mantığa. bunu bugün üniversitede tarih hocasına sorunca daha bi emin oldum.

türkler göçebe yaşayan insanlardır ve hayvanları vardır. koyun koç vs. bu durumda bu tip hayvan besleyen bir toplumun bu hayvanlara saldıran ve onları yok eden kurt u sevip bir simge olarak kullanmaları zaten mantıklı değil. kurt eski türklerde sevilmeyen bir hayvandır. eski türklerin kutsal hayvanları koyun ve koçtur. bunu zaten kurdukları bir çok devlete verdikleri isimden bile anlayabiliriz. akkoyunlu ve karakoyunlu devletlerini buna örnek verebiliriz.

şu yazıda güzel
http://www.astroset.com/b...sel_gelisim/kadim/k25.htm

benim kişisel fikrim bazı efsanelerden esinlenerek çok daha sonralarda kurtun türk milliyetçiliği simgesi haline geldiğidir. hocamızın dediğine göre kurt moğol simgesidir.
Doğrusu bozkurttur. Adam hakli beyler.
bor madeninin kutsiyeti ve türkyedeki rezerv bereketi dolayısıyla böyledir. evet. kurt da evcilleşmeyen tek hayvan. onun için simgeselize..
Eski türklerde türklüğün simgesi kurt/bozkurt değildir.
Kurt aksine tabudur ve adının anılması yasaktır.
çünkü eski inanışa göre tabuların adının anılması onları adın anıldıgı yere çağırırmış.
bozkurt, yahut öz türkçe adlandırılışı ile börü, turani kavimlerin ongun hayvanlarının en üst noktasıdır.

yani salt türkler için değil, tüm turani kavimler için önemlidir ve simgedir.

bunun dışındaki hayvanlar, belirli coğrafyalarda ve birbirlerinden farklılıklar taşıyan türk boyları için kutsaldırlar.
bunlardan en bilinenleri; ala geyik, yılki atı, sungur, koç gibi, türk halklarının yaşamlarında önemli yere sahip hayvanlardır.

türk milleti kendini "börü budun"(kurt millet) olarak tanımlamıştır. bu tanımlama bile kurtun türk kültüründeki birincil önemini bizlere kolayca aktarmaktadır.

türk milleti'nin ongunu bozkurttur. bu gerçek dünyanın her yerine kazınmış ve tescil edilmiştir;
(bkz: türk kültürü ve tarihinde bozkurt)
türklerde kutsal hayvan geyiktir. "alasığın" ya da "sığın" olarak da kullanılır. geyik yeryüzünü temsil eder bozkurt ise gökyüzünü. *
göktürk bayrağını nasıl yapalım denilesidir.
koyun ermenilerin simgesidir. araştıran öğrenebilir.
türklerde tek bir hayvana kutsiyet verilmemiştir. dağ keçisi, kuğu, geyik, kurt motifleri yaratılış ya da türeyişte karşılaşılan hayvanlardır. ancak sanıldığının aksine kurt değil geyik türklerin simgesidir.
bunların içinde geyik ve ışık da vardır. kısaca türkler köklü bir millet olduğu için devletten devlete boydan boya farklılıklar olabilir.
kurttan türediğini iddia edenlerin kendilerince haklı ısrarıdır.
evcilleştirilemiyor olması, güçlü olması vs cazip gelen unsurlardır, eyvallah da madem o kadar özgürlük düşkünüler neden devlet kurup, otoritenin eli kanlı bekçileri olurlar o da anlaşılamaz.

arkeolojik araştırmalarda da en çok rastlanan motif geyik motifidir. hayat ağacı dahi geyik boynuzu ile temsil edilmektedir.
yaşam biçiminden değil savaş taktiğinden almıştır ecdar bozkurt simgesini. savaşlarda bozkurtların uyguladığı taktiği uygulamışlardır. (bkz: kurt kapanı) taktiğidir adı.
hatta avrupa mitolojisinde centaurla (bkz: centaur) denilen bir yaratık vardır, insan kafalı at diye, bunun çıkış noktası şudur : avrupalı daha at nedir bilmezken türkler atı evcilleştirmiş ve at binmeye başlamıştır. geceleri savaş meydanın at ve üstünde karanlıkla beraber bir insan kafası görmektediler, türkler bu yüzden savaşmadan çok savaş kazanmışlardır.
güncel Önemli Başlıklar