bugün

ithalatın çok pahalı olmasıdır.
o da dövizin aşırı yüksek olmasıyla sağlanabilir.
sırf teknoloji üretelim diye aklımdaki dolar kuru 20 tl dir.

tabi bunu halk yokluk içinde ezilsin aç kalsın ekonomi çöksün diye söylemiyoruz.
zaten ezilemzde herkes maaşına zammını alır.

basit bir hesap bi pc 20 000 tl olunca kim alacak onu. alamayacak. alamayınca potansiyel bir talep oluşacak hemde dev bir talep. talep varsa yatırım da olur ve ülkedeki girişimcilar yerli üretim pc yapar.
bu her üründe geçerlidir.
biz türküz çok sıkışmadan kendi özelliklerimizi pek ortaya dökmeyiz. en kolay nasılsa onu yaparız. en kolay yerli üretmek olursa onu da yaparız.

çok ciddiyim. denenmeli.

ha diyecesiniz ki o zaman turizm gelirimiz falan düşer. oda fiyatları ucuzlayacağı için. düşmesin aga. onu bağlarsın dolara, yuroya. 60 dolar. gelen turist bastırır, bi oda için 1200 tl yi. olur biter. türklerede erken rezervasyon ayağına falan uygun fiyatlı verirsin.

valla bak. deneyin bi olmazsa vazgeçersiniz. hem dolar düştü deriz.
Hayal gücüne hayran kaldım. Eğer Türkiye'de en düşük bütçeli pc 20bin TL ise girişimciler de arz talep pc yapacaksa o pcnin fiyatı 21bin sloganı bin fazla ver türkün malını al falan olur.
maaşına zammını alır ezilmez demişizde bi detayı unutmuşuz.
temel ihtiyaç maddelerinde bu doların yüksek olma etkisi engellenmelidir. yoksa maaş zammını alan gider gene pahalı pc yi alır.
temel ihtiyac maddelerinin uygun fiyatta kalması nasıl olur. o da turzim konusundaki gibi gizli subvansiyonlarla mümkündür. misal erken alım. toplu alım vs.
malum, devletler ab, dünya ticaret örgütü gibi gönüllü işbirliği yaptığı kurumlar sebebiyle istediği gibi sübvansiyon uygulayamıyorlar ama gizli sübvansiyonlar gırla gidiyor.
bulunur bi çare.
pc 21 000 tl olmaz cünkü satamaz. alan olmaz yani dedik ya parası yok adamın. olsa zaten ithali de alır.
yani anlatmak istediğimiz, temel ihtiyaçlar halkın alım gücünde olacak, ithalat pahalı olacak. ithal edilen ürünler yani.