bugün

öyle sanmamızı istedikleri için öyle sanıyoruz ama ismet inönü üstün başarı göstererek bizi savaştan korumadı. hitler istemediği için savaş girmedik bu kadar basit. eğer hitler, türkiye de cephe açılmasını uygun görseydi üzerimizden geçerdi ve kimse engelleyemezdi biraz realist olalım. adam hesap kitap yapmış, türkiye ye saldırıp ne yapacaz demiş? işe yarar sanayi yok, gelişmiş yol yada demiryolu ağı yok. maden var ama işelemek zor, yeryüzü şekilleri savaş için zor ve yıpratıcı olduğu sonuca varmış ve ilişmemiştir.
HiTLERiN türkiyenin işgali ile ilgili binlerce sayfa plan hazırlattığını bilmeyenin sözü. az daha girecektikte son anda yırttık.
türkiye resmi olarak savaşa girmiştir. japonya'ya savaş ilan edilmiştir.
türk toplumunun genel üşengeç yapısı göz önüne alındığında,

ya kim gidecek savaşa siktir et denmiş olabilir.
zannımca hitlerin o zaman ki şartlarda türkiye den geçmektense güçlü müttefiki rusyayı saf dışı bırakmak istemesidir. daha yeni savaşdan çıkmış bir millet; erzak yok, silah yok, cephane yok en önemlisi erkek yok. öyle bir şey olsaydı büyük sıkıntı olurdu. allah korumuş diyelim ve geçelim efenim.
aslında girdik, şöyle savaşın sonlarına doğru yılını tam bilmiyorum ama "gelin ata binmiş ya nasip demiş" mantığıyla, asker desteği falan vermedik sadece formaliteden bir savaş ilanı yaptık, belki bizim payımıza da bir şey düşer amerika ve rusyanın dümdüz ettiği almanyadan diye.
neticede düşmedi.
almanya'nın geçmişten olan müttefikliğinden dolayı, türkiye'yi kazanmak istemesinden dolayı saldırmamış olabilir.
demek ki ne yaparsan yap sistemin dayadığı şeyleri beyinlerden sökemiyorsun. almanya ile savaşa gireceğimizi kim söyledi? niye müttefik oluyoruz? almanya rusya gibi bir ülke ile anlaşmasını bozup adamlara dalabiliyorken, seni müttefik olarak yanına çekmek istediğini kim söyledi? hitler in türkiye ye saldırmamasının tek nedeni, hiç bir getirisi olamayacağı gibi zaman, asker ve lojistik israfı olacağını düşünmesidir. hitler türkiyeye niye silah verip savaştırsın? elindeki onca savaş gücüyle, edirneden girip karstan çıkıp gitmesine mani olan şey türkiye istilasının israf olacağı düşücesidir.
nasılsa yenisi çıkıcak o zaman gireriz mantığıdır. iphone gibi.
ismet inönüdür.
nazilerin yanında girse, kızıllar ve amerikalılar; ingilizlerin yanında girse naziler tarafından işgal edilme korkusudur.

tarafsızlık mantıklıdır. ne nazileri ne de kızılları durdurumazdı o zamanki devlet. akıllılık yapmıştır.
Yeni savaştan çıkmış ve toparlanmış bir devletin tekrar girmesine gerek yok'' diye düşünülmüş sebeptir
ikinci dünya savaşı çıktığı sırada türkiye de yönetimde olan çoğu insanın en azından balkan savaşları ve birinci dünya savaşını görmüş olmasıdır. bence iyi bir karardır.
ismet'in ürkek olması.

görsel
dönemim tek parti chp iktidarının yaptığı en iyi şeydir.
ülkenin geri kalmışlığını göstermeyen durum olmakla birlikte politik olarak savaşın sonlarına doğru girmiştir.
(bkz: isviçre)'nin ikin dünya savaşına katılmaması

ayrıca (bkz: türkiye nin ikinci dünya savaşına girmemesi)
(bkz: izan)
öngörü sahibi olamamaktır. türkiye 2 dünya savaşına girse yunanistanın yarısı bulgaristanın bi kısmı elimizde olacak toprak sahibi olacaktık yazık.
korkaklık.
Birincisini beğenmedik ikincisini çekmek istemedik.
Devlet her girdiği savaşı kaybettiği için korkmuş olabilir yine kaybederiz biraz daha toprak gider diye. Çünkü kurtuluş savaşına kadar tam bir looserdik. Savaşa girsek işgale ve büyük yıkıma uğrarırdık ama zaten dandik ülke o kadar koymazdı sonunda almanya fransa yada diğer avrupa ülkeleri gibi iyi bir demokrasi yada ekonomik güç olabilirdik. Adalarda bizde kalırdı.
Halbuki hitler Bakü petrollerini istiyordu, ihtiyacı vardı.

Hedef Azerbaycan'dı. Türkiye üzerinden gidebilirdi ama Türkiye değil de Rusya üzerinden gitmeyi tercih etti.
Her savaşa girmek zorunda olmamamız. Zaten 20. yüzyılın başlarında yeterince gencimizi savaşta kaybetmiş olmamız. Elde yok, avuçta yokken böyle maceralar aramanın hiç mi hiç aleminin olmaması.
Kendimizi kurtarmaya çalışıyorduk. Bir de girip dost ülkelere yardım edemezdik bence.
içmeye zor yeten ayranımızın dökülmemesi ve tatsız olaylar yaşanmamasını istememiz.

tüm neden bu.