bugün

Tarım Bakanlığı'nın et ve süt kalitesini artırmak için farklı ülkelerden boğa ve aygır spermi ithal edileceğini açıklamasıdır.

toplamda 4 milyon 317 bin 783 doz dondurulmuş boğa spermi ile 96 doz aygır spermi ithal edilecektir.

ülke saman, buğday, un, şarbonlu hayvan derken en sonunda boğaların spermine bile para verip, ithal edecek hale geldi amk.
yakında erkekler içinde sperm alabilirler bunlar çok laik, kamalist diye. spermime dokunma!
Rte kankası bahçeli'nin sorunlarına çözüm arıyor herhalde.
Ülkemizdeki büyükbaş ırklarının verimsiz olmasından dolayı spermi getirtip burada hayvancılığı ve hayvancılıktan alınan verimi arttırmayı planladıkları bir proje. Direkt olarak et ya da hayvan ithal edilmesindense bu sayede verimli hayvan ırkıyla hayvancılık gelişecektir. En azından böyle olmasını umuyorum.
(bkz: orayı yıkarlar).
Canlı Hayvan ithal etmekten daha iyidir.
Ama ülkenin en önemli sorunu damızlık hayvan üretiminin yeteri derecede olmamasıdır.
Türkiye'de et ihtiyacını karşılamak için erkek hayvan ithal edilir onlar 6 aylık besi sürecine alınır. Kesim zamanına gelen bu tosunlar (dana, sığır) kesilince süreç baştan devam eder.
yani hep ithal edilir.
Bunun nedeni şudur.
Erkek hayvan daha fazla et alır. bakımı kolaydır. zahmetli değildir. az sürede kazanca dönüşebilir.
oysa damızlık hayvan üretimi bilgi birikimi ister. sabır ve yatırım ister.
işçilik ister, zahmetlidir.
dişi bir hayvanı damızlık olana kadar büyütürsün. (nakde çeviremezsin)
onu iyi bir boğanın spermi ile döllersin. ve bir yıl daha beklersin.
bu arada hayvanın sütünü sağman, sütü pazarlaman gerekecektir.
doğan dana erkek ise onu ayrı bir bölümde etlik olarak büyüteceksin.
dişi ise onun doğurgan bir inek olması için besleyeceksin. işte bu süreç 3 yıl gibi bir zaman dilimi yapacak.
eyyorlamam bu kadardır.
Bizim boğalar duymasın çok alınırlar.
Şaşırtmamıştır. Bir ithal etmediğimiz o kalmıştı zaten. Neden bizim yerli ve milli bir sperm bankamız yok? Cem yılmaz yıllar önce bu konuya temas etmişti. Yoksa o konu bu konuyla ilgili değil miydi?
Bu yıllardır yapılıyor. Bu iş Öyle basit değil seçilen boğalar türünün en iyisi olmalı, sperm kalitesi yüksek ve hastalıklardan ari olmalı. Ayrıca alınan spermlerin ayrıştırmak ve bozulmadan saklamak da ayrı bir teknoloji. Batı bu teknolojiyi yıllar önce bulmuşken biz yeni yeni uyguluyoruz. Ankara'da sperm üretimi yapılıyor ama yine de ital gibi olmuyor.
Desene, bizim inekler orospu...
Türkiye'nin et kalitesi gayet iyiydi bir aralar. özellikle doğu Anadolu'nun etleri gayet kaliteliydi.

sonra noldu? yem ithal ettik. saman ithal ettik. ilaçları ithal ettik. kendi kendimize yetebilirken -gerek et, gerek yem üretimi anlamında- afedersiniz bokunun içinde yüzen, zulmedilmiş hayvanları getirdik kokuşmuş gemilerle. ucuz et diye pazarlandı tüm ülkeye, kursağından aylarca et geçmeyen insanlar meydanlarda kendinden geçti alkışlamak için.

zayıflatıldık biz. şimdi spermle güçlenmeye çalışıyoruz. hadi tamam güzel bir adım olabilir bu, iyileşme çabası olabilir. ama şunu da düşünelim. önceden doğurgan, sağlıklı olan ineklere; kaliteli, güçlü spermlere sahip boğalara şimdi ne oldu?
(bkz: Stres) bizim hayvanlar da haklı, o kadar stres, sıkıntı ,sorun altında bırakırsan hayvanı olacağı bu, iktidarsızlık!
itha edeceğimiz şeyin sperm olacağını kim anlayacak ya da spermse bile hayvan spermi olduğunu kim bilecek. Ya insan spermini bize cakarlarsa?
güncel Önemli Başlıklar