bugün

Çok düşüktür. Neticede sırf ucuz diye ne anlattığını bilmeden kitap alan var ülkemizde.
Türkiye'deki kitap okuma oranı mı? Türkiye'de kitap okuyan kaç kişi var ki biz bunun oranını bulalım. bu samanda iğne aramaktan farksız. ne güzel dizilerimiz varken kitap nedir ki biz onu okuyalım.
yükseliştedir. ne mutlu.
Dünyanın en çok kitap okuyan milletinin türk milleti olduğunu iddia etmişti erdal demirkıran. Şöyle ki, orjinal kitapların fiyatları diğer ülkelerde ki insanların yıllık gelirine oranla, türkiyede ki insanların yıllık gelirine oranı açısından 10-20 kat daha ucuz, dolayısıyla o ülkelerde orjinal kitapları rahatlıkla alabliyorlarken, türkiyede orjinal kitap çok fazla alınamıyor. Alınan korsan kitapların, orjinal kitaplardan 10 kat daha fazla gibi bir şey. Fakat bu istatistikler sadece satılan orjinal kitaplara göre yapıldığından türkiye gerçekte olduğundan çok daha az kitap okuyor görünüyor. Elbette türkiyede okumayı sevmeyen, televizyon ve programlarla uyutulan, "tayyip, kömür dağatıyor rerörö" diye düşünüp takım tutar gibi parti tutan büyük bir cahil kesim var fakat bunun dışında ki aydın, okumayı seven kesimin hakkını yememek lazım.

(bkz: Erdal Demirkıran)
(bkz: aşk ı memnu nun kitabı çıkmış diyen mal)
TÜRKiYEDE KiTAP OKUMA ORANI DEĞiLDE, BiRDE KiTAP OKUYANA BAKILAN FARKLI BiR GÖZ VARDIR. SiZ OTOBÜSTE GiDERKEN KiTAP OKURSUNUZ,AYAKTA DURAN iKi KiŞi AYNEN ŞUNU SÖYLEYEBiLiR'OKUDUĞU FALAN YOK YA,ARTiSTLiK YAPIYOR ENTEL AYAKLARI iŞTE'...GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKANA ARTiST DiYEN BiR MiLLETKEN ŞiMDi KiTAP OKUYANADA BOK ATAR OLDUK. BU ZiHNiYETTETEKi BiR TOPLUMUN KiTAP OKUMA ORANI NEKADAR YÜKSEK OLABiLiRKi.
bence diğer ülkelerden daha fazladır türkiye'deki okuma oranı. bunu satılan kitap sayılarından öğrenemezsiniz, çünkü insanlar birbirlerine verirler okurlar ve sonra tekrar sahibine verilir. kesinlikle diğer ülkelere oranla fazladır türkiye'deki kitap okuma oranı.
türkiyedeki okuma oranı = okuyom ben ya
kitabın önemini okullarda kavratamayan öğretmenlerimizin ve eğitim sistemimizin sıkıntısıdır.
sunay akın'ın hayat deyince isimli programında açıkladığı bir ankette, alışveriş için plan yapmadan sokağa çıktığınızda yinede dışardan birşeyler alarak eve dönseniz bu ne olurdu sorusu insanlara sorulmuş.

almanya'da kitap 11. sırada yer almış. türkiye'de kitabın kaçıncı sırada yer aldığını söylemek istemeyen sunay akın 11. sırayı matkap olarak açıklamıştır.

yani bu açıklamaya göre bir hayli düşük olan bir oran. bende anlamadım.
türkiye de kitap okunmaz.
insanların neden kitap okumadığını düşündürten oran. pek çok gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere oranla, çok düşüktür. okumak çok zor bir aktivite değil ki, kimsenin yapamayacağı bir şey de değil. ama türk insanı tembel, üşengeç. en basit örnekle;

kitap özeti çıkaracak öğrenci, giriyor internete, istediği kitabın özetini yazdırıyor.

hal böyle olunca, kitap okumak gereksiz oluyor. pek çok aile de okumaya teşvik etmiyor, çocukların ya da gençlerin de işine geldiği için, okumuyorlar. bir de kitap fiyatları pahalı, korsan kitaplar da her zaman bulunmadığı için okunmuyor olabilir. benim tercihim açıkçası, korsan kitaplar. * bir şekilde okuyun da ister yasal yollardan, istersen korsan. yeter ki okuyun, gerekirse zorla okutturun.
(bkz: o oranın burada japon Orayayiyle karşılaştırılması)

(bkz: iktisadi gelişim)

(bkz: oranın teknoloji oranının buraya koyması)
2007 rakamlarına göre Japonya'da bir kişi yılda (orada ki yıl kavramıda bizdeki gibi 365 gün / gün = 24 saat) 27 kitap okurken, Türkiye'de 6 kişi bir kitapı okuyor. *
olumlu bakmak gerekirse yükselen bir orandır ; olumsuz bakmak gerekirse okunan kitapların seviyeleridir.
irandaki kitap okuma oranının yarısından azdır.
(bkz: yanlışlıkla kitap okumak)
istatistiksel el alırsak;

2002 yılındaki bir araştırmaya göre; ders kitapları dışında bir yıl içinde yayımlanan kitap sayısı türkiye'de 6031 iken bu sayı almanya'da 65.000 civarı, ingiltere'de 48.000 civarı, italya'da 17.000 ve hindistan'da 14.000 civarıdır.

yılda kişi başı okunan kitap sayısı ile ilgili istatistikler şöyledir;
japon 25 kitap,
isveç 6 kitap,
fransız 7 kitap,
altı türk 1 kitap okumaktadır.
ülkemizde kitap okuma oranının düşük olduğunu belirtiyor. sebepleri çeşitlidir, tv izlemek, internete takılmak, hayatında hiç hediye olarak kitap almamak, küçük yaşta okumaya yönlendirilmemek.şehir kütüphanesinin nerde olduğunu bilmemek. kitap okuyanın aydınlanacağının farkına varmamak.
cumartesi günü ankarada yapılan kitap okuma eylemine ankaradan uzakta olduğum için katılamadım, evde yarım kalan türklerin tarihi kitabımı bitirdim.
türkiye'de kitap oranı pahalıdır pardon kitap okuma oranı düşüktür, düşüktür tamam ama istatistiklerden yüksektir bir ülkede kitap okuma oranı neye göre ölçülmektedir bu ülkede alınan orjinal kitap sayısına göre ölçülmektedir fakat bir orhan pamuk kitabının bu ülkedeki fiyatını başka bir ülkedeki aynı kitabın fiyatından yüksek tutarsanız olacağı budur ki tamam türkiye'de kitap az okunur fakat okuyan kesimde babasından, abisinden kalan kitapları okur ve bazıları da korsan okur tamam korsanı savunmuyorum ama 180 ytl öğrenim alan ve okulu bitirince işsiz kalıp bu öğrenimi ödeyemeyen bir üniversite öğrencisinin korsan kitap almasını eleştiremiyorum kitap yazanın hakkı emeği vardır ama yayınevinin hakkı bu işi sanayileştirecek kadar yoktur velhasılkelam korsan kötüdür fakat okumamak daha kötüdür en kötüsü de hiç korsan almayıp aç gezen öğrencidir...
Kitap okumayamama konusunda hepimizin bahanesi hazırdır:
-Kitaplar çok pahalı
-işten geldim, yorgunum
-Öğrenciyiz abi !
-Oku oku nereye kadar?
-...ve daha birçoğu

Bu sözler en genel tavırlarımız. Kendimi örnek verirsem, ancak son birkaç senedir orjinal kitap alma imkanım oluyor. Üniversite yılları, korsan kitaplar, kitap fotokopileri etrafında koşmakla geçti.

Okuduğumuz kitapların içeriğide çok nitelikli değil açıkcası. Türkiye'de okunan kitaplara da bakarsanız, "siyaset, aşk, cinsellik" gibi birkaç temaya sıkışmıştır. Popüler kültürün önümüze sürdüğü kitaplar... Günde ortalama 5 saat TV seyreden bir toplumuz. Bu zamanı TV'ye ayıran bizler, her gün birkaç sayfa okuma zahmetine katlanamıyoruz. Ne garip değil mi? Yukarıdaki basit bahanelerimiz, diziler/filmler için geçerli olmuyor çoğu zaman. Diğer açıdan, internet insanoğluna sınırsız olanaklar sunarken, gençlerimizi/çocuklarımızı asosyal bireyler haline getirmiyor mu? internete ayırdığımız zamanı, kitaplara ayırabiliyor muyuz?

Bütün bu sorular/sorunların ardından Türkiye'nin okuma karnesine bir bakalım:

*Egitim-Senin bir arastirmasina gore, ogretmenlerin yuzde 8i hic kitap okumuyor. Yuzde 39u ise bu konuda bilgi vermek istemiyor. Yuzde 28i ayda bir kitap aliyor.
*Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu Genel Başkanı - Yazar Mehmet Doğan'a göre: "Ülkemizde 10 bin kişiden 3 kişi yılda 10 ve üzerinde kitap okuyorsa kitap kurdu sayılıyor."
*Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. ibrahim Ortaş konuyla ilgili ele aldığı makalede "Devlet kitap okumayı kötü gösterdi" alt başlığıyla doğrudan bir eleştiri getiriyor. Ortaş makalesinde şöyle devam ediyor : "12 Eylül sonrası kitap okumak kamuoyuna zararlı diye tanıtıldı. Kim gerçekten suçlu ve zararlı tespiti yapılmadan, özellikle de okuyan ve düşünen kişiler bu süreçte hep mağdur duruma düşürüldü. Maalesef ülkemizde gelişen dinamik gençliğin eleştiri yapma şansı elinden alınarak sistemi eleştirmeyen ve kabullenen bir gençlik yaratıldı. Çok genç yaşta evden başlayarak sürekli dövülen, 'Sus sen bilmezsin, ' 'aklın ermez, ' 'büyüğüne saygı, ' 'otoriteye saygı' kişinin kişiliğini önemli ölçüde zedelemiştir. Kitap okuma alışkanlığı kazanamamış toplum ne yapacağını bilemeyecektir. Kitapların bir taraftan yasaklanması, diğer taraftan yayıncıların yasaklanması yanında pahalı olması kitap okumanın önündeki en büyük engeller olarak görülüyor.
*Bağımsız Eğitimciler Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, kitap okuma oranının yüzde 4, 5 olduğu Türkiye'de yılda sadece 23 milyon adet kitap basılıyor. Japonya'da ise bir yılda basılan kitap adedi 4 milyar 200 milyon. AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye'de bu rakam 2 dolar düzeyinde seyrediyor.
*Gazi Üniversitesi'ndeki 1915 öğretim üyesiyle yapılan araştırmaya göre : Öğretim üyelerinin yüzde 21.9'u sadece akademik yayın okuyor. Yüzde 56.2'si ayda bir-iki kitap okuyor.

SAYISAL VERiLER
Türkiye'de kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda.
» Japonya'da toplumun % 14'ü,
» Amerika'da %12' si,
» ingiltere ve Fransa2da % 21'i düzenli kitap okur iken,
» Türkiye'de durum % 0, 01 yani on binde bir.
» Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitap ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000- 3000 civarında basılmaktadır.
» Birleşmiş Milletler insani Gelişim Rapor'unda kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sıradadır.

BiR YILDA KiŞi BAŞINA OKUMA SAYILARI:
» Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor
» Bir isviçreli bir yılda ortalama 10 kitap okuyor.
» Bir Fransız bir yılda ortalama 7 kitap okuyor
» Türkiye'de 6 kişiye yılda 1 bir kitap düşüyor.
Türkiye'de okuma alışkanlığına sahip olan kişi sayısı ortalama 40 bin kişi

KiTAP OKUMAK iÇiN

Türkiye'de bir kisinin ayırdığı zamanın;
» 300 katını bir Norveçli ayırıyor.
» 210 katırı bir Amerikalı ayırıyor.
» 87 katını bir ingiliz ayırıyor.
» 87 katını bir Japon ayırıyor.
» Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla.

KiTABA, KiM NE KADAR PARA VERMiŞ (1995) YILINDA
» Norveçli 137 $
» Alman 122 $
» Belçikalı 100 $
» Avustralyalı 100 $
» Güney Koreli 39 $
» Dünya ortalaması 1, 3 $
» Türkiyeli 0, 45 $

KiM NE KADAR KiTAP BASIYOR.
» ABD'de 72 bin kitap basılıyor.
» Rusya'da 58bin kitap basılıyor.
» Japonya'da 42 bin kitap basılıyor.
» Fransa2da 27 bin kitap basılıyor.
» Türkiye'de ise 7 bin kitap basılmakta.

TÜRKiYE'DE OKUMA VE iZLEME ORANLARI
» Dergi okuma oranı % 4
» Gazete okuma oranı % 22
» Radyo dinleme oranı % 24
» Televizyon izleme oranı % 95

TÜRKiYE'DE YILLARA GÖRE KÜTÜPHANELERLE iLGiLi KARŞILAŞTIRMALAR

....................................... 1996 Yılı .................... 2001 Yılı
Kütüphane Sayısı.................. 1.260 ...........................1.412
Kitap Sayısı.......................... 10.899.127 ...........12.221.392
Okuyucu Sayısı.................... 22.523.449 ........... 11.698.602
Kayıtlı Üye Sayısı.................. 1.004.681 ................ 254.007
Ödünç Verilen Kitap Sayısı..... 4.507.508 ............. 2.164.324
Satın Alınan Kitap Sayısı........ 129.450 .................... 13.862

Dünyada Bir Yılda Ders Kitapları Hariç Basılan Kitap Sayısı
Amerika 72 000
Almanya 65 000
ingiltere 48 000
Fransa 39 000
Brezilya 13 000
Türkiye 6 031

Çocuk Vakfı Çocuk Edebiyatı Okulu, 8 Eylül Temel Okur Yazarlık günü nedeniyle Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı Karnesi isimli bir çalışma hazırladı. Hazırlanan çalışmayla Türkiye'nin okuma haritası ortaya çıktı. Türkiye'nin ortaya çıkan okuma karnesi ise zayıflarla dolu. Araştırmaya göre, nüfusun yüzde 88'i okuryazar. Diğer çarpıcı sonuçlar şöyle :

*Türkiye de çocuklar okuma becerileri açısından 35 ülke arasında 28.
*ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235. sırada
*Türkiye'de öğrencilerin sadece yüzde 19'u 25'ten fazla kitaba sahip.
*Türkiye'de kitaba yılda harcanan para 45 sent.
*Kütüphaneye gidenlerin sadece yüzde 8'i kitap okumaya gidiyor.
*Öğretmenlerin yüzde 33.4'ü düzenli kitap okuyor.
*Anne baba çaba harcamıyor
*Sadece dört anne babadan biri çocuklarının okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcıyor.
*En çok basılan yerli beş kitap : Keloğlan Masalları, Nasrettin Hoca Fıkraları, Türk Masalları, Dede Korkut Hikâyeleri, Ömer Seyfettin'in Hikâyeleri.
*En çok basılan yabancı kitaplar La Fontaine Fablları , Ezop Masalları, Andersen Masalları, Çocuk Kalbi...

***

Bu kadar veriden sonra kendimizi tekrar sorgulayalım. Gelişme arzusunu yıllarca içinde taşıyan bir toplum olarak kitap okuma alışkanlığı kazanmayı ne zaman önemseyeceğiz?

Okumak, anlamak, anlatabilmek... Bu kavramların hepsi kitap okuma alışkanlığında yatıyor.

Kendi çözümsüzlüğümüzü kendimiz yaratmayalım. TV alışkanlığımıza, eğlenceye biraz daha az zaman ayırarak, bu toplumu hep beraber geliştirelim. Çocuklarımıza, ailemize de bu alışkanlığı kazandıralım.

Üzeyir Kadıoğlu

Kaynaklar:
Çocuk Vakfı Çocuk Edebiyatı Okulu, "Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı Karnesi", Eylül-2006
Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) - http://www.tyb.org.tr
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) - http://www.tys1974.org
Türkiye ilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği - http://www.ilesam.org.tr
Eğitim-Sen, http://www.egitimdsen.org.tr

yukarıdaki yazı http://www.eylemi.com/mod...p;file=article&sid=33 adresinden alınmıştır.
ne kadar boş ve gereksiz sözler. bizim için önemli olan aşağıda yazanlardır.

Artık uyanma vaktidir...

Almanya'da 70 bin Sağlık Kurumu... 8 bin kilise,

Fransa'da 60 bin sağlık kurumu... 9 bin kilise

Türkiye'de 7 bin sağlık kurumu... 77 bin cami

olduğunu biliyor muydunuz? ( Gelen e postalardan sonra artık biliyoruz. )

Onlar tahsilli ve sağlıklı olarak yaşayacaklar ama gavur olacaklar;halbuki biz cahil ama dini bütün olarak ölüp cennete gideceğiz.
Zaten bu dünya geçici, hiç bir şeyi dert etmeye değmez.
Boşu boşuna eğitime niye para harcayalım, nasıl olsa ölünce bir işe yaramayacak bu bilgiler.
Eh hastane dersen, boşu boşuna ölümünü, yani cennete gitmeyi geciktirmenin anlamı ne ?
En iyisi o paraları okul, hastane falan gibi gereksiz yerlere harcayıp çarçur et
mek yerine cami yapımına harcayıp daha çok müslümanı gönderelim cennete.
Orada seçim olursa biz kazanırız. Varsın bizi AB 'ye almasınlar, biz de onları cennete almayız.(!)"
Yüzdesini bilmiyorum ama istatiksel olarak çok iyi hatırlıyorum.(Unutmak mümkün değil)Türkiyede yılda 6 kişi bir kitap okuyor.(Abes gelebilir ama kitap okuma oranı düşük olunca ortaya böyle traji-"komik" bir tablo ortaya çıkıyor.)
türkiye de okunan kitapların nufusa oranı. ya da türkiyede ki insanların kaçıcının kitap okuduğu. şimdi güzel kardeşlerim bir insan bir yıl elinde tek kitapla geziyorsa * bunu oranımızın neresine sokacağız. ya da bir başka şahıs, yılda yirmi yirmibeş arası kitabı okuyorsa bu oran nasıl şekillenecek. kitapların mahiyeti bu orana etki eder mi mesela? yatmadan önce yüz fırça darbesini okuyup mastürbasyon yapan 500 türk genci yüzünden bu orana gusul aldırmak gerekir mi?
hepimiz müslümanız ve hepimiz kuran okumuyoz mu? ne yani kuran'da her şey yazmıyo mu, yetmez mi? ne var yani? hamdolsun bir tek kuran bize yeter.
bu oranlar remzi kitabevi doğan yayıncılık falan verileriyse yanlıştır. pazarlarda bile korsan kitap tezgahları var aga bunları nasıl vuracaksın yüzdeye?
güncel Önemli Başlıklar