bugün

türkiye'deki herhangi bir meslek lisesinden mezun olmaktır. zor ve sıkıcı bir durumdur. zira meslek lisesinden mezun olduktan sonra, mezun olduğunuz alan ile ilgili bir bölümde değil de üniversitede farklı bir bölüme gitmek gibi amacınız varsa sapı tuttuğunuzun göstergesidir.
zira x bir üniversiteye düz veya türevi bir liseden mezun olan kişi sizin yaptığınız soruların 1/3'ünü yaparak aynı yere gidebilecektir. en son katsayı 03-08 idi.* yani arada 0.5 gibi astronomik bir rakam var ki eğer tıp yada mühendislik gibi yüksek puan gerektiren bir bölüm tercih etmek isterseniz zaten soru yetmeyecektir.kendi alanlarında okumak zorundadırlar ki bu da zordur.kişinin kendini vatanında üvey evlat gibi hissetmesine ve devlete bi nebze küsmesine neden olmaktadır ki, sonuç olarak devletin içerisinde ve toplumdaki destekçi bütün basit ve ucuz bu insanlara karşı; vatan sağ olsun olur.
şahsen merak edilen konu şu dur; geçmiş yök başkanları gürüz ve şimdiki teziç gibi insanlar gece yataklarında nasıl rahat edebilmektedirler ve bu insanların hayatlarını mahvetmenin bedelini şimdiye ve tarihe kara leke olarak geçecek isimlerini nasıl kurtaracaklar?
vicdan demiyorum zira bunların insan mefhumunun neresinde oldukları merak konusudur.

sonuç; ideolojik savaşların mağdurları milyonlarca insan...
herhangi bir eğitim fakültesinden mezun olup meb in atama vermemesi sonucu öğretmen olma hayallerinin başka bahara kalması durumu.
türkiye de meslek lisesi mezunu bir insan olmuş olursun. üniversite sınavina formalite icabı girip soran olursada "-akgün abi ben tecrübe olsun diye girmiştim, abi ön sırada süper bi hatun vardı sınav boyunca * hep onu kestim, vs." biçimindeki repliklerle cevap verirsiniz. sınav sonuçları açıkladığı zaman hiç ilginizi çekmez karşı komşunuzun kızı gibi tv ye yapışıp kalmazsınız. artık tercih zamanıdır meslek lisesi mezunusundur ya ıkı yıllık bir meslek yüksek okuluna girmek lazmdır. tercihler yapılır, postacı hangı okula kayıt yapman gerektığı hakkındaki bilgi dolu zarfı elıne tutuşturur ve içini bir heyecan basar " -lan. dersin - aha üniversiteli olduk." denildikten sonra okula kayıt olunur sonra mahalleliyede geniş çaplı bir bilgi verilir. aslında herşey bu kadar toz pembe değildir. meslek lisesi mezunu olduktan sonra adı okul olan yüksek meslek okullarına ön lisans tamamlamak için başlarsın.okuyacağın okul ise teknik liseden bozma bi okul olur. evet herşey yeni başlamıştır.okulun iki yıllık olması, seçtiğin bölümün zorluğu, ailenin baskısından dolayı oluşacak bir psikoljik durum, okulda bir çevre edinmek, vs. dersleri etkileyeceğinden işler kerışmaya başlar 3'er 5'er zayıflar gelir. okul 4 yıllık olsa bu dersleri tabiri caizse popoyu yaymak suretiyle dersler verilir. ama 2 yıl gibi kisa bir surede vermek gerekmektedir. bu entry yi okuyan yazar, okur arkadaşlar ne demek istediğimi anlamışlardır heralade...

bir adet edit: meslek yüksek okulları 4 yıl olacak ve meslek yüksek okullarının adı teknik eğitim fakultesi olacak / görsel basın..

kinci bir adet edit: meslek yüksek okulları 4 yıllık olucağı yok ama askerlığı kısa dönem yapacaklar söylentisi var bu aralar.. hangisine inanıcağız karar vermiş değiliz! du bakalım n'oolcak!...
yinede büyük bir başarıdır. mezun olunabilmiştir. tanıdığım çoğu meslek liseli 2. senelerinde okulu bırakırlar yada atılırlar.
okullarında meb yasalarına tabi olmayan, öss'de ayagina 100 metre geride baslayan ögrenci. ayrica siniflarda pek fazla kimse olmadigi icin 40-50-60 kisilik siniflara göre daha rahat ve daha güzel bir ortami vardir. ha ayrica unutmadan lisede insan iliskileri bakiminda normal olan kisiler bile kendinden 3 sene önce mezun olan ögrencileri taniyabilirler. ani olarak güzeldir ama gelecek icin pek fazla bir kaideye degmez.
mesleki eğitim surecinde iyice pişmiş ve mesleki çalışma surecine hazırlanılmış demektir. artık gunumuzde fabrika' lar meslek lisesi mezunlarına öncelik tanimaktadır. meslek liselerinin bu durumu gozleri yaşartmaktadır. * *
iş imkanları mesleğine göre değişen ancak her meslekte az para çok iş mantığının madurları olan , saatlerce çalıştırılan , onlar olmazsa büyük patronların götlerinden terler akmasına neden olabilecek bir kitledir. ancak genelde koyun oldukları için haklarını aramazlar , haklarını arayanlarda mesleklerini sevmezler o mesleği yapmazlar.

yaşamak, görmek , öğrenmek.
* (bkz: meslek lisesi memleket meselesi)
toplumda bunların okumasından bi hayır gelmez denilen lise mezunlarıdır. onlarda sanki buna inat yaparcasına daha bi hayta olmaktadırlar gün geçtikçe.
kendini büyük bir kaosun içinde bulmandır.
eşek şakasıdır. kendini kandırmaktır.
durumu liseye girerken aldığı rehberlik hizmetiyle ilişkili olan kişidir. misal meslek lisesine başlarken kendisi profeyonel bir rehberlik hizmeti almış, gerekli rehberlik testleri ve yöntemleri uygulanmış ve bunun sonucunda o meslek lisesinin ve meslek dalının yeteneklerine, ilgilerine ve kişiliğine uygun olduğu düşünülerek meslek lisesine başlamışsa okulunu başarıyla bitirip mezun olduğunda iş hayatında başarılı ve mutlu olur. aynı zamanda iş hayatında girişimci kişiliği gelişmiş ve başarılı olacağından kısa sürede maddi olarak da iyi kazanç sağlar. eğer bu durumda üniversite okursa (ki sadece teknik eğitimde okuyabilir) öğretemn olamaz ama yine mesleğini sevdiğinden özel sektörde lise mezunu arkadaşlarına oranla biraz daha avantajlı olur. tabi ülkemizde rehberlik hizmetleri yok denecek az olduğundan böyle bir öğrenci de yok denecek kadar azdır. ancak tesadüf eseri meslek lisesi kişiliğine uygun olanlar bu gruptadır.

gelelim ikinci ve ülkemizde olan gruba. bunlar liseye başlamadan önce hiçbir rehberlik hizmeti almamış yoksul ailelerin çocuklarıdır. anne baba yoksul olduğundan genelde "üniversite okuyamazsa bari kolunda altın bileziği olur" düşüncesiyle meslek lisesine yollar. çocuk da ergenliğin en çalkantılı döneminin başlangıcında karar verecek yaşta olmadığı için gider. kişiliğine, ilgilerine, yeteneklerine uygun olmayan bir bölümde okur. eğer iş hayatına atılırsa ömür boyu nefret ettiği bir işte çalışır. eğer üniversite okumak isterse de öss zamanı çok çalışır çünkü hayatını bu işle geçirmek istemez ancak geleceği devlet tarafından ipotek altına alındığından sadece teknik eğitim fakültesine gider. eğer şanslıysa öğretmenlik mesleğini sevebilir en azından bunun için sevinir ve öğretmen olma umuduyla üniversiteyi bitirir. ama bu sefer kpss belası karşısına çıkar. yılmaz oturur gece gündüz kpss'ye çalışır yüksek puan alır ama meslek liselerine atama olmadığından işsiz güçsüz ve mutsuz bir insan olur (bkz: saskin leylek) kısacası ülkemizdeki son derece yanlış ve eksik eğitim sistemi yüzünden meslek lisesi mezunu olmak genelde mutsuzluktur.

yıllar sonra edit: saskin leylek meslek lisesi mağduru olmasına çok büyük bir çaba ile 2 yıl kpss'de branş birincisi olarak öğretmen olarak atanmış ayrıca hayalini kurduğu ve meslek lisesinden mezun olduğu alanla ilgili olmayan bir anabilimdalında yüksek lisans okumaya hak kazanmış ve devam etmiştir. bir meslek lisesi öğretmeni olarak öğrencileri rehberlik hizmetinden faydalanmadan gelseler dahi onlara azimli ve kararlı bir şekilde idealleri olan yaşam için çalışmayı aşılamaya çalışmaktadır.
akıl karı değildir. bugün aklı başında hiçbir ebeveyn çocuğunu alıpta meslek lisesine yazdıracak kadar düşüncesiz değildir diye düşünüyorum ama meslek liseleri hala kapatılmıyor.
bazen iyi bazen de kötü olabilen durumdur.
kişi sağlık meslek lisesinin çevre sağlığı bölümünden mezun olmuştur ve çevre sağlığı teknisyenidir artık.Bu bölüme üniversitede devam etmiştir ve mezun olduğunda teknikerdir ve teknisyen olmadığı için ataması yapılmamaktadır.üniversite diploması iptal ettirilemeyeceği için de kişi tekniker atamalarını beklemektedir.
evet,değişik bir sistem.
liseden çıktığında bir vasfın olması ve kpss2 sınavına girip öyle fazla bi başarı göstermeden rahatlıkla kamuda çalışabilmektir. gidin bakın osym nin sayfasına, şikayet edip durmayın. hem bana kalsa bütün liseleri meslek lisesi yapardım.

okumak istedikleri bölümü okuyamıyor olabilirler, bunun düzeltilmesi lazım. hem zaten aslında kaç kişi istediği bölümde okuyabiliyor ki? fakat şu hayat şartlarında artısıyla eksisiyle baktığınızda meslek lisesinden mezun olmak iyi bir şey.
yeteneğe yetkın bir meslek seçilmiş ise ve sektörel bir meslek ise gayet güzeldir meslek lisesi mezunu olmak, 2 yıllık ön lisans eğitimide alınınca az biraz tecrübe ile mühendisleri kıskandıracak konuma gelinebilir.
(bkz: ben yaptım biliyom)
güncel Önemli Başlıklar