bugün

kitap okuma oranı % 4,5 ama televizyon izleme oranı %94 olan bir milletin nihat doğan gibi filozofu olur .
aşk-ı memnu'yu okuyan 10 kişi bulamazsınız, fakat milyonlar, o eserin sikindirik "kim kime vurdu, haydi bahçede tren yapalım" konulu rezilleştirilmiş dizisini izlemiştir. işte böyle, alırız yasak aşk, dram konulu eseri, dayarız köhne beyinlere, oturtur saatlerce izletiriz.

-eğitim şart. diyi mi mahmut?

-heee.
yaşanmış bir olaydır.
-ay nurten şu aşk-ı memnu ne oldu ya geçen hafta ?
+ya şöyle oldu böyle oldu
-kız bide romanı nı gördüm geçende film tutunca romanını yapmışlar.
+hmm alıp okumak lazım ama tv gibin olmaz kız.
-aynen !
ya oranlar yer değiştirsin bu diyagramda ya da ölçülen nitelikler... yoksa geriden sayacağız gelişim yolunda, hem de en önde koşuyoruz zannıyla!
türkiyede cahil oranının bu kadar yüksek olmasının en büyük sebebi olan durumdur.
bir kitabı 25 -30 tl yapıp sonrada millet kitap okumuyor diye ağlamak ikiyüzlülüktür. türkiyede korsan kitabın getirisine bakın, ne kadar büyük bir boyutta olduğuna bakın, önce bir sonra millet kitap okumuyor deyin. bal gibi de okuyor millet yoksa korsan kitap işi bu kadar büyük olamazdı bir ülkede. millet kitap okuyor okuyacak da, ancak bir kitaba 30 tl verecek parası yok adamların.
bu istatistiği yapan insanı sahaflara ikinci el kıtapçılara yoneltmek isterim milletin cebinde paramı var alsın kitapları. korsan kitap satan yerlerden birde rakam alsınlar bence o zaman kitap okuma oranı yukselecektir. ayrıca ülkenin gençleri kaçı tv de televizyonda dizi takibi yapıyorlar artık yeni moda internetten indirip izlemek. ki kitap parayla ama televizyon izlemek bedava.
türkiye'de sadece tek cildi 20 lira olan kitap ingiltere'de 10 papel civarındadır.aradaki fiyat farkı da gösteriyor ki korsan kitap okumak millete vacip olmuştur.das kapital'in bile 10 - 15 liraya satılan bir ülkede yaşıyoruz. ayrıca bir çok eğitim kurumunda zorunlu olarak okutulan , öğrencinin okuma zevkine uymayan kitaplarda bir çok kişiyi okumaktan genç yaşta soğutmaktadır.
20 liralık kitabı alamayan bazı insanların cebinde 600 liralık telefonların olması da ilginçtir.
Parası olan okuyor diyeceğim ama yeri gelince bir kitap parasını nelere vermiyor insanoğlu, hatta iki gün sigara içmeyip kitap alsın dediğimde oluyor.Artık şöyle de bir durum var, insanlar bilgisayar başında ister istemez okumak zorunda, bu iş abartıldığında okuduğunu da anlamama problemi başlıyor.Ses ve görüntü ile desteklendiğinde ilgi çekiyor ama hayalgücünü öldürüyor.
birbirine tamamen zıt bir korelasyon konusudur. nitekim kitaptan ziyade bunu genişletip okuma oranı şeklinde de yorumlayabiliriz. Gazete, kitap ve dergi okuyamayan bir toplumdan bir halt olmaz, gelişmesi beklenemez. Durum maddi sıkıntı falan da değildir, isteksizliktir. maddi sıkıntısı olan adam telefonuyla hava atmaz, bilgisayarını 2 yılda bir yenilemez.
hayatında 5 kitap dahi okumamış insanların önüne 100 tane sikko dizi sürersen. insanlarda bu bu sikko şeyleri seyrederse. böyle sikko gençler yetişir. tabii ki bu bir genelleme değil, lakin istisnalar kaideyi bozmuyor.

ben zaman geçtikce, daha da artıcağını düşünüyorum kitap okumama oranının. çünkü zaman geçtikce popülizm daha da artacak. insanlarda, tv'de veya facebook gibi mekanlarda affalamaya devam edecek. cahil cühela bir gençlik yetişecek maalesef. kaç kişi facebook'a girip fotosuna kim yorum yapmış ona bakmak yerine kitap okurki!..
kitaba verilen paranın sokağa atıldığı inancının yarattığı sonuçtur.
limitini, modunu medyanını, türevini, diferansiyelini dahi alsanız kitap okumanın tv izlemenin önüne geçemeyeceği orandır.
popüler kültürün dayattığı metalardan olan kitapları dizilere çevirme ve arasına bol bol seks sahnesi koyarak insanları televizyona kilitleme mantığına ters olmayan durumdur.

eğer kitabın ortaya çıkışı bu kadar eski olmasaydı, televizyon ve antenlerin sayısı kitapları geçerdi bu ülkede.